Addthis

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Στα όρθια: 21.10 Back to the future Day


 
 
 
 
Η εμβληματική, επική σειρά ταινιών επιστημονικής φαντασίας Back to the Future σε σκηνοθεσία Robert Zemeckis και σενάριο Zemeckis και Bob Gale.με πρωταγωνιστή τον Michael J Fox  αποτέλεσε την απέλπιδη προσπάθεια του Ζεμέκις να γυρίσει μια κωμωδία που θα του εξασφάλιζε μια κάποια εμπορική επιτυχία. Απορρίφθηκε 40 φορές!! άλλαξε στη μέση των γυρισμάτων πρωταγωνιστή ενώ είχαν γυριστεί σχεδόν όλες οι σκηνές, έφτασε σε κόστος σχεδόν τα 18 εκ. δολάρια κάνοντας την Universal και όλους όσους είχαν εμπλακεί να το μετανιώσουν οικτρά και να χτυπάνε το κεφάλι τους. Για να σώσουν ότι μπορεί να σωθεί απο τα λεφτά τους, την ολοκληρώνουν δυο μήνες νωρίτερα με κάποια  βιαστικά προχειροφτιαγμένα εφέ για να προλάβουν να προλάβουν να κάνουν άνοιγμα το καλοκαίρι του 1985. Προς μεγάλη τους έκπληξη  η ταινία άρεσε στις δοκιμαστικές προβολές και έμελε να γίνει η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία  της χρονιάς αποφέροντας σε ένα χρόνο 388 εκ δολάρια.Με τα χρόνια άρχισε να γίνεται κλασική, cult ώστε να θεωρείτε σήμερα μια από τις ωραιότερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας μια από τις πιο πετυχημένες ταινίες όλων τον εποχών και ίσως μαζί με κάποιες άλλες το πιο πετυχημένο franchise του εμπορικού κινηματογράφου, καθώς σε όλο το κόσμο κυκλοφορούν μέχρι και σήμερα μπλουζάκια, κουκλάκια, αυτοκίνητα, πετσέτες, κονκάρδες, κάρτες, τράπουλες τετράδια, μπρελόκ,  lego, playmobil με θέμα την ταινία. Από πέρσι έχει μεταφερθεί και στο θέατρο σε μορφή μιούζικαλ στο Λονδίνο σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.
Τι ειναι αυτό που κάνει  τόσο αγαπητή την εν λόγο ταινία που είχε μια δεύτερη πολύ πετυχημένη συνέχεια και μια τρίτη όχι και τόσο.
Οι λόγοι που έχουν αναλυθεί ειναι πολλοί. 
Είναι από τις πρώτες ταινίες που συνδυάζει  Επιστημονική Φαντασία με κωμωδία. 
Εξετάζει το θέμα που έχει περάσει από το μυαλό όλων μας "Τι θα γινόταν εάν είχαμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε  στο παρελθόν πχ στα παιδικά χρόνια των γονιών μας  η στο μέλλον βλέποντας τον μελλοντικό εαυτό μας. 
Το σενάριο και οι πρωταγωνιστές ήταν τόσο εμπνευσμένα επιλεγμένοι που σου μένει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό. 
Αλλά κυρίως αυτό που κάνει σημαντική την ταινία ειναι πως θυμίζει σε όλους μια εποχή που ο κινηματογράφος αποτελούσε κύρια και σημαντική έξοδο. Μια ιεροτελεστία για την οικογένεια που θα πήγαινε στην αίθουσα της γειτονιάς θα αγόραζε ποπ κορν θα άφηνε τα προβλήματα στο σπίτι και θα παρακολουθούσε μαγεία για την οποία θα συζητούσε όλη την εβδομάδα. Χωρίς διαδίκτυο, χωρίς νέτφλιξ, χωρίς τις άπειρες επιλογές. Και το Back to the future ήταν μια συνταγή μαγείας που προσφέρει την ανάλογη νοσταλγία αυτής της εμπειρίας. 
Η 21 Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από τους φάνς ως η ημέρα Back to the future  επειδή αυτή είναι η ημερομηνία που ο Marty McFly ταξιδεύει για πρώτη φορά αρχικά στο παρελθόν και μετά στο μέλλον.  
Ξεκίνησε να γιορτάζεται το 2011 όταν ξεκίνησαν μαραθώνιοι προβολών σε κινηματογράφους και σε λέσχες. Στην δεύτερη ταινία η  21 Οκτωβρίου 2015 ειναι  η ημέρα που επιλέγουν οι σεναριογράφοι να κερδίζουν  οι Chicago Cubs το World Series. Στην πραγματικότητα στην πραγματική ζωή τελικά το κέρδισαν το 2016!!!
Το 1985 φάνταζε μακρινό το 2015 οπότε προσδιοριζόταν ως το μέλλον. Στις 21 Οκτωβρίου του 2015 ανοίγει ένας διάλογος για το ποια από αυτά που μας παρουσιάστηκαν στην δεύτερη ταινία τελικά πραγματοποιήθηκαν. Η ταινία παρουσιάζει ιπτάμενα πατίνια, ρούχα που στεγνώνουν μόνα τους και προσαρμόζονται στο σώμα, παπούτσια χωρίς κορδόνια που προσαρμόζονται στο πόδι, τεράστιες οθόνες που εκτελούν εντολές, ενέργεια που παράγεται από σκουπίδια, τρισδιάστατες εικόνες και φυσικά ιπτάμενα αυτοκίνητα.  Την χρονιά εκείνη οι τρεις ταινίες παίχτηκαν επι 24 ώρες σε πολλές αίθουσες στη Αμερική σε μια επιτιακή ημέρα γιορτής. 
Περισσότερο η λιγότερο λάτρεις της ταινίας δύσκολα κάποιος θα πει πως δεν του άρεσε.
Αν θέλετε να γιορτάσετε την ημέρα αυτή αυτό που προτείνουν τα fun club ειναι ποπ κορν και μαραθώνιος προβολών.

Γ. ΤΣΙΤΙΡΙΔΗΣ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου