Addthis

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Glory


Μετά το " Μάθημα ", το δίδυμο Κριστίνα Γκρόζεβα, Πέταρ Βαλτσάνοφ επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου με το " Glory ". Μία ακόμα εξαιρετική ταινία, που θίγει τα κακώς κείμενα του συστήματος στη Βουλγαρία, δίχως φόβο, με καθαρή φωνή και ματιά. Μία πραγματικότητα, που στην Ελλάδα μας αγγίζει ιδιαίτερα, καθώς τα Βαλκάνια εμφανίζουν αρκετές ομοιότητες σε επίπεδο παρασκηνίου.

Ο Τσάνκο Πετρόφ, είναι ένας βιοπαλαιστής, εργάτης στις σιδηροδρομικές γραμμές. Ξαφνικά ένας πρωί επιθεωρώντας τις ράγες βρίσκει εκατομμύρια λέβα. Αμέσως τηλεφωνεί στην αστυνομία, δίχως δεύτερη σκέψη. Από το πουθενά γίνεται ήρωας, χωρίς να το έχει επιδιώξει. Απλά γιατί αυτό ήταν το σωστό, επειδή είχε αρχές κι αξίες στη ζωή του. Κατά την τελετή επιβράβευσής του, η επικεφαλής του τμήματος δημοσίων σχέσεων του Υπουργείου Μεταφορών, χάνει το ρολόι του, μοναδικό κειμήλιο του πατέρα του, με τεράστια συναισθηματική αξία για τον ίδιο. Και το watch που του χάρισαν, δεν λειτουργεί σωστά, Κάπου εκεί ξεκινάει μία απεγνωσμένη προσπάθεια να βρει το δικό του ρολόι.


Μέχρι αυτό το σημείο, σχεδόν τα πάντα φαντάζουν ρόδινα. Ο δρόμος όμως δυστυχώς δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Όσο πιο μέσα μπαίνεις, τόσο μεγαλύτερη σαθρότητα ανακαλύπτεις. Με την διαφθορά και τις εξυπηρετήσεις να κυριαρχούν, την συγκάλυψη να είναι κάτι καθημερινό κι ο ανθρώπινος παράγοντας αποτελεί τον τελευταίο τροχό της αμάξης. Ποιος είναι άραγε  ο ρόλος της δημοσιογραφίας σε όλο αυτό; Μα φυσικά να κερδίζει ό,τι περισσότερο μπορεί, καταπατώντας τα ιδανικά και την δεοντολογία της. Πού είναι η αμεροληψία κι η αντικειμενικότητα;

Πρωταγωνίστρια και πάλι η Μargarita Gosheva. Μετά την συγκλονιστική ερμηνεία της στο Μάθημα, αποτελεί και πάλι την κινητήριο δύναμη του έργου. Και πάλι μοιάζει έτοιμη να εκραγεί από την ασφυκτική πίεση, που δέχεται από τους ανωτέρους της και την προσπάθειά της να τεκνοποιήσει με τεχνητά μέσα. Συμπέρασμα κοινό. Ο δυνατός έχει το πάνω το χέρι. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια, σε μία χρεοκοπημένη από αξίες κοινωνία. Κι ας παραμένουμε κάποιοι ρομαντικοί.


Σύντομα από ήρωας, ο Τζάνκο καταστρέφεται. Βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Κι όταν γλιτώνει από το σύστημα, που τον εκβίασε αδίστακτα, τον περιμένουν αυτοί που έδωσε στη δικαιοσύνη, που με τη σειρά της έκλεισε τα μάτια της. Φτάνει ένα βήμα πριν τον θάνατο. Χάνει τα πάντα στη ζωή, γιατί έπραξε ως καλός πολίτης. Βρέθηκε μπαλάκι σ΄ένα πολύ άσχημο παιχνίδι. Ποιοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί αυτού; Μήπως το θράσος τους, φτάνει μέχρι την πόρτα του θύματος, όταν τους έχουν κυριεύσει οι τύψεις; Επιστρέφεται, τελοσπάντων, το καλό στον σημερινό κόσμο;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου