Addthis

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Στα όρθια: Τρελά βατράχια

 


Μια παράσταση με άρτια σκηνοθεσία και ευρηματικά τρίκ μας μεταφέρει στην σκοτεινότερη εποχή της ανθρωπότητας στον Β παγκόσμιο πόλεμο και καταφέρνει με αρκετές δόσεις χιούμορ να μας μιλήσει για την πραγματική ιστορία του ηρωικού ιατρού Ευγένιου Λαζόφσκι που έσωσε την ζωή 8.000 στην Πολωνία ξεγελώντας της Γερμανικές αρχές.

του Γ Τσιτιρίδη

Ο Ευγένιος Λαζόφσκι, η αλλιώς ο«Πολωνός Σίντλερ» δεν μπορούσε να πολεμήσει με χέρια και πόδια με όπλα και βόμβες. Πολέμησε όμως με αυτό που ήξερε να κάνει καλύτερα, με την ιατρική επιστήμη. Το τέχνασμα του κατάφερε να σώσει 8.000 Εβραίους απο βέβαιο θάνατο. Εκμεταλλευόμενος την επιδημία του τύφου που θέριζε την Ευρώπη  έπεισε τους Γερμανούς πως οι κάτοικοι του χωριού στο οποίο υπηρετούσε ως γιατρός το Rozwadów, της Πολωνίας είχαν προσληφθεί απο τύφο και πρέπει να μπουν σε καραντίνα. Πίσω απο αυτό το κόλπο κρυβόταν ο φίλος του ιατρός  Στάνισλαβ Ματούλεβιτς ο οποίος και σκέφτηκε πως εμβολιάζοντας κάποιον σε το εμβόλιο του τύφου που μόλις είχε ανακαλυφθεί απο Πολωνούς επιστήμονες ο «ασθενής» θα  έβγαινε ψευδός θετικός σε εξετάσεις,γιατί είχε μόλις λάβει με το εμβόλιο νεκρά στελέχη του ιού.

Έτσι, ο Λάζοβσκι δεν έχασε την ευκαιρία και δημιούργησε μια ψεύτικη εκδήλωση επιδημικού τύφου μέσα και γύρω από την περιοχή Rozwadów, την οποία οι Γερμανοί έβαλαν στη συνέχεια σε καραντίνα.

Η σκέψη του αυτή που για να γίνει πράξη απαιτούσε πολύ θάρρος, έσωσε περίπου 8.000 ανθρώπους από την αποστολή τους στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.


Ωστόσο ο Γερμανοί υποψιάστηκαν το κόλπο όταν ανακάλυψαν πως κανείς από τους κατοίκους της περιοχής σε καραντίνα δεν πέθαινε. Σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι κάτοικοι με τους γιατρούς σκηνοθέτησαν ενα τρομακτικό σκηνικό που φόβισε τους Γερμανούς που το έβαλαν στα πόδια. Η ηρωική αυτή πράξη έγινε γνωστή πολλά χρόνια αργότερα.

Μια απο τις διασημότερες παραστάσεις τις Γαλλίας με αλλεπάλληλα sold out μια φρέσκια ματιά στα φρικτά γεγονότα της Κατοχής αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις στο πρώτο ανέβασμα της στο Κ.Θ.Β.Ε

Τρελά βατράχια τα ονομάζει η συγγραφέας γιατί ειναι αυτά που επαναστατούν ενάντια στις οδηγίες. 

Ευρηματικό το σκηνικό της παράστασης τοποθετημένο πάνω σε ρόδες  μετατρέπεται σε μπαρ, ιατρείο, σταθμό τρένων, ταχυδρομείο μεταπηδώντας απο εποχή σε εποχή σε αυτό το μωσαϊκό απο σκηνές που συνθέτουν την ιστορία με κινηματογραφική δομή σαν ταινίες του Άλτμαν. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου