Addthis

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Diamantino


Ποδόσφαιρο, πολιτικό σχόλιο για την εποχή, ιστορία αγάπης. Το Diamantino των Γκάμπριελ Αμπράντες και Ντάνιελ Σμιντ έχει να μας δώσει πολλά. Ένα φιλμ που σπάει τα ταμπού και κοιτάζει την κατάσταση της σημερινής κοινωνίας κατάματα, υψώνοντας ανάστημα. Δε φοβάται, δε συμβιβάζεται και θεωρεί μόνες λύσεις στα αδιέξοδά μας τον πολιτισμό, τις αξίες και την αγάπη, που τόσο έχουμε παραμελήσει, μη τυχόν και πληγωθούμε.

Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου, που στο μυαλό μας φέρνει τον Κριστιάνο Ρονάλντο, όπως παρουσιάζεται, ζει μέσα σε λίγες ώρες τις πιο εφιαλτικές στιγμές της ζωής του. Έρχεται αντιμέτωπος με έναν κόσμο, που αγνοούσε την ύπαρξη του, αποτυγχάνει να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο και πενθεί για την απώλεια του μέντορά του. Αλλάζει την κοσμοθεωρία του και προσπαθεί να προσφέρει στο σύνολο, με τα χρήματα που έχει κερδίσει, καθώς είχε την τύχη να κάνει το χόμπι του επάγγελμα.


Μία σύνθετη ταινία, που θίγει τα κακώς κείμενα της εποχής. " Το ποδόσφαιρο είναι το όποιο των μαζών. Οι καθεδρικοί ναοί είναι πλέον τα γήπεδα ". " Η Πορτογαλία πρέπει να βγει από το ΔΝΤ. Η Τρόικα διαλύει τις ζωές μας ". Προφανώς, η μοίρα της χώρας της Ιβηρικής έχει αρκετές ομοιότητες με τη δίκη μας. Σε μία περίοδο, που ο φασισμός ακμάζει, το σκηνοθετικό δίδυμμο αποφασίζει να κάνει μία βαθιά αντιρατσιστική ταινία για να ξυπνήσει τον κόσμο, που νομίζει πως το μοναδικό πρόβλημα είναι η μετανάστευση και το αν κέρδισε η ομάδα μας την Κυριακή.


To " I love you always forever " και το " Μilk and Honey ", δύο σπάνιας ομορφιάς τραγούδια δένουν εξαιρετικά με την ταινία και σηματοδοτούν τις δύο μεγάλες αγάπες του σούπερ σταρ. Οι πυλώνες της ζωής του. Ένα νεαρό παιδί, που είχε ένα ταλέντο, αλλά ποτέ του δεν κοίταξε για κάτι άλλο. Ίσως να είναι αυτό το κόστος του πρωταθλητισμού, ίσως να είναι κι απλά μία επιλογή όταν φτάνεις στην κορυφή. Η σχιζοφρένεια των τελευταίων ετών μέσα σε ένα ταξίδι 95 λεπτών.

Κάπου κάπου τείνει να γίνει παρωδία, αλλά με έξυπνο τρόπο επιστρέφουμε στα σοβαρά και το καράβι της πλοκής ισορροπεί. Προβλήθηκε στο τμήμα, " Ανοιχτοί Ορίζοντες " και πραγματικά είναι ικανό να διευρύνει τους ορίζοντες μας. Ένα δράμα για τη ζωή των stars, που όλοι θα θέλαμε να είμαστε στη θέση τους, αλλά δε γνωρίζουμε τη βιώνουν καθημερινά και πόσο εύκολο είναι να εμπλακούν σε σκάνδαλα, καθώς οι επιτήδειοι, που παραμονεύουν να τους εκμεταλλευτούν είναι αρκετοί.

Τελικά, παρά τα εκατομμύρια και την αναγνώριση του κοινού, η αληθινή ευτυχία βρίσκεται σε πράγματα πιο απλά, καθημερινά. Στον έρωτα, στην επαφή, σε ταξίδι στη θάλασσα, στην αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο. Σε αυτά τα δύσκολα χρόνια, πρέπει να βρούμε τη δύναμη να μείνουμε άνθρωποι. Και με αυτόν τον τρόπο θα ... " είμαστε ευτυχισμένοι. Αυτό είναι όλο " ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου