Addthis

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Αφιέρωμα 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (πρώτο μέρος)

 


Τι δεν πρέπει να χάσετε στο πρώτο τετραήμερο του Φεστιβάλ

 Η Θεσσαλονίκη φοράει τα γιορτινά της και περιμένει να υποδεχθεί όσους αγαπούν τον Κινηματογράφο από κάθε μεριά του κόσμου. Το 63ο Φεστιβάλ ξεκινάει την Πέμπτη και στις παρακάτω σειρές δίνουμε μία σειρά επιλογών για όλα τα γούστα. Παραδοσιακά η αυλαία ανοίγει στο Ολύμπιον, με την τελετή έναρξης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα προβληθεί το «Fabelmans» του Στίβεν Σπίλμπεργκ. 

Για όσους δεν είναι τυχεροί, καθώς η είσοδος είναι αποκλειστικά με προσκλήσεις προτείνουμε την ίδια ημέρα στις 17:00 στην αίθουσα Φρίντα Λιάππα την «Τελευταία Βασίλισσα» των Νταμιέν Ουνουρί και Αντιλά Μπεντιμεράντ. Αλγερία, 1516. Ο πειρατής Μπαρμπαρόσα απελευθερώνει τον τόπο από την κυριαρχία των Ισπανών και καταλαμβάνει την εξουσία του βασιλείου. Μεταξύ ιστορίας και θρύλου, το ταξίδι αυτής της αφανούς προσωπικότητας μιλάει για τον αγώνα, για την προσωπική και πολιτική αναταραχή

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου

Eπιστροφή του φυλακισμένου Τζαφάρ Παναχί με το «Νo Bears» που έκανε πρεμιέρα στη Βενετία. Στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον παρούσα αναμένεται να είναι η πρωταγωνίστριά του σε ένα έντονα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει ενδιαφέρουσα συζήτηση. Δεύτερή μας στάση στην αίθουσα Φρίντα Λιάππα για τη «Συνωμοσία του Καΐρου» του Ταρίκ Σαλέχ που έκανε πρεμιέρα στις Κάννες. Νωρίτερα «Μars One» του Γκάμπριελ Μάρτινς στο Μακεδονικόν.

Σάββατο 5 Νοεμβρίου

Η πρώτη sold out προβολή (με την ελπίδα να ελευθερωθούν κάποιες θέσεις την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή) είναι το «Χρυσάφι του Ρήνου» του Φατίχ Ακίν. Αν δεν τα καταφέρουμε εναλλακτική στην ίδια ζώνη προβολών συναντάμε το «Μέρες Ξηρασίας» του Εμίν Αλπέρ, που κι αυτός επιστρέφει με το έργο του στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Η μέρα κλείνει με το «Όμορφα Πλάσματα» του Γκούδμουντουρ Άρναρ Γκούδμουντσον από την Ισλανδία.

Κυριακή 6 Νοεμβρίου

Η μέρα ξεκινάει από νωρίς το μεσημέρι με τον «Ευσυνείδητο Πολίτη» από το Ισραήλ στη Τώνια Μαρκετάκη. Μεταφερόμαστε στο Ολύμπιον για τον  «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», την επίσημη υποψηφιότητα του Ιράν για το OSCAR Διεθνούς ταινίας σε σκηνοθεσία X.Σεϊέντι. Η βραδιά κλείνει με δύο αληθινά σπουδαίες επιλογές: Το «Τόρι και Λοκίτα» των αδελφών Νταρντέν στην Τώνια Μαρκετάκη και το «Empire of Light» του Σαμ Μέντες.

Καλές επιλογές και καλή σας διασκέδαση ….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου