Addthis

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Η αντιπροσωπεία


Ο πολιτισμός κι η τέχνες υπάρχουν για ενώνουν κι όχι για να χωρίζουν. Την ίδια ώρα που στα δελτία ειδήσεων και τις εφημερίδες κυριαρχεί το μίσος μεταξύ Ελλάδας κι Αλβανίας, άνθρωποι των δύο χωρών ενώθηκαν και δημιούργησαν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα φιλμ, που προβλήθηκαν στο τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες. " Τhe Delegation ", βραβευμένο ήδη στη Βαρσοβία του Μπουγιάρ Αλιμάνι, με το σενάριο να έχει γράψει ο Αρτάν Μιναρόλι, που απεβίωσε λίγες ημέρες πριν το ξεκίνημα των γυρισμάτων.

Φθινόπωρο 1990 στα ορεινά της γειτονικής χώρας. Εν μέσω πολιτικών ανακατατάξεων, στη χώρα φτάνει μία αντιπροσωπεία διπλωματών από την Ευρώπη, από τη Δύση, με στόχο να διερευνήσουν περιπτώσεις καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κομμουνιστικό καθεστώς, που βρίσκεται ακόμα στην εξουσία. Πρόσωπο κλειδί, ο Λέο Κονάμι, ένας διανοούμενος πολιτικός κρατούμενος, που καλείται να αποφασίσει ανάμεσα στην ελευθερία και τα πιστεύω του.


Ωραία διαμορφωμένο το σκηνικό, σε μία εποχή που στα Βαλκάνια επικρατεί αναταραχή γενικότερα. Τα εγκλήματα κάθε τύπου δικτατορίας αποσιωπούνται αντί να καταδικαστούν οι ηθικοί αυτουργοί. Η ζωή συνεχίζεται και τα πάντα μπορούν να θυσιαστούν στο όνομα του καθεστώτος και των " αδελφών ".  Πραγματικές καταστάσεις που βίωσαν συνάνθρωποι μας και βιώνουν ακόμα και σήμερα, για παράδειγμα στη Βόρεια Κορέα. Καμία αίσθηση ελευθερίας. Οι καλοί είναι οι δικοί μας κι αυτό για όσο μας εξυπηρετούν και τους χρειαζόμαστε.

Με τρεις εξαιρετικές ερμηνίες και κορυφαία αυτή του καθηγητή, που είναι αποφασισμένος να μην γίνει συμμέτοχος και κοινωνός των αποτρόπαιων πράξεων, που δεν δικαιολογεί καμίας μορφή εξουσίας.  Η λύτρωση γι΄αυτόν, μετά απ΄όλα όσα έχει περάσει, κρύβεται σε κάτι πολύ ανώτερο από την ελεύθερια. " Έχω πολλά χρόνια να κολυμπήσω ". Ο καιρός άλλωστε έχουν περάσει. Δε φοβάται και τολμάει με θάρρος να φωνάξει ένα δριμύ κατηγορώ για το τότε, που ακουμπάει το παρόν και το μέλλον.


Να είστε σίγουροι πως δεν είναι τυχαίο, πως στο κέντρο τίθεται ο μορφωμένος Λέο. Είναι ο άνθρωπος, που κατάφερε να φύγει στο εξωτερικό να σπουδάσει, να διευρύνει τους ορίζοντές του. Αυτός που συμβολίζει την κριτική σκέψη και τον πολιτισμό και στη σημερινή εποχή το σύστημα μας θέλει όσο το δυνατόν λιγότερο ανοιχτόμυαλους. Μία εύκολη κατευθυνόμενη μάζα. Γιατί αν πραγματικά ψάξεις, θα καταλάβεις, πως όχι απλά κάτι, αλλά πολλά πράγματα δεν πάνε καλά στον κόσμο μας.

Σε μία μικρή χώρα, ακόμα κι αυτή η διαδρομή από τις φυλακές της επαρχίας μέχρι τα Τίρανα, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ταξίδι, που θα ειπωθούν σκληρές αλήθειες, θα ανοίξουν μεγάλα κεφάλαια της ιστορίας, θα αποκαλυφθούν μυστικά και το συναίσθημα θα νικήσει τη λογική. Αρκεί ένα λεπτό για να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Η πολυπόθητη συνάντηση παίρνει αναβολή επ΄αόριστον. Τι θα αποφασίσει άραγε η αντιπροσωπεία για τις τύχες της χώρας;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου