Addthis

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Kυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Άρη Χατζηστεφάνου από τις εκδόσεις Τόπος

 


ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ & ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ
(Πώς τις εντοπίζουμε)

 
Το νέο βιβλίο του Άρη Χατζηστεφάνου
κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος
 
 

Από τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Αρη Χατζηστεφάνου - ενας πρακτικός οδηγός για να εντοπίζουμε τεχνικές παραπληροφόρησης και προπαγάνδας στα ΜΜΕ και το δημόσιο λόγο. 

Μπορεί ένα γράφημα, ένα βίντεο ή μια φωτογραφία να μας παραπλανά χωρίς να λέει ψέματα; Με ποιους μηχανισμούς προωθούνται οι διαρροές της αστυνομίας, της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων; Πώς «ξεπλένονται» τα εγκλήματα εταιρειών και ολόκληρων κρατών με τεχνικές όπως το whitewashing, το green-washing και το pinkwashing; Μπορούν τα μέσα ενημέρωσης να καθοδηγήσουν τον αναγνώστη αλλάζοντας τη σύνταξη μιας πρότασης ή να αλλοιώσουν μια δημοσκόπηση μεταβάλλοντας απλώς τη σειρά των ερωτήσεων;      

Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου παρουσιάζει έναν πρακτικό οδηγό που μας βοηθά να εντοπίζουμε τεχνικές παραπληροφόρησης και προπαγάνδας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα social media αλλά και στον καθημερινό λόγο πολιτικών, διαφημιστών και συμβούλων επικοινωνίας. Μέσα από προσωπικές εμπειρίες σχεδόν τριών δεκαετιών σε διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ, μας εξηγεί με συγκεκριμένα παραδείγματα πώς να διαβάζουμε ανάμεσα στις γραμμές των εφημερίδων και των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης.
Το βιβλίο προλογίζει ο Γιώργος Πλειός, καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο ΕΚΠΑ. Το εξώφυλλο σχεδίασε ο Δημήτρης Αρβανίτης 

Το βιβλίο περιλαμβάνει σε κάθε κεφάλαιο QR-code που οδηγούν σε βίντεο, φωτογραφίες, podcast και ενεργά link για όλες τις πηγές και τη βιβλιογραφία.

Ο Άρης Χατζηστεφάνου είναι δημοσιογράφος, σκηνοθέτης και ραδιοφωνικός παραγωγός. Έχει εργαστεί στο BBC World Service και σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Ελλάδα και την Κύπρο ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως στην εφημερίδα Guardian. Ως ανταποκριτής έχει εργαστεί στο Λονδίνο, την Κωνσταντινούπολη, τη Γενεύη, το Τόκιο και τη Νέα Υόρκη και έχει πραγματοποιήσει αποστολές σε δεκάδες χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής. Έχει σκηνοθετήσει έξι μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ και έχει εκδώσει τα βιβλία: Τουρκία, Ανατολικά της ΕΕ, εκδόσεις Πολύτροπον (2005), Δεκέμβρης ’08, Ιστορία, ερχόμαστε… κοίτα τον ουρανό, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2008), Debtocracy, Χρεοκρατία, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2011). Συμμετείχε στο συλλογικό έργο Έξοδος αδιέξοδος - Η κληρονομιά των μνημονίων και οι ανοιχτοί λογαριασμοί, εκδόσεις Τόπος (2018).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου