Addthis

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

59o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (επιλογές β΄μέρος)


Το πρώτο πενταήμερο έχει μόλις ολοκληρωθεί. Η κόπωση εμφανής, αλλά η λατρεία μας για το σινεμά μεγαλύτερη. Το πρωί στη δουλειά και στη συνέχεια μαραθώνιος ταινιών. Κάτι να φάμε στο χέρι ή σε ένα από τα festival spots ... κι από αίθουσα σε αίθουσα. Προχωρούμε στις επιλογές για το δεύτερο μισό του Φεστιβάλ μας, που και φέτος έχει προσελκύσει πλήθος κόσμου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου: 17:30 στην αίθουσα Τόνια Μαρκετάκη, STYX-Βόλφγκανγκ Φίσερ. Υποψηφία για το Βραβείο LUX του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μία συνταρακτική, κλειστοφοβική αλληγορία για την προσωπική ευθύνη απέναντι στη στυγερή πραγματικότητας της σύγχρονης προσφυγιάς, για αχαρτογράφητα σκοτεινά νερά κάθε επίσημης κρατικής πολιτικής και για το ρευστό σύνορο ανάμεσα στον Παράδεισο και τον Κάτω Κόσμο. Συνέχεια με τις " Πεταλούδες "-Τόλγκα Καρατσελίκ (20:15 Στ. Τορνές). Ο πατέρας καλεί τα παιδιά του μετά από 30 χρόνια απουσίας. Αυτά επιστρέφουν, αλλά τους περιμένει μία δυσάρεστη έκπληξη, πώς θα αντιδράσουν; Το βράδυ επιστρέφουμε στο Ολύμπιον (23:15) για το Μaya-Μία Χάνσεν-Λοβ. Μία ακόμα ρομαντική δουλειά, που μας βυθίζει με λεπτούς χειρισμούς στο κλειστό κύκλωμα μίας ιδιαίτερης κοινωνικής ομάδας, κανόντάς μας να νιώθουμε συνωμότες και κοινωνοί γενναίων, υπόγειων μεταβολών.


Πέμττη 8 Νοεμβρίου: Μία ταινία που έχω επιλέξει, αλλά είναι σε δύσκολη ώρα (12:15 Π.Ζάννας) είναι η " Άλλη πλευρά των πάντων "-Μίλα Τουράλιτς, υποψήφια κι αυτή, στην τελική τριάδα για το Βραβείο LUX. Δύο γυναίκες, δύο διαφορετικές γενιές, αναλογίζονται την ηθική παρακαταθήκη, που κληρονομούν και κληροδοτούν, το πολιτικό και το δημόσιο τρυπώνει στον ιδιωτικό χώρο. Από εκεί πέρα, στις 15:30 στην κεντρική αίθουσα του Ολύμπιον, έχουμε επιλέξει το Σώκρατες-Άλεξ Μοράτο από τη Βραζιλία. Μία βαθιά προσωπική ταινία, που γίνεται όπλο στην πάλη για την κοινωνική ένταξη και συνάμα τεκμήριο της δύναμης του κινηματογράφου να μεταμορφώνει την πραγματικότητα. Στην ίδια αίθουσα ακριβώς στη συνέχεια θα προβληθεί η " Δουλειά της "-Νίκος Labot. Λίγο πριν τα 40, η Παναγιώτα, μία σχεδόν αναλφάβητη νοικοκυρά, μητέρα δύο παιδιών, αναγκάζεται να αναζητήσει δουλειά για πρώτη φορά. Ό,τι κι αν ακολουθήσει από εκεί και μετά, ποτέ δε θα είναι ξανά η ίδια.

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου: Παλί νωρίς θα ξεκινήσουμε με την " Αντιπροσωπεία "- (12:30 Tόνια Μαρκετάκη). Φθινόπωρο 1990. Μία ομάδα διπλωματών από τη Δύση καταφθάνει στην Αλβανία. Οδηγούνται εκεί για να επιβεβαιώσουν πως δεν έχει γίνει καμία παράβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Λέο καταλαβαίνει τα σχέδια των συνοδών του κι αποφασίζει να μην παίξει το παιχνίδι τους. Η επόμενή μας στάση στην κεντρική αίθουσα του Ολύμπιον στις 18:00 (Μεϊλί-Ζου Ζου). Ιστορία μίας άτυχης γυναίκας, ένα συγκλονιστικό, ρεαλιστικό πορτραίτο ενός ανθρώπου, που αναζητά λίγη αγάπη. Η μεγαλύτερη ανθρώπινη οικουμενική τραγωδία, δεν είναι άλλη από την ελπίδα. Η μέρα κλείνει με την " Δωδεκάχρονη νύχτα "-Άλβαρο Μπρέχνερ. Αινιγματικός τίτλος. Μία λυρική ιστορία επιβίωσης για τη δύναμη του πνεύματος σε καιρό πολέμου.


Σάββατο 10 Νοεμβρίου: Σιγά σιγά η γιορτή πλησιάζει στο τέλος της. 15:30 στην κενρική αίθουσα του Ολύμπιον, " Εμείς τα ζώα "-Τζερεμάιρα Ζέιγκαρ. Μία καταβύθιση στη ζωή μίας οικογένειας της εργατικής τάξης κι ένας ύμνος στην αδελφοσύνη, που εκτοξεύεται με τις ερμηνείες των νεαρών πρωτοεμφανιζόμενων ηθοποιών. Φύγαμε στη συνέχεια για το Φορτίο-Όγκνιεν Γκλάνοβιτς (20:30 Στ. Τορνές). Μία σκληρή κι αγωνιώδης ταινία για το βάρος της σύγχρονης Ιστορίας, με έναν συγκλονιστικό πρωταγωνιστή που διανύει μπρος πίσω την απόσταση από την άμυνα στην ανοχή. Κι από εκεί στην Τ. Μαρκετάκη 22:15 (Tροπικός Ιός). Έρχεται από την Κολομβία. Ένα ιδιαίτερο animation. Μία αριστουργηματική μεταφορά ενός από τα πιο δημοφιλή graphic novels της Λατινικής Αμερικής, που μας μαθαίνει να βλέπουμε όλα τα απίθανα χρώματα που κρύβονται σε αυτόν τον συναρπαστικό, σύνθετο, ασπρόμαυρο κόσμο.

Κυριακή 11 Νοεμβρίου. Η τελευταία ημέρα ... Στις 19:00 υπάρχει η τελετή ληξης στην κεντρική αίθουσα του Ολύμπιον. Εκεί θα ανακοινωθούν οι μεγάλοι νικητές και θα προβληθεί η Βραβευμένη ταινία στις Κάννες, " Girl "-Λούκας Ντοντ. Πέραν όμως αυτής, θα δούμε το Lemonade-Ioάνα Ουρικάρου στις 18:00 Στ. Τορνές. Μία παραγωγή του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα, Κρίστιαν Μουντζίου, για την πικρόξινη γεύση του σύγχρονου κόσμου, όπου η πιο σκληρή εξουσία ασκείται μέσα από τη ψευδαίσθηση της ελεύθερης επιλογής. Επίσης προβάλλεται και πάλι το " Εμείς τα Ζώα " (15:30 Φρ.Λιάππα), το " Κάθε Χίλια Χρόνια " (23:00 Φρ. Λιάππα). Μετά την τελετή λήξης, ακολουθεί το αποχαιρετιστήριο πάρτυ και το ραντεβού όλων δίνεται για τον Μάρτιο και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου