Addthis

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Άγκα


Aπό το τμήμα " Ματιές στα Βαλκάνια " έρχεται η σημερινή μας επιλογή. Ο Μίλκο Λαζάροφ από τη Βουλγαρία κινηματογραφεί ένα δράμα, για τα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και την αγάπη, που είναι από μόνη της ικανή να υπερνικήσει κάθε εμπόδιο και να θέσει στο περιθώριο τον εγωισμό, ενώ παράλληλα θέτει στο κέντρο τη συγχώρεση, που μας ανάγει προς το εξιδανικευμένο, που για τον καθένα μας είναι κάτι ξεχωριστό, μία ανώτερη δύναμη.

Ο Νανούκ κι η Σέντνα ζουν σε μία αυτοσχέδια κατοικία στην μέση του πουθενά. Γύρω γύρω πάγος. Εξυπηρετούνται με ένα έλκηθρο, το οποίο σέρνει ένας σκύλος, καθώς τάρανδοι δεν υπάρχουν πια. Ακολουθούν πιστά τις παραδόσεις των προηγούμενων γενιών κι αρνούνται πεισματικά να εγκαταλείψουν το μέρος, που γεννήθηκαν. Οι συνθήκες διαβίωσης ωστόσο γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες. Τα χρόνια περνούν κι η κόρη τους, τους λείπει ολοένα και περισσότερο.


Σε μία θάλασσα από χιόνι, όπως στα " Δάση της Σιβηρίας " δημιουργείται ένα ποίημα για τους ρομαντικούς, που κληρονόμησαν την παράδοση κι όνειρό τους είναι να κληροδοτήσουν τη μάνα γη στους επόμενους. Είναι όμως κάποιες στιγμές, που πρέπει να πάρεις μία γενναία απόφαση, να ματώσεις μέσα σου και να αποδεχθείς τη σκληρή πραγματικότητα, κάνοντας το βήμα παρακάτω.

Το τελευταίο ταξίδι της Σέντνα, θα οδηγήσει τον Νανούκ στην μεγάλη απόφαση της επανένωσης. Θα αφήσει την καλύβα του και θα πάρει τον δρόμο για τα εγκόσμια. Έχει χρέος να παραδόσει ένα δώρο, να εκπληρώσει την επιθυμία του άλλου του μισού. Τώρα πια ο χρόνος έχει μηδενίσει για τον ίδιο. Το ιερό καθήκον τον οδηγεί. Δεν έχει άλλη επιλογή. Ένα δάκρυ, ένα βλέμμα, μία ζωή. Σαν να μην πέρασε μία ημέρα, από τον δύσκολο αποχωρισμό.


Βραβευμένη στη Βοσνία, τη Γαλλία και το Ιράν, κέρδισε τους θεατές και στη Θεσσαλονίκη. Ήδη σήμερα κάποιες πόλεις, κάποια μέρη χάνονται από τις περιβαλλοντικές αλλαγές και τα εγκλήματα της ανθρωπότητας κι εμείς είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε τον δύσκολο δρόμο της αναχώρησης, του συμβιβασμού με το σήμερα κι ενός αύριο που έρχεται και θα είναι σίγουρα και πάλι διαφορετικό.

Η ταινία προβάλλεται ξανά το Σάββατο 11/10 23:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου