Addthis

Κυριακή 11 Ιουλίου 2021

20+3 στιγμές του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης


 Το υβριδικό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε. Θεωρώ πως πέτυχε κάτι σημαντικό ειδικά στο δεύτερο κομμάτι του. Να φέρει τον κόσμο ξανά κοντά. Εκατοντάδες άτομα μοιράστηκαν την εμπειρία της κοινής θέασης μίας προβολής σε έναν από τους εννέα Θερινούς Κινηματογράφους. Πάμε να δούμε μαζί 23 στάσεις, 23 στιγμές αν θέλετε που μας μένουν απ΄αυτή τη διοργάνωση, με την ευχή του χρόνου να ζήσουμε το δεκαήμερο του Μαρτίου κανονικά κι ας υπάρχει υποστηρικτικά κι η πλατφόρμα.

23) Στο πρώτο μέρος του Μαρτίου υπήρξαν στο online menu εξαιρετικά ντοκιμαντέρ. Κάποια φετινής παραγωγής μας όπως οι "Φωνές μας" της Σόνια Μαδρίδ στο τμήμα NextGen κι άλλα προηγούμενων ετών όπως το "Μidnight Traveller" του Χασάν Φαζιλί και το "Κεντρικό Αεροδρόμιο THF" του Καρίμ Αϊνούζ.

22) Μένω για λίγο ακόμα στον κομμάτι της άνοιξης. Στα θετικά η ευελιξία της πλατφόρμας. Οι θεατές δεν είχαν προβλήματα με καθυστερήσεις και με υπότιτλους. Ήταν μία άρτια προετοιμασμένη διαδικασία που έδειξε τον δρόμο για αρκετά Φεστιβάλ του κόσμου. Συγχαρητήρια αξίζουν οι Ελίζ Ζαλαντό, Ορέστης Ανδρεαδάκης κι όσοι εργάστηκαν μαζί τους.

21) Το Βραβείο Κοινού στην κατηγορία Τop Docs κέρδισε το "Mole Agent" της Μάιτε Αλμπέρντι (υποψήφιο για OSCAR). 


20) Στη συνέχεια (22-25/4) και χωρίς απαραίτητα να ανήκει στον κορμό του Φεστιβάλ έγινε μία σπουδαία δράση με φόντο την Παγκόσμια Ημέρα Γης. Εκεί προβλήθηκαν τρία συναρπαστικά ντοκιμαντέρ με μεγάλη αξία (I am Greta, Παιδί της Φύσης και Κλιματική Έξοδος).

19) Φτάνουμε σιγά σιγά στο κομμάτι του καλοκαιριού. Η Θεσσαλονίκη βιώνει ένα κύμα καύσωνα που δε λέει να κοπάσει. Πρεμιέρα στις δύο νέες αίθουσες του Λιμανιού (Σταύρος Τορνές και Τζον Κασσαβέτης Οpen Air) με την "Tina". Μία διεισδυτική ματιά στη λαμπερή καριέρα και την εκρηκτική ζωή της Τίνα Τέρνερ.

18) Δεν μπορώ παρά να πλέξω το εγκώμιο των εθελοντών. Τα παιδιά ξεπέρασαν τον εαυτό τους, ώστε να αντέξουν τις συνθήκες τις εξουθενωτικής ζέστης. Μαζί τους κι οι εργαζόμενοι ...

17) Μία βραδιά αφιερωμένη στην μνήμη του Σταύρου Καπλανίδη. Φόρος τιμής στον σκηνοθέτη που έφυγε από τη ζωή το 2019. Στο πλαίσιο της συγκινητικής τελετής προβλήθηκε η τελευταία του ταινία "Ο Τέος κι ο Σταύρος".

16) Με μεγάλη επιτυχία για ακόμα μία διοργάνωση ολοκληρώθηκε το κομμάτι της ΑΓΟΡΑΣ και στη συνέχεια ανακοινώθηκαν τα αντίστοιχα ΒΡΑΒΕΙΑ για τους νικητές.

15) Η παγκόσμια πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ "Η μικρή Σάτσμο" του Τζον Αλεξάντερ με την κόρη (Σάρον Πρέστον-Φόλτα) του θρυλικού Λουίς Άρμστρονγκ να έρχεται στη Θεσσαλονίκη.


14) Το τελευταίο Σαββατοκύριακο τις εντυπώσεις έκλεψε το δίδυμο Λιούι και Νόα Κλόστερ. Δύο αδέλφια που πειραματίζονται με το animation με ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Στην ταράτσα του Μεγάρου Μουσικής μία πραγματικά απολαυστική βραδιά.

13) Στα αξιοσημείωτα οι δύο αίθουσες στα Δυτικά της πόλης. Δύο όμορφοι Κινηματογράφοι που οι σινεφίλ της πόλης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν. Σινέ  Άλσος του Δήμου Νέαπολης-Συκεών και Τζένυ Καρέζη στον Δήμο Παύλου Μελά. 

12) Agora Talks με τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη και θέμα "Αόρατοι Ορατοί". Οι δράσεις του που εντάσσονται στο πλαίσιο "Συναντήσεις με Αξιοσημείωτους Ανθρώπους" έχουν φέρει στο Φεστιβάλ της πόλης μας αρκετές αξιόλογες ταινίες τεκμηρίωσης.

11) Προβολές μετά από σχεδόν έναν χρόνο σε κλειστές αίθουσες. Η "Γη της Επαγγελίας" στον παραδοσιακό Τζον Κασσαβέτη στην Αποθήκη 1 και "Ιεροτελεστία μία άνοιξης" και "Latin Noir" αντίστοιχα στον Σταύρο Τορνέ.


10) Τα πολλά και καλά ελληνικά ντοκιμαντέρ. Μεγάλη αποκάλυψη το "Ενθύμιο" του Νίκου Ζιώγα που πήρε το Βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ το Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου κέρδισαν οι Χρύσα Τζελέπη και Άκης Κερσανίδης για το "Back to Earth".

9) Η Τζένιφερ Άμποτ ("Η εταιρεία") συναντά τον Τζόελ Μπάκαν και μαζί αποφασίζουν να μας ταξιδέψουν στον κόσμο του σήμερα. Πυξίδα τους το βιβλίο του δεύτερου (Τhe New Corporation: How "Good" Corporations Are Bad For Democracy").

8) Δεύτερη στάση για έργο του Καρίμ Αϊνούζ - Βραβείο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με την ταινία του "Nardjes A." σε συμπαραγωγή Γαλλίας, Αλγερίας, Κατάρ, Βραζιλίας και Γερμανίας.

7) Η πρεμιέρα του "Έγκλημα στον σταθμό Βενιζέλου" της Χριστίνας Σιγανίδου. Μία υπόθεση όλων των πολιτών της Θεσσαλονίκης που άργησαν να συνειδητοποιήσουν την τεράστια πολιτισμική κληρονομιά που βρίσκεται κάτω από τα πόδια τους.

6) Δύο εξαιρετικά ντοκιμαντέρ με φόντο την πανδημία από δύο γνωστούς δημιουργούς στο κοινό. "Wuhan Wuhan" του Γιουνγκ Τσανγκ και "Στην ίδια ανάσα" της Νανφού Γουάνγκ.

5) Η πρεμιέρα του "Χρυσή Αυγή-Υπόθεση Όλων μας" της Ανζελίκ Κουρούνης. Ένα έργο ζωής που ήρθε ως συνέχεια του "Χρυσή Αυγή-Προσωπική Υπόθεση". Μάλιστα μία μέρα μετά την προβολή συνελήφθη ο φυγόδικος Χρήστος Παππάς. 


4) Η μεγάλη, τρομακτική λέξη από Σ" της Γιαέλ Μπριτζ. Στην εποχή μας η κυριαρχία του καπιταλισμού κι ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός δεν αφήνει περιθώρια για οποιαδήποτε διαφορετική προσέγγιση. Μέσα απ΄αυτήν την εξαιρετική προσπάθεια προκύπτει ένας νέος δρόμος.

3) Η sold out προβολή των "Αόρατων" της Μαριάννας Κακαουνάκη. Παρουσία μάλιστα του πρωταγωνιστή Άχμεντ. Το παρών έδωσε κι ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

2) Χρυσός Αλέξανδρος για το "Mαγκούλοφ-πόλη φάντασμα" του Μιγκέλ Άγχελ Μπλάνκα από την Ισπανία. Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής για τους "Luchadoras" των Πάολα Κάλβο και Πάτρικ Τζάσιμ σε συμπαραγωγή Γερμανίας και Μεξικό.

1) Η συλλεκτική έκδοση του Φεστιβάλ για τον Δημήτρη Εϊπίδη. "Ναι ίσως έχεις δίκιο ... Τα μάτια ... Αυτά κάνουν τη διαφορά ... Για μία ταινία .. Για έναν θεατή κάθε φορά". Από το κείμενο του Ορέστη Ανδρεαδάκη και τι του έχει μείνει απ΄αυτήν τη σπουδαία προσωπικότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου