Addthis

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Meili


Διεθνές Διαγωνιστικό, 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ακόμα μία στάση, ακόμα ένα ελπιδοφόρο σκηνοθετικό ντεμπούτο. MΕΙLI του Ζου Ζου από την Ταϊβαν. Ο ίδιος, καθώς κι οι περισσότεροι πρωταγωνιστές βρέθηκαν στην κεντρική αίθουσα του Ολύμπιον και χειροκροτήθηκαν από το κοινό, στην Παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας. Μία απόκληρος της κοινωνίας, που ψάχνει για μία αγκαλιά, για αληθινή αγάπη. Όσο κι αν έχει πληγωθεί, δεν τα παρατάει κι ίσως αυτό είναι που μένει, ως το επιμύθιο του έργου.

Η Μεϊλί είναι εγκλωβισμένη σε ένα αδιέξοδο, που δημιούργησε από την καλή της την καρδιά, για να βοηθήσει την οικογένειά της. Η απουσία των γονέων είναι εμφανής, η εκμετάλλευση επίσης. Είναι μία κοπέλα μόνη καταδικασμένη σε μία διαρκή μάχη με το παρελθόν και τον εαυτό της. Της φτάνει το λίγο, που ειναι όμως πραγματικό. Ψάχνει ένα χέρι να κρατηθεί, έναν ώμο να κλάψει, μία σανίδα σωτηρίας, που θα δώσει νόημα στη ζωή της και θα την κρατήσει ζωντανή.


Απατηλές υποσχέσεις όμως θα διαταράξουν τις σχέσεις της σε όλα τα επίπεδα. Τα προβλήματα οδηγούν σε νευρικότητα, άγχος, απογοήτευση. Δυσκολεύται να ορθοποδήσει κι όταν αυτό συμβεί. το πριν διαλύει το τώρα κι υποθηκεύει το μετά. Πώς θα αντιδράσει; Συνεχώς σε αναζήτηση νέας εργασίας, έτοιμη να θυσιάσει όλα τα υλικά στο βωμό της αληθινής αγάπης και τελικά τι εισπράττει; Προδοσία και μόνο.

Και μέσα σε όλα αυτά, ένα ακόμα θύμα, μία αθώα ψυχή που ήρθε στον κόσμο και βασανίζεται. Γιατί άραγε; Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Σανγκάι. Φαίνεται να είναι μονόδρομος. Όποιος μένει στην επαρχία, δυστυχεί. Άπαντες ψάχνουν την ευκαιρία να δραπετεύσουν και να αναζητήσουν μία καλύτερη ζωή. Δε γνωρίζουν, αν πράγματι είναι έτσι, αλλά ακολουθούν το όνειρο και το μονοπάτι των πολλών. Αν θα δικαιωθούν θα το δείξει μονάχα ο χρόνος.


Ένα συγκλονιστικό πορτρέτο ενός ανθρώπου, δυστυχισμένου, που τα τρένα της ζωής τον προσπερνάνε κι αυτός μένει στάσιμος. Καταλήγει απλός παρατηρητής των ιστοριών, όσων νοιάζεται. Ελπίζει όμως, αισιοδοξεί, αναμένει, πιστεύει. Είναι ακόμα άνθρωπος. Αντέχει, πονάει, δακρύζει. Μέχρι πότε όμως; Και πώς θα ξεσπάσει, όταν χάσει και το τελευταίο στήριγμά του;

Ο πρωτοεμφανιζόμενος, Ζου Ζου ταρακούνησε την πόλη μας και να είστε σίγουροι, πως η ταινία θα ακουστεί και στον υπόλοιπο κόσμο. Γιατί τολμάει να θίξει τα κακώς κείμενα, της πλέον ανερχόμενης δύναμης στον κόσμο, της Κίνας και συλλαμβάνει μία τεράστια οικουμενική αλήθεια, ότι η μεγαλυτερη ανθρώπινη τραγωδία είναι η ελπίδα. Αυτή δίνει ζωή, αυτή και μας την " παίρνει. "

Η ταινία προβάλλεται σήμερα στις 15:30 στην αίθουσα Φρ.Λιάππα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου