Addthis

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Οι Σύμμαχοι


Oι ταινίες του Χόλιγουντ συνήθως δεν είναι του άμεσου ενδιαφέροντος μου, χωρίς να τις απαξιώνω και να τις απορρίπτω. Λίγο τα εφέ, που παραλάσουν την κλασική έννοια του κινηματογράφου, λίγο ότι με κερδίζουν τα κοινωνικοπολιτικά, ακόμα και τα ιστορικά έργα, τα αφήνω σε δεύτερη μοίρα. Επέλεξα ωστόσο να δω, τους " Συμμάχους " του Robert Zemeckis. O βραβευμένος με Oscar για το " Forrest Gump " σκηνοθέτης, συνδυάζει την περιπέτεια δράσης και το love story κι αυτό που καταφέρνει μπορεί να μην είναι αριστούργημα, είναι όμως ένα ευχάριστο θέαμα για ένα βράδυ, ειδικά τώρα, που έσφιξε το κρύο.


Βρισκόμαστε στο Μαρόκο, 1942 εν μέσω του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Ένας Άγγλος πράκτορας και μία Γαλλίδα εκπρόσωπος της Αντίστασης αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας μία πολύ επικίνδυνη αποστολή. Ένα παράτολμο εγχείρημα με τις πιθανότητες επιβίωσης να μην είναι με το μέρους τους. Κάπου εκεί όμως κι ενώ υποδύονται το ζευγάρι, ο έρωτας τους χτυπάει με τα βέλη του. Εκρήξεις, πιστολίδι και τελικά επιτυχία. Χημεία στο πεδίο της μάχης, αλλά και στη ζωή γενικότερα. Θα εκτελέσουν τον Γερμανό πρέσβη και θα φύγουν για μία καλύτερη ζωή.

Στο δεύτερο μέρος το σκηνικό μεταφέρεται στο Λονδίνο. Ο καρπός της αγάπης τους, μία πανέμορφη κόρη, κάνει τους δεσμούς της οικογένειας ακόμα πιο δυνατούς. Ζητούμενο πλέον, να τελειώσει ο πόλεμος και να ζήσουν ευτυχισμένοι, κάπου μακριά απ΄όλους κι απ΄όλα, αλλά κυρίως από τη δίνη των συρράξεων. Κι εκεί που όλα βαίνουν καλώς, ξαφνικά σύννεφα, αμφιβολία, ενδοιασμοί. Είναι πολύ σκληρό " παιχνίδι ". Κατασκοπείας, εξουσίας, όπως θέλετε μπορείτε να το βαφτίσετε. Δύο άνθρωποι εγκλωβισμένοι, πιόνια στα συμφέροντα των μεγάλων του κόσμου.


Κάπως έτσι φτάνουμε σε ένα απροσδόκητο φινάλε. Ο Ματ Βάσταν τίθεται στη μέγιστη δοκιμασία. Προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του, πως έχει κάνει την σωστή επιλογή, πως δεν τον έχει προδώσει η σύντροφός του. Κάνει σπασμωδικές κινήσεις απελπισίας. Η θυσία στον βωμό της αγάπης, που κέρδισε. Της αληθινής, της ανιδιοτελούς. Η Μ.Κοτιγιάρ κείτεται στο βρεγμένο χορτάρι. Ο Μπραντ Πίτ δακρύζει, η κάμερα εστιάζει στα μάτια του. Η προσωποποίηση του πολέμου σε ένα βλέμμα. Λονδίνο, Το δράμα επιτείνεται, η αγωνία στα ύψη ... Je t΄aime ... I love ... This is the end

Σύμμαχοι στον πόλεμο, σύμμαχοι και στη ζωή ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου