Addthis

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Δύο ενδιαφέρουσες ελληνικές ταινίες απόψε στην τηλεόραση


 Δύο ταινίες που σημάδεψαν τον ελληνικό κινηματογράφο τα τελευταία χρόνια προβάλλονται σήμερα

 Κοινό τους σημείο ότι οι υποθέσεις τους διαδραματίζονται στην Κύπρο. Ο λόγος για την "Πολιορκία στην οδό Λιπέρτη" (Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου το 2019 στη Θεσσαλονίκη) του Σταύρου Παμπαλλή με τους Δάφνη Αλεξάντερ και Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, που προβάλλεται στις 22:00 στην ΕΡΤ-2 και για το "Αναζητώντας τον Χέντριξ" του Μάριου Πιπερίδη με πρωταγωνιστές τους Αδάμ Μπουσδούκο και Βίκυ Παπαδοπούλου στις 22:00 στον ΑΝΤ1.

Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΛΙΠΕΡΤΗ

 Μία οικόγενεια προσπαθεί να σταθεί όρθια στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Οι τράπεζες όμως έχουν διαφορετική άποψη. Ο όρος "υποθήκη" τους στοιχειώνει. Σύντομα θα τρέξουν οι εξελίξεις κι ένα μοιραίο ατύχημα θα ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου. Το τελευταίο πράγμα που τους μένει στον κόσμο είναι το σπίτι τους. Δίπλα στην Πράσινη Γραμμή. Είναι αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα για να το κρατήσουν. Πληροφορούμαστε πως η Κύπρος δεν είναι παράδεισος, παρά μόνο για τους πλούσιους, για τους σύγχρονους κολοσσούς που έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν τεράστια ποσά. Ένα σύγχρονο προλεταριάτο.

 Υπάρχουν όμως κι αυτοί οι άνθρωποι που ζουν με τα λίγα και κρατούν ασπίδα τους την αξιοπρέπεια. Ένας από τους αθόρυβους πυλώνες της επιτυχίας είναι ο ταξιτζής. Η κάμερα κάνει συνεχώς zoom στον καθρέφτη του. Εκεί έχει κρεμασμένο ένα σημαιάκι του ΠΑΟΚ. Από την Κωνσταντινούπολη, στη Θεσσαλονίκη κι από εκεί νοερά στην Μεγαλόνησο. O προσφυγικός σύλλογος ταξιδεύει κι έχει πάντα ανοιχτή την αγκαλιά του για όσους το λέει η καρδιά τους. Το θρίλερ μαίνεται. Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Τι γίνεται όμως με τα παιδιά;


ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΧΕΝΤΡΙΞ

 Ο Γιάννης είναι ένας 40άρης με μεγάλα όνειρα κι ανιδιοτελή αγάπη για την μουσική, που η ζωή τον προσγείωσε κάπως απότομα στην πραγματικότητα. Έχει πάρει τις αποφάσεις του κι ετοιμάζεται να αφήσει για πάντα την Κύπρο που τόσο τον έχει πληγώσει από τα παιδικά του χρόνια. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που θα το κάνει, καθώς μεγάλωσε μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Με εκκρεμότητες ανοιχτές, δίχως διάθεση για αντίο, ετοιμάζεται να κλείσει αυτό το μεγάλο κεφάλαιο της ζωής του. " Η ζωή είναι σκ@τ@ ". Μοναδικός του συνοδοιπόρος, ο σκύλος του Τζίμι.

 Το ταξίδι δίχως να τα καταλάβει κι ο ίδιος ο πρωταγωνιστής αλλάζει αναπάντεχα προορισμό και μεταtρέπεται σε ένα οδοιπορικό στα κατεχόμενα. Από εξωτερικό γίνεται εσωτερικό. 'Εχει την ευκαιρία να επιστρέψει, να επαναπροσδιοριστεί, να απογοητευτεί από την αδυσώπητη γραφειοκρατία. Παράλληλα εμείς γνωρίζουμε τη Λευκωσία, την τελευταία διαιρεμένη πόλη της Ευρώπης. Εκεί που στις δύο πλευρές της κατοικούν καθημερινά θύματα συγκυριών. Από τη μία Αδάμ Μπουσδούκος κι η Βίκυ Παπαδοπούλου, από την άλλη οι Fatih All και Οzgur Karadeniz. Όλοι τους εξαιρετικοί δίνουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ελπίδας για λύση στο Κυπριακό. Πάντα επιστρέφεις εκεί που ανήκεις. Σε οδηγεί η καρδιά κι όχι η λογική.

πρώτη δημοσίευση TheOpinion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου