Addthis

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

Το the point: Τα βιβλία της εβδομάδας

 
 Το ταξίδι στον κόσμο του έντυπου είναι μαγικό. Είναι τόσες οι στιγμές που σκέφτομαι πόσο λίγος είναι ο χρόνος προκειμένου να διαβάσουμε όλα όσα θα θέλαμε. Η ζωή όμως θέτει τους δικούς της όρους και λίγοι έχουν την τύχη να τους υπερβούν. Αυτήν την εβδομάδα είχα την τύχη να έρθω σε επαφή με ποικίλου περιεχομένου και θεματικής βιβλία. Από αυτά θα προσπαθήσω να παρουσιάσω πέντε στις παρακάτω γραμμές με στόχο αυτή η στήλη να γίνει θεσμός κάθε Κυριακή. Ξεκινάμε κι αυτό το ταξίδι λοιπόν ...

1) Από τις εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορεί το βιβλίο του Νίκου Φαραντούρη, "Η ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα. Η δίνη της ακρίβειας, οι προειδοποιήσεις, οι προτάσεις για έξοδο". "Veritas odid moras" = Η αλήθεια απεχθάνεται την καθυστέρηση. Διαβάζοντας τις σελίδες αυτού του εξαιρετικού δοκιμίου αντιλαμβάνεσαι την οξυδερκή ματιά του Καθηγητή. Μας ταξιδεύει στην καρδιά του μείζονος προβλήματος του παρόντος. Με μίνι αναδρομή για να καταδείξει τα αίτια, με ψυχρή απεικόνιση της σημερινής πραγματικότητας και το κυριότερο με θέσεις και επιχειρήματα, ώστε να μειώσουμε τις συνέπειες και να περάσουμε το δυνατόν αναίμακτα στην επόμενη ημέρα. Καλό είναι πέρα από τους διεθνείς συσχετισμούς, να δούμε ποια ακριβώς είναι η διαχείριση της πολύκροτης υπόθεσης και στο εσωτερικό της πατρίδας μας.

2) Το νέο βιβλίο του Άρη Στυλιανού, "Γνώση και πάθος στη νεότερη φιλοσοφία" βρίσκεται στα ράφια των βιβλιοπωλείων εδώ και μερικά 24ωρα. Επηρεασμένος από το έργο φιλοσόφων όπως Μακιαβέλλι, ο Πασκάλ, ο Χομπς, ο Ντεκάρτ, ο Σπινόζα και ο Λάιμπνιτς οικοδομεί ένα σύγχρονο δοκίμιο που αγγίζει τις θεωρίες συνομωσίας που κυριαρχούν στην εποχή μας κι οδηγούν τις κοινωνίες σε ακραία πόλωση. Με σαφή πολιτική χροιά ο συγγραφέας τονίζει πως η σημασία της ισορροπίας μεταξύ ορθολογικότητας, γνώσης, πάθους, εμπειρίας και πράξης είναι το κλειδί όσον αφορά την προοπτική για το παρόν και το μέλλον των σχέσεων και των ανθρώπων γενικότερα.

3) Ένας από τους δημοσιογράφους που έχουν κερδίσει το σεβασμό της κοινής γνώμης στην Ελλάδα είναι ο Αριστείδης (Άρης) Ραβανός. Από τις Εκδόσεις Ταξιδευτής "τρέχει" με μεγάλη επιτυχία το βιβλίο του με τίτλο, "Ελληνική Οικονομική Κρίση στην μαύρη τρύπα της ηγεσίας. Η περίπτωση του πρώτου μνημονίου. Για χρόνια στο πολιτικό ρεπορτάζ, γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις όσο λίγοι, ενώ η ενασχόλησή του με το αντικείμενο της νομικής τον βοηθάει να είναι δίκαιος "κριτής". Για να προχωρήσουμε ως οντότητες, ως χώρα πρέπει να δούμε τα λάθη μας και να τα αναγνωρίσουμε. Αυτό είναι ξεκάθαρο στην προσέγγιση του Ραβανού. Δώδεκα χρόνια μετά το 2010 με κρύο αίμα και τη φωνή της λογικής ως κύριο συστατικό αποκρυπτογραφεί στάσεις προσώπων και γεγονότα με μία στοχαστική διάθεση. Ένα βιβλίο χρήσιμο σε κάθε Έλληνα, που θέλει με ψύχραιμη ματιά και σταθερή γραφή να πάρει κάποια "διδάγματα" που θα τον βοηθήσουν στις προσεγγίσεις του.

4) Ο Άρης Χατζηστεφάνου είναι ένας πολυτάλαντος άνθρωπος. Μετά το Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για το "Τελευταίο Ταξίδι", έρχομαι για δεύτερη φορά σε επαφή με το έργο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτή τη φορά με το "Προπαγάνδα και Παραπληροφόρηση: Πώς τις αντιμετωπίζουμε" που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τόπος. Έχοντας δουλέψει στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και με τον αέρα της Νέας Υόρκης παρά το νεαρό της ηλικίας του ο δημιουργός γνωρίζει άριστα την ιστορία, είναι ικανός να παίρνει απόσταση από τα γεγονότα και προσπαθεί μέσα από τις σελίδες του να δώσει στον καθένα μας να καταλάβει τι δε λειτουργεί σωστά με απτά παραδείγματα. Στα θετικά της έκδοσης επίσης η παρουσία QR codes που βοηθάει τον αναγνώστη να ανατρέξει σε ακόμα περισσότερες πηγές και να πάρει την απαιτούμενη γνώση.

5) Oι Εκδόσεις Πανεπιστημίου Κρήτης αναλαμβάνουν τις εκδόσεις εξαιρετικών δοκιμίων. Πρόσφατα έγραψα στη στήλη μου στο olafaq για το δοκίμιο του Adam Tooze, "πολιτική οικονομία μίας κατάρρευσης". Σήμερα τη σκυτάλη παίρνει το "η παρακμή και η άνοδος της δημοκρατίας" του David Stasavage (μετάφραση Αλέξανδρος Μανωλάτος). Στις σειρές αυτού του βιβλίου οι ορίζοντες διευρύνονται. Tα όρια γίνονται ρευστά και η γνώση ταξιδεύει. Σε μία εποχή που οι δημοκρατίες σε παγκόσμια κλίμακα δοκιμάζονται είναι σημαντικό να γνωρίζουμε σε βάθος τη διαδρομή τους, ώστε να μπορούμε να κατανοήσουμε τα λάθη που οδήγησαν στην αμφισβήτησή τους, αλλά ταυτόχρονα να έχουμε ανεπτυγμένη κριτική σκέψη, ώστε να αποφεύγουμε τον μηδενισμό. "Η δημοκρατία ήταν και είναι ένα πείραμα που εξελίχθηκε και εξελίσσεται σε όλον τον κόσμο - και ο μετασχηματισμός της δεν έχει σταματήσει.

Ραντεβού σε μία εβδομάδα ακριβώς σε αυτήν εδώ τη στήλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου