Addthis

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Sofia


Βουτιά στο Διεθνές Διαγωνιστικό, με την επιλογή των ταινιών να γίνεται με πυξίδα την ιστορία της Ρωμαϊκής Ευσπλαχνίας. Η Βραβευμένη για το σενάριο της, Σοφία στο τμήμα " Ένα κάποιο βλέμμα " του Φεστιβάλ των Καννών, ήρθε στη Θεσσαλονίκη, με την Μεριέμ Μπενμπαρέκ να καταπιάνεται με την οδύσσεια ενός 20χρονου κοριτσιού, που ζει με τους γονείς της στην Καζαμπλάνκα την πρωτεύουσα του Μαρόκου. Θεωρείται από τα φαβορί για τον Χρυσό Αλέξανδρο κι όχι άδικα.

Την ώρα του οικογενειακού τραπεζιού, η Σοφία αντιλαμβάνεται πως κάτι δεν πάει καλά με το σώμα της. Απομακρύνεται, μένει μόνη στην κουζίνα, σκέφτεται. Η μοναδική που αντιλαμβάνεται τι πραγματικά έχει συμβεί είναι η ξαδέλφη της, Λίνα. Μία γιατρός που τα τελευταία χρόνια κρατάει αποστάσεις και θα αποτελέσει τη σανίδα σωτηρίας για την πρωταγωνίστρια στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής της. Η φωνή της λογικής μέσα σε μία παράνοια ογδόντα λεπτών.


Τα γεγονότα θα προλάβουν κάθε επιθυμία. Αρχίζει ένας νέος αγώνας. Η πρωταγωνίστρια ανεβαίνει τον δικό της προσωπικό Γολγοθά και μπλέκει κι άλλους σε έναν κυκεώνα αλυσιδωτών εξελίξεων που κρατάει σε εγρήγορση τον θεατή μέχρι το φινάλε. Η νομοθεσία αμείλικτη, η αλήθεια θα αποκαλυφθεί όταν θα είναι πια αργά. Μία ευκαιρία για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, την ώρα που τα πάντα θα μπορούσαν να είχαν απλοποιηθεί με ένα test DNA.

Η αποσιώπηση ενός εγκλήματος στον βωμό του συμφέροντος. Άνθρωποι έτοιμοι να θυσιάσουν την ηθική και την αξιοπρέπεια τους για μία σπουδαία συμφωνία. Κι από την άλλη, η φωνή της αντίρρησης, της άρνησης, που μοιάζει περιττή, όταν μιλάει το κυβερνόν στοιχείο. " Πιστεύεις, ότι ο έρωτας είναι σημαντικός "; Μία κοινωνία που φοβάται τι θα πουν οι άλλοι, που συμβιβάζεται κι υποχωρεί. Αποφάσεις, που θα έχουν επιπτώσεις στο παρόν και το μέλλον.


Μία προσωπική καταδίκη δύο νεαρών ανθρώπων, που εγκλωβίζονται στα αδιέξοδα και τις μεγάλες αντιθέσεις μεταξύ των κοινωνικών ομάδων. Θα κάνει άραγε κάποιος ένα βήμα προς την επανάσταση; Για να τα καταφέρεις πρέπει να έχεις τη δύναμη να αλλάξεις τα πάντα και να αποδεχθείς τις συνέπειες των πράξεων σου, ακόμα κι αν αυτές βλάψουν το περιβάλλον σου. Γιατί μονάχα τότε θα είσαι πραγματικά καλά με τον εαυτό σου.

Ένα απρόσμενο σκηνοθετικό ντεμπούτο, που αναστάτωσε τους σινεφίλ στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και θα βγει στις αίθουσες μέσα στον Νοέμβριο. Μία υπόθεση, που κανονικά θα έπρεπε να μας πάει χρόνια πίσω, αλλά η ιστορία δεν έχει γίνει μάθημα κι επαναλαμβάνεται ακόμα και σήμερα. Η Σοφία έκανε την επιλογή της με πόνο ψυχής. Εσύ στη θέση της πώς θα έπραττες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου