Addthis

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Πώς να αποφύγουμε μία κλιματική καταστροφή-Bill Gates

 


Κλιματική αλλαγή υπάρχει, κλιματική κρίση βιώνουμε, το ζήτημα είναι πως θα αποτρέψουμε την κλιματική καταστροφή. Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα. Η διάρκεια παραμονής του Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής μας γύρισε χρόνια πίσω. Ο πρώην Πρόεδρος ουσιαστικά δεν αναγνωρίζει το πρόβλημα. Όπως εύστοχα έγραφε η Ναόμι Κλάιν λίγο πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020 με την πιθανή εκλογή του Μπάιντεν η ελπίδα θα μείνει ζωντανή, σε διαφορετική περίπτωση θα "πεθάνει". O Μπιλτς Γκέιτς ιδιοκτήτης της Microsoft αποφασίζει να τεθεί στην πρώτη γραμμή του "New Green Deal". Στο νέο του βιβλίο που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Αντώνη Καλοκύρη προτείνει λύσεις και καινοτομίες που χρειαζόμαστε για να σώσουμε το "σπίτι μας".

Από τις πρώτες σελίδες δε διστάζει να πλέξει το εγκώμιο των ακτιβιστών. Ακολουθεί όμως μία τεχνοκρατική προσέγγιση που ξεπερνάει το συναίσθημα. Ως ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη αντιλαμβάνεται το μέγεθος του φλέγοντος ζητήματος και δεν επαναπαύεται. Είναι αποφασισμένος να βρεθεί σε ρόλο οδηγού στην μετάβαση στην Πράσινη εποχή. Σίγουρα πολλοί, ανάμεσά τους κι εγώ είμαστε επιφυλακτικοί, καθώς μοιάζει οξύμωρο το γεγονός ότι βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Δεν έχουμε όμως ούτε τον χρόνο, ούτε την πολυτέλεια να αρνηθούμε τη βοήθεια ενός πραγματικού κολοσσού που λειτουργεί με πλάνο κι αυτό το ομολογούν οι επιτυχίες σε όλους τους τομείς με τους οποίους ασχολήθηκε. Μάλιστα δεν μένει στα λόγια, αλλά προχωρά σε έμπρακτη βοήθεια έχοντας ιδρύσει την "Breakthrough Energy" με στόχο το ισοζύγιο άνθρακα, μεθανίου και συναφών αερίων να αγγίξει το μηδέν. 

Είναι αποφασισμένος να φλερτάρει με μία ΟΥΤΟΠΙΑ που σήμερα μοιάζει μακρινή. Γνωρίζει πολύ καλά τους όρους του παιχνιδιού και πως η ανατροπή θα έρθει μόνο με τη συμβολή των ανώτερων κλιμακίων. Προσπαθεί να πείσει όπως μας εκμυστηρεύεται όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους του κύκλου του να ενισχύσουν την προσπάθειά του. Παράλληλα επενδύει στους κορυφαίους επιστήμονες. Ο δρόμος έχει δύο σκέλη: Από μία εκμετάλλευση των φυσικών πόρων (ηλιακή, αιολική, ακόμα και πυρηνική ενέργεια) με τις ιδανικές μεθόδους κι από την άλλη η συνεχής "εφεύρεση" καινοτομιών που θα συμβάλλουν προς όφελος του συνόλου. Αντιλαμβάνεται πως για ένα έχει μέλλον ο κάθε σημερινός κροίσος πρέπει να ξεκινήσουμε τον αγώνα για τη σωτηρία μας σήμερα.

Τα γεγονότα έχουν μία λογική αλληλουχία. Οι συνέπειες λειτουργούν ως αλυσίδα και φτάνουν μέχρι τη προσφυγική κρίση, καθώς διάφορα μέρη του κόσμου καθίστανται ακατοίκητα μέρα με την ημέρα (Bruno Latour, David Wallace-Wells). Όσο συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση, τόσο το πρόβλημα διογκώνεται κι οι κοινωνικές ανισότητες οξύνονται. Ο Γκέιτς έχει σκοπό στο επίκεντρο της νέας εποχής να θέσει την Παιδεία και την Υγεία. Θεωρεί απαραίτητα αυτά τα εφόδια για τις μάχες που έρχονται. Συνθέτει το ποσοστιαίο παζλ της ρύπανσης (κατασκευές, συνδέσεις, αγροτικός τομέας, μεταφορές, θέρμανση-ψύξη) και δείχνει όσο πλησιάζουμε προς το τέλος (σκοπός) τη διαδρομή προς την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μας δικτύου.

O Tζο Μπάιντεν είναι ηθικά υποχρεωμένος να υιοθετήσει μεγάλο μέρος της ατζέντας του Μπέρνι Σάντερς. Οι Δημοκρατικοί αντιλαμβάνονται πως σε διαφορετική περίπτωση είναι καταδικασμένοι απέναντι στο κύμα "τραμπισμού" που ενισχύεται καθημερινά. Παράλληλα στην Κίνα, την έτερη χώρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου γίνονται προσπάθειες μείωσής τους και κατά τη διάρκεια της πανδημίας φάνηκε ένα πρώτο ελπιδοφόρο αποτέλεσμα. Η επιστροφή στη συμφωνία του Παρισιού δεν είναι αρκετή, καθώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών. Στην Ευρώπη ρόλο εκφραστή προσπαθεί να αναλάβει το DiEM25 σε συνεργασία με τους Πράσινους. 

Μπορεί επί τους παρόντος να φαίνεται πως για μία ακόμα φορά η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ κερδίζει την μάχη απέναντι στο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ωστόσο ο συγγραφέας θεωρεί πως υπάρχουν τα περιθώρια ελιγμού κι ευελιξίας για την μεγάλη ανατροπή. Ένας άνθρωπος που δε φοβάται να κάνει αυτοκριτική, θέλει να μαθαίνει συνεχώς και δίνει ένα ξεκάθαρο εναλλακτικά σχέδιο για μία παραγωγή που δε θα βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα. Αποφάσισε να γράψει για να επικοινωνήσει ένα δύσκολο εγχείρημα σε ολόκληρο τον κόσμο και επειδή πιστεύει και πως πρέπει, αλλά κυρίως πως ΜΠΟΡΟΥΜΕ να τα καταφέρουμε.

πρώτη δημοσίευση DOC tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου