Addthis

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Οι νέες κυκλοφορίες των εκδόσεων Πατάκη

 


Θεωρητικές επιστήμες- Ιστορία


«Οι Έλληνες: Μια παγκόσμια ιστορία» του Roderick Beaton


Το βιβλίο του επίτιμου καθηγητή Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Λογοτεχνίας στο King’s College Roderick Beaton, στο οποίο αφηγείται την ιστορία της Ελλάδας και των Ελλήνων, του πολιτισμού που συνέβαλε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στον τρόπο με τον οποίο ζούμε σήμερα στη Δύση. Μας ταξιδεύει σε όλη την υδρόγειο και σε τέσσερις χιλιετίες, από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του Αιγαίου της Εποχής του Χαλκού και από τους μύθους για θεούς και ήρωες έως τις σημερινές πολιτικές εξελίξεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


«Η ιστορία της αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης» του ομότιμου καθηγητή αρχαίας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ Tony Spawforth

Η Ιστορία της αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης ακολουθεί το νήμα του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού με μια εκπληκτική αφήγηση που απλώνεται σε πάνω από έξι χιλιετίες, από τα τέλη της Εποχής του Χαλκού μέχρι τον 7ο αι. μ.Χ., αξιοποιώντας ένα εντυπωσιακό κράμα αρχαιολογικών, φιλολογικών και επιγραφικών πηγών.


«Μικρή ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής» του Θάνου Βερέμη

Στο βιβλίο αυτό ο διακεκριμένος ιστορικός Θάνος Βερέμης περιγράφει γνωστές και άγνωστες πτυχές της μικρασιατικής περιπέτειας, που άλλαξε την Ελλάδα σε μεγαλύτερη κλίμακα από οποιοδήποτε προηγούμενο γεγονός της νεότερης ιστορίας. Γίνεται αναφορά τόσο στα γεγονότα που συνδέονται με την ίδια τη μικρασιατική εκστρατεία και την καταστροφή όσο και στις διαδικασίες που οδήγησαν στην ολοκλήρωση ενός ενιαίου έθνους-κράτους, μετά την αναγκαστική ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία και την ενσωμάτωση 1.300.000 προσφύγων σε μια χώρα περίπου πεντέμισι εκατομμυρίων.


Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία


«Αταραξία»
 το νέο μυθιστόρημα της Δήμητρας Κολλιάκου

Με αφορµή τη Διεθνή Συνάντηση Λογοτεχνών, η Αριάν, Ελληνίδα συγγραφέας που ζει στο Παρίσι, θα ταξιδέψει σε µια απόµακρη επαρχία της Κίνας. Σε µια πόλη που δεν θα µάθει να προφέρει τ’ όνοµά της, ψάχνοντας να αγοράσει τσάι, θα βρεθεί µόνη µε τον ποιητή Γε-Τιαν. Με την επιστροφή της στο Παρίσι, λίγο πριν ξεσπάσει η πανδηµία, θα ξεκινήσουν µια αλληλογραφία που θα διαρκέσει λίγο και θα διακοπεί απότοµα. Σε µια αφήγηση που γίνεται κυκλωτική, Δύση και Κίνα αναδύονται µέσα από το προσηλωµένο βλέµµα ανθρώπων που αγωνίζονται να γεφυρώσουν το χάσµα ανάµεσα στον φόβο και στην αταραξία.

«Η Οδύσσεια που μας κρύβουν» του Πολυχρόνη Κουτσάκη

Δυο πενηντάρηδες γονείς, ο Οδυσσέας και η Πηνελόπη, που ζουν γλεντώντας σαν να μην υπάρχει αύριο και δε θέλουν να ακούσουν ο ένας για τον άλλον. Ένας ηθικός εικοσάρης γιος, ο Τηλέμαχος, που προσπαθεί να βρει άκρη με όσα απίθανα του συμβαίνουν. Ίσως τελικά η ιστορία να ήταν λίγο διαφορετική απ’ ό,τι μας την έχουν πλασάρει. Μια ανατρεπτική ανάγνωση της ιστορίας της πιο διάσημης οικογένειας του δυτικού πολιτισμού.


Σύγχρονη Ξένη Λογοτεχνία


«Η μοναδική, Μαρία Καζαρές» της Ανν Πλανταζενέ

«Τη διακατέχει το δαιµόνιο της ζωής» έλεγε για εκείνη ο Αλµπέρ Καµύ, µε τον οποίο έζησε έναν έρωτα δεκαέξι ολόκληρα χρόνια. Εκείνη είναι Μαρία Καζαρές, η Ισπανίδα που ερωτεύτηκε τη Γαλλία. Στο βιβλίο αυτό, η Ανν Πλανταζενέ μάς αφηγείται την περιπέτεια µιας σπουδαίας γυναίκας και µιας µεγάλης καλλιτέχνιδας. Τις μάχες της, την πορεία της στο θέατρο και στον κινηματογράφο, τη δόξα, την τραγωδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου