Addthis

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Οι νέες κυκλοφορίες των Εκδόσεων Πατάκη


 «Η πρωτεύουσα» του Ρόμπερτ Μενάσσε

Με καυστικό τόνο, στο βιβλίο του ο σπουδαίος Αυστριακός συγγραφέας Ρόμπερτ Μενάσσε συνθέτει μια πολυπρόσωπη, σκοτεινή σάτιρα της γκροτέσκας γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, συνδέοντας ευρηματικά τις αγωνίες της καθημερινής ζωής με την παρατεταμένη κρίση ταυτότητας της ευρωπαϊκής ηπείρου. Η πρωτεύουσα βραβεύτηκε το 2017 με το Γερμανικό Βραβείο Βιβλίου, την κορυφαία διάκριση της γερμανόφωνης λογοτεχνίας, και το 2020 απέσπασε το βραβείο «21ος Αιώνας» της Κίνας για το Καλύτερο Ξενόγλωσσο Μυθιστόρημα της χρονιάς. Ήταν επίσης υποψήφιο για το Premio Strega Europeo (2019). Μεταφράστηκε σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες.


«Εκμυστηρεύσεις»
 του Ιταλού συγγραφέα Ντοµένικο Σταρνόνε

Μετά τα Κορδόνια, ο Ντοµένικο Σταρνόνε ανατέµνει ακόµη βαθύτερα την αµφισηµία της συναισθηµατικής
ζωής µας. Με βλέµµα συνωµοτικό και ταυτόχρονα αποστασιοποιηµένο, µε την καυστική ελαφρότητα που τον διακρίνει, παρουσιάζει το πορτρέτο ενός άντρα σε άνιση αναµέτρηση µε τον ίδιο του τον εαυτό.

«Ένας σχεδόν τέλειος ένοχος» του Πασκάλ Μπρυκνέρ

Αναλύοντας την τρέχουσα επικαιρότητα και αντλώντας στοιχεία από τη νεότερη και σύγχρονη παγκόσµια ιστορία, ο διάσηµος Γάλλος συγγραφέας εξετάζει, µε λόγο αντισυµβατικό και άρτια δοµηµένη επιχειρηµατολογία, τη διολίσθηση στη Γαλλία αλλά και σε όλη την Ευρώπη από τον προοδευτισµό του τριπτύχου «φεµινισµός — αποαποικιοποίηση — αντιρατσισµός» της παραδοσιακής αριστεράς στον σκοταδισµό που εκπροσωπεί η κακοχωνεµένη made in USA εκδοχή του.

«Αυτή είναι λοιπόν η Ευρώπη μας: Μια ιστορία από τον Διαφωτισμό ως σήμερα» του καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Σασκουεχάννα των ΗΠΑ David Imhoof

Τι είναι αυτό που κάνει τη σύγχρονη Ευρώπη αυτό που είναι, αυτό που είμαστε, σήμερα; Στο βιβλίο αυτό ο καθηγητής David Imhoof εξετάζει πώς οι μεγάλες ιδέες που αναπτύχθηκαν κατά κύριο λόγο τον 18ο αιώνα στην Ευρώπη του Διαφωτισμού διαμόρφωσαν, και διαμορφώνουν ακόμη, τον τρόπο που ζούμε, καθώς και τις αντιλήψεις των περισσότερων ανθρώπων στον πλανήτη σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου