Addthis

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Το κάστρο του Κυανοπώγωνα (KEKSZAKALLU)


O κόσμος σε εμπόλεμη κατάσταση, η κρίση οικονομική κι ηθική ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορα της Ευρώπης και φτάνει μέχρι τη Λατινική Αμερική, την Αργεντινή και την Ουρουγουάη. Ο καπιταλισμός διαλύει τη μεσαία τάξη κι η ανθρωπότητα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, τους πλούσιους και τους " υπηρέτες " αυτών και των συμφερόντων τους. Κάποιοι όμως ακόμα αντιστέκονται για το παρόν και το μέλλον, θυσία σε ιδανικά κι αξίες, που πήρε μαζί της το ποτάμι της λήθης. Τι γίνεται όμως όταν τουλάχιστον φαινομενικά, έχεις όλα τα απαραίτητα για να ζήσεις αξιοπρεπώς;

Ένα τέτοιο αντισυμβατικό πορτραίτο και μάλιστα γυναικών, στα όρια της ενηλικίωσης, βλέπουμε στο φιλμ του Gaston Solnicki, " το Κάστρο του Κυανοπώγωνα ". Η όπερα του Μπέλα Μπάρτοκ δίνει έμπνευση, για ένα φιλμ, με άρωμα ντοκιμαντέρ. Παγιδευμένα σε μία εποχή πνευματικής ύφεσης κι οικονομικής κρίσης, νεαρά κορίτσια ψάχνουν διέξοδο, αναζητούν την ελπίδα και δεν επαναπαύονται στις όποιες ανέσεις της προνομιούχου τάξης.


Δεν παύουν, ωστόσο, να είναι έφηβες, να ζουν κάθε στιγμή κι ας μοιάζουν παγιδευμένες σε καθημερινά αδιέξοδα, επουσιώδη και μη. Ψάχνουν διεξόδους, επιζητούν την λύτρωση και το δικαίωμα στο όνειρο, δεν μπορεί να τους το στερήσει κανένας. Είναι μία περίτρανη απόδειξη, πως τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία και συχνά αλλοτριώνουν τους ανθρώπους, ακρωτηριάζοντάς τους από συναισθήματα.


Με βασικό όπλο την εικόνα, επηρεασμένος από το ανθρωποκεντρικό σινεμά της Μαρτέλ, ο Σολνίτσκι απεικονίζει μία πραγματικότητα (του σήμερα), πέρα για πέρα ρεαλιστική. Ψάχνει την επαφή με τον θεατή, προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη. Να δείξει, πως όλοι έχουν τα προβλήματά τους, αλλά μου μένει η απορία, αν τελικά πετυχαίνει τον σκοπό του.

Bραβευμένο στην Βενετία, ήρθε μέχρι τη Θεσσαλονίκη και το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης. Προβλήθηκε χθες Σάββατο και συνεχίζει σήμερα Κυριακή 15:30 στην αίθουσα Φρίντα Λιάππα. Δεν είναι αριστούργημα, δεν περνά όμως κι αδιάφορο-απαρατήρητο για τη θεατή, που μπαίνει σε δεύτερες σκέψεις κι εκτιμά αυτά που έχει. Αξίζει τον κόπο, διότι δεν προβλέπεται η διανομή της ταινίας στην Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου