Addthis

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

To the Point: Εβδομάδα για Σινεμά

 


Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, ωστόσο η εβδομάδα μοιάζει "φεστιβαλική". Τόσες επιλογές που ο θεατής δε γνωρίζει που να πρωτοπάει. Από τον "Κορσέ" της Μαρί Κρόιτσερ που με έναν μοναδικό τρόπο συναντάει τη "Μαρία Αντουανέτα" της Σοφία Κόπολα και την "Ευνοούμενη" του Λάνθιμου. Με μεγάλο της όπλο την ερμηνεία της Βίκι Κριπς περιμένει να σας ταξιδέψει στον μαγικό της κόσμο. Από την Ασία έρχεται η δεύτερη επιλογή μας. O "Σπόρος μίας Αγάπης" του Λι Ρουιτζούν. Έκανε πρεμιέρα κι αυτό στη Θεσσαλονίκη. Ένα έργο με ποιητική χροιά που πιθανώς να αφήσει νότες μελαγχολίας βασισμένο πάνω στους δύο ήρωές του, την Κάο και τον Μα.

 Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει επίσης το "Menu" του Μαρκ Μάιλοντ. Οι πρώτοι τυχεροί το παρακολούθησαν στις "Νύχτες Πρεμιέρας" και τώρα είναι η ευκαιρία των υπολοίπων. Ένα έργο που στο βάθος αγγίζει κάθε μορφή τέχνης. Είναι κωμωδία; Όχι ακριβώς. Ανακαλύψτε το. Πρώτη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη και δεύτερη στην Αθήνα και για τον "Dodo" του Πάνου Κούτρα. Πρόκειται για μία κατάδυση στα άδυτα της ελληνικής οικογένειας, αγίας και μη, με όχημα ένα ενδημικό πουλί. Οι ερμηνείες Σμαράγδας Καρύδη και Άκη Σακελλαρίου κλειδί για την επιτυχία της. Ο σκηνοθέτης θέλει να δείξει το μωσαϊκό της κοινωνίας μας και το καταφέρνει.

  Μία ακόμα επιλογή που σας προτείνω ανεπιφύλακτα είναι το "Φύγαμε" του Πανάχ Παναχί, γιου του Τζαφάρ. Mία ταινία με γλυκόπικρες νότες για το παρελθόν και το παρόν των ανθρώπων στο Ιράν με φόντο το μέλλον. Συνειρμικά στο μυαλό μου ήρθαν το "Ταξί Τεχεράνης", το έργο του Κιαροστάμι και μία από τις τέσσερις ιστορίες του έργου του Ρασούλοφ, "There is no Evil". Τελευταία μας στάση για την "Απέραντη Αγάπη" του Εμανουέλε Κριαλέζε με πρωταγωνίστρια την Πενέλοπε Κρουζ. Σαν το παλιό κρασί η έμπειρη πρωταγωνίστρια, μας δίνει μία ακόμα μεστή ερμηνεία ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου