Addthis

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Στα όρθια : Το Dodo ερχεται στη Θεσσαλονικη

           DODO η νέα ταινία του Πάνου Κούτρα

 

Μετά την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης η νέα ταινία του Πάνου Κούτρα προβάλλεται στην Θεσσαλονίκη στο αγαπημένο μας Βακούρα. 

Πρόκειται για μια ταινία φτιαγμένη με όλους τους κανόνες του μικροσύμπαντος του Πάνου Κούτρα. Στην επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά ήταν ο μουσακάς, στην Αληθινή ζωή το ψάρι, στην Στρέλλα ο σκίουρος, στο Ξενία το κουνέλι στο Dodo το ομώνυμο πτηνό. 

Διάβασα σε μια κριτική πως ο σκηνοθέτης στην προσπάθεια του να συμπεριλάβει πολλές προβληματικές φτιάχνει μια ταινία που τα έχει όλα : πρόσφυγες, μετανάστες, ΛΟΑΤΚΙ. Μα αυτό είναι η μαγεία του Πάνου Κούτρα. Από την πρώτη του ταινία μέχρι σήμερα παρουσιάζει μορφές οικογένειας και παρέες  που η κοινωνία δεν έχει συνηθίσει να αποδέχεται και να συναντά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υφίστανται. Και στην Στρέλλα και στο Ξενία και στο Dodo είναι αισιόδοξο το γεγονός πως παρουσιάζεται ως δεδομένο κομμάτι της κοινωνίας πως ο σεβασμός στην διαφορετικότητα είναι εφικτός και το διαφορετικό απλά υπάρχει χωρίς να μας απασχολεί. Γιατί αυτό μοιάζει με ξένο. Γιατί είναι αναπαραστάσεις που δεν παρουσιάζονται συχνά στην Ελληνική τέχνη. Οι οικογένειες και οι αλλαγές που συντελούνται εντός τους συνεχίζει να είναι μοτίβο που διαπερνά όλες του τις ταινίες. Το Dodo παρουσιάζει διαχρονικές προβληματικές και μεταφέρει τις σχέσεις των ηρώων στο σήμερα σε μια Ελλάδα βουτηγμένη ακόμα στην κρίση και την χρεοκοπία με τους πρωταγωνιστές να μην θέλουν να αποδεχτούν την ήττα τους και συνεχίζουν να συμπεριφέρονται ως μεγαλοπαράγοντες του πλούτου. Μετανάστευση, προσφυγιά και ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα βρέθηκαν στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια. Πολλές αλλαγές συντελέστηκαν προς την θετική κατεύθυνση παρ όλα η Ελλάδα παραμένει βαθιά συντηρητική και εσωστρεφείς. Μέσα σε όλες αυτές τις παράλληλες ιστορίες ένα Dodo εξαφανισμένο εδώ και αιώνες  από την απληστία και την δολοφονική μανία   του ανθρώπου. 

Εξαιρετικές ερμηνείες με την Σμαράγδα Καρύδη να σηκώνει όλη την ταινία στην πλάτη της και να αποτελεί σημείο αναφοράς. 

Μια ταινία που αξίζει να ανακαλύψετε από έναν σκηνοθέτη με ξεχωριστή ματιά που δεν σε αφήνει αδιάφορο. 

 

Γιώργος Τσιτιρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου