Addthis

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

Στα όρθια : Δίκη της Νυρεμβέργης 20 Νοεμβρίου 1945 - 1η Οκτωβρίου 1946

 

 




Δίκη της Νυρεμβέργης : Η δίκη των Γερμανών ναζιστών εγκληματιών πολέμου που συνεδρίασε στο δικαστικό μέγαρο της Νυρεμβέργης, από τις 20 Νοεμβρίου του 1945 μέχρι την 1η Οκτωβρίου 1946, με κατηγορούμενους 24 μέλη του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος και οκτώ ναζιστικές οργανώσεις.

Ως τόπος διεξαγωγής της δίκης αρχικά είχε προταθεί, από τους Σοβιετικούς, το Βερολίνο. Αυτό, όμως, ήταν πρακτικά αδύνατο, λόγω των καταστροφών που είχε υποστεί η πόλη. Τελικά, επελέγη η Νυρεμβέργη επειδή διέθετε Δικαστικό Μέγαρο μεγάλων διαστάσεων, το λεγόμενο "Μέλαθρον της Δικαιοσύνης" και οι Αμερικανοί και Βρετανοί προτιμούσαν την πόλη αυτή επειδή βρισκόταν ήδη στη δική τους ζώνη κατοχής.

 

Μετά από πολλές συζητήσεις, 24 κατηγορούμενοι επιλέχθηκαν λόγω του ότι εκπροσωπούσαν ένα ευρύ φάσμα της ναζιστικής ηγεσίας στους τομείς της διπλωματίας, της οικονομίας, της πολιτικής και των ενόπλων δυνάμεων.

Ο Αδόλφος Χίτλερ, ο Χάινριχ Χίμλερ και ο Γιόζεφ Γκέμπελς δεν δικάστηκαν ποτέ, καθώς είχαν αυτοκτονήσει πριν το τέλος του πολέμου
 

 Το Διεθνές Δικαστήριο αποφάσισε να μην τους δικάσει μετά θάνατον, ώστε να μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ήταν ακόμη ζωντανοί.

Για την ακρίβεια, μόλις 21 από τους κατηγορούμενους παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο. Ο Γερμανός βιομήχανος Γκούσταβ Κρουπ είχε συμπεριληφθεί στο αρχικό κατηγορητήριο, αλλά βρισκόταν σε προχωρημένη ηλικία και η πορεία της υγείας του ήταν φθίνουσα. Αποφασίστηκε να εξαιρεθεί από την προκαταρκτική διαδικασία. Ο γραμματέας του Ναζιστικού Κόμματος Μάρτιν Μπόρμαν δικάστηκε και καταδικάστηκε ερήμην. Ο Ρόμπερτ Λέι αυτοκτόνησε την παραμονή της δίκης.

 Η δίκη του Διεθνούς Στρατιωτικού Δικαστηρίου στη Νυρεμβέργη δεν ήταν η μοναδική, αλλά ήταν σαφώς η πιο ευρέως γνωστή και μια από τις πρώτες δίκες εγκλημάτων πολέμου που πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια. Πάνω από 400 άτομα παρακολουθούσαν την εκδίκαση της υπόθεσης καθημερινά, μαζί με 325 ανταποκριτές από 23 διαφορετικές χώρες.

 Γ. Τσιτιρίδης 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου