Addthis

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Ιστορία, μυθοπλασία, πολιτική - Τρεις επιλογές που δεν πρέπει να αμελήσουμε

  

 

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφόρησε το βιβλίο του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2021, Αμντουλραζάκ Γκούρνα, "Άλλες Ζωές" (μετάφραση Κατερίνη Σχινά). Με διεισδυτική ματιά ο συγγραφέας, Καθηγητής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, μας ταξιδεύει στα χρόνια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου. Διηγείται μία ιστορία ξεχωριστή, που δεν έχουμε ακούσει απ΄αυτήν τη σκοπιά. Οι πρωταγωνιστές του έρχονται να ενώσουν την πολυπολιτισμική Ανατολική Αφρική με την Ευρώπη. Ένα έργο που βρίθει αυτοβιογραφικών στοιχείων, ίσως ακόμα κι αναχρονισμών, καθώς κι ο ίδιος ο Τανζανός δημιουργός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του και να μεταναστεύσει στην Μεγάλη Βρετανία το 1968. Η αποικιοκρατία αγγίζει το σύγχρονο προσφυγικό κι η μνήμη μένει ζωντανή όσο την καταγράφεις.

"Οι ιδέες της προόδου της συντήρησης". Δοκίμιο για την πολιτική σε ρευστούς καιρούς του Γιάννη Μπαλαμπανίδη (εκδόσεις Πόλις). Ένα πόνημα με σύγχρονο χαρακτήρα και γραφή, ικανό να αγγίξει ακόμα και τους εφήβους που υιοθετούν στην πλειοψηφία τους μία α-πολιτίκ στάση. Ο μετασχηματισμός των κοινωνιών και το ζήτημα μίας νέας ταυτότητας που συνδέεται τόσο με την επισφάλεια της εργασίς, όσο και με τα πολιτισμικά αιτήματα. Ο λαϊκισμός κι ο αντιλαϊκισμός που τόσο εργαλειοποιούνται στις σημερινές συζητήσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Ο Έλληνας πολιτικός επιστήμονας θέτει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους outsiders, τους Μillenians, τη Gen Z και τη γενιά του νέου Πανεπιστημίου. Ήρθε η ώρα να αντιληφθούν τι διακυβεύεται στο παρόν και να συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική ζωή και τη διαμόρφωση του αύριο.

Aπό την αναφορά μας φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει το βιβλίο του μοναδικού εν ζωή συγγραφέα με δύο Πούλιτζερ (Υπόγειος Σιδηρόδρομος, Τα Αγόρια του Νίκελ), Κόλσον Γουάιτχεντ. Το "Μπέρδεμα στο Χάρλεμ (εκδόσεις Ίκαρος - μετάφραση Μυρσίνη Γκανά) μας μεταφέρει στη Νέα Υόρκη του 60΄. Φωτίζει τις ζωές των Αφροαμερικανών μέσα από συγκλονιστικές περιγραφές. Ο Ρέι Κάρνεϊ είναι ένας έντιμος άνθρωπος με ρομαντική ματιά. Προσπαθεί να ξεφύγει από το παρελθόν που τον κατατρέχει. Σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία εσωτερική ακροβασία δίχως προηγούμενο. Λυρισμός, ζωντάνια, παραστατικότητα. Ένα αληθινό κομψοτέχνημα, ένα σενάριο έτοιμο για ταινία ή σειρά μικρού μήκους. Αποκτά μάλιστα επίκαιρο χαρακτήρα αν σκεφτεί κανείς τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Δίκαια στην κορυφή των best sellers του Νew York Times.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου