Addthis

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Φελίπε Σκότι: Ένα αστέρι γεννιέται

 

Η μεγάλη ανακάλυψη του Πάολο Σορεντίνο έχει υποδυθεί ήδη έναν από τους σπουδαιότερους ρόλους της καριέρας του.

 Στα τέλη του 2021 προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το "Χέρι του Θεού". To να είσαι Νάπολι είναι από μόνο του μία επαναστατική πράξη για όσα συμβολίζει αυτός ο σύλλογος της Νότιας Ιταλίας. Το να ταξιδέψεις στον κόσμο του Πάολο Σορεντίνο (Oι συνέπειες του Έρωτα, Il Divo, Τέλεια Ομορφιά, Νιότη, Loro, The New Pope) και να επιβιώσεις είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Στην τελευταία του ταινία στο πλάι του Τόνι Σερβίλο τοποθετεί τον Φιλίπο Σκότι κι ουσιαστικά το τελευταίο μέρος είναι γραμμένο πάνω του. Ένα ερωτικό σημείωμα στον Μαραντόνα (έναν χρόνο μετά τον θάνατό του) κυρίως στο πρώτο μισό κι αντίστοιχα θα έλεγα στον Φεντερικό Φελίνι στο δεύτερο κομμάτι.

Ποιος είναι ο Φιλίπο Σκότι;

 Γεννήθηκε λίγες ημέρες πριν αλλάξει η χιλιετία, στις 22 Δεκεμβρίου του 1999. Είναι μόλις 22 ετών. Κατάγεται από την Νάπολι, επομένως ο ρόλος που ενσαρκώνει στο έργο δεν απέχει πολύ από τα δικά του βιώματα. Λατρεύει την υποκριτική και ξεκίνησε τις πρώτες του απόπειρες στο θέατρο όταν ήταν εννέα ετών και λίγο αφού έκλεισε τα δέκα πήρε μέρος σε ταινίες μικρού μήκους (MusicaMia,La gita as Marco). Μεγάλο ρόλο στη διαδρομή και την ταχεία εξέλιξή του έπαιξε το πατρικό πρότυπο που τον έστρεψε προς αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα όπως ο ίδιος έχει δηλώσει τρέφει μεγάλη εκτίμηση στη λογοτεχνία και συνεχώς μελετάει.

  Στη διαδρομή του αρκετοί και λόγω παρουσιαστικού τον παρομοίασαν με τον Tιμοτέ Σαλαμέ. Ο ίδιος προσγειωμένος συμπληρώνει πως πρέπει να δουλέψει πάρα πολύ για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Δεν έκοψε τη σύνδεσή του με το θέατρο που αγαπάει και ενισχύει σε κάθε ευκαιρία. Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο έγινε ως Πρίγκιπας Ερρίκος στο δράμα εποχής "Ιl re muore" το 2020, το οποίο ήταν εμπνευσμένο από τον Ριχάρδο Β΄ του Σαίξπηρ. Η καταξίωση ήρθε μέσα από το "Χέρι του Θεού". Για αυτήν του την ερμηνεία στο πρόσφατο Φεστιβάλ της Βενετίας κέρδισε το Βραβείο "Μαρτσέλο Μαστρογιάννι" ως ο καλύτερος ανερχόμενος ηθοποιός.

Η συνέχεια

Το προσεχές διάστημα θα πρωταγωνιστήσει στο "Spotty and Me" του Κοσίμο Γκόμεζ. Εκεί είναι ο Ματέο. Ένας γραφίστας σε μία εταιρεία κινουμένων σχεδίων στην Μπολόνια. Σε έναν διαφορετικό ρόλο σε σύγκριση με αυτόν που τον γνωρίσαμε στο "Hand of God" είναι χαμηλών τόνων, εσωστρεφής, απότομος και γκρινιάρης. Τι συμβαίνει όταν επιστρέφει από τη δουλειά κι απομονώνεται στο προσωπικό του σύμπαν; Θα το εξερευνήσουμε σε λίγο καιρό στις κινηματογραφικές αίθουσες. 

Γιατί είναι σημαντικό

Ο Πάολο Σορεντίνο είδε στα μάτια του ένα αστέρι να ανατέλλει. Δεν του ανέθεσε έναν τυχαίο ρόλο, αλλά τον "δικό του" ρόλο στην πιο αυτοβιογραφική του ταινία. Ενδεχομένως στο έργο ζωής του. Ένα γράμμα αποχαιρετισμού στην παιδική ηλικία, τα πάθη και τους μύθους. Ίσως μάλιστα αυτό να ήταν πέρα από τον σκηνοθέτη και για τον πρωταγωνιστή, Φιλίπο Σκότι ένα βήμα προς την ενηλικίωση. Το τρένο ξεκινάει κι είναι πραγματικά άγνωστο που θα φτάσει. Εμείς οφείλουμε να ακολουθήσουμε τη διαδρομή του κι ελπίζουμε πως τελικά θα αξίζει τον κόπο.

Για όσους ακόμα έχετε απορίες ή τα παραπάνω σας κίνησαν το ενδιαφέρον, η ταινία "To Xέρι του Θεού" παίζεται στην πλατφόρμα Netflix

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου