Addthis

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Κάιρο εμπιστευτικό



Ο Ταρίκ Σαλέχ σκηνοθετεί με μεγάλη επιτυχία ένα αστυνομικό θρίλερ, που μας μεταφέρει νοερά στο Κάιρο, τέλη του 2010, αρχές του 2011. Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Σάντανς. Δικαιότατα, καθώς μιλάμε για ένα καθηλωτικό φιλμ, στο οποίο η μία ανατροπή διαδέχεται την άλλη, με την τελική ετυμηγορία να μένει στον λάτρη της μεγάλης οθόνης.

Μία δολοφονία στην αφετηρία, γεννά ερωτηματικά. Ήταν έγκλημα πάθους ή κάτι άλλο; Ο νεαρός, Νορεντίν, θέλει να ρίξει φως στην υπόθεση και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ξεκινάει έναν μαραθώνιο ερευνών, προκειμένου να ανακαλύψει τον δράστη και τους ηθικούς αυτουργούς. Στην προσπάθειά του, θα έρθει αντιμέτωπος με την σκληρή πραγματικότητα, που βιώνει ο κόσμος μας σήμερα. Έχει τη δύναμη να φτάσει μέχρι το τέλος, αψηφώντας του πειρασμούς;


Καταδεικνύεται με τον πλέον εμφατικό τρόπο η ζοφερή κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα της χώρας. Κυριαρχούν η διαφθορά και το δίκαιο του οικονομικά ισχυρού. Ένα κράτος εξυπηρετήσεων και συμφερόντων, που είναι θέμα χρόνου, να τιναχτεί στον αέρα. Και μας προλαβαίνουν οι εξελίξεις, καθώς το φιλμ συνδέεται με τα γεγονότα της Πλατείας Ταχρίρ, λίγο πριν ανατραπεί ο Μπουμπάρακ. Αναβρασμός, λαικός ξεσηκωμός, εξέγερση.

Προσωπικά, παρακολουθώντας την ταινία το μυαλό μου πήγε στην Κλούβα του Μοχάμεντ Ντιάμπ. Μπορεί να ακολουθεί χρονικά εκείνο το φιλμ και να εκτειλίσσεται σε ένα εντελώς κλειστοφοβικό φόντο, μας δείχνει όμως, πως κάποιοι άνθρωποι, ακόμα κι αν βουτήξουν στο μέλι, παραμένουν πιστοί στα ιδανικά τους κι έστω την τελευταία στιγμή ακολουθούν τον σωστό δρόμο της λύτρωσης.


Οι υπόλοιποι μένουν στα υλικά αγαθά, απολαμβάνουν προνόμια, ανελίσκονται σε καίριες θέσεις, αλλά ουσιαστικά πουλάνε τη ψυχή τους, καθώς αποβάλλουν κάθε έννοια ηθικής και αξιών από την καθημερινότητά τους. Τους απασχολεί μόνο ο υλικός ευδαιμονισμός, ακόμα κι η ανθρώπινη ζωή, παύει να έχει σημασία. Άραγε ένας τέτοιος άνθρωπος, σε τι διαφέρει από τα υπόλοιπα ζώα:

O Fares Fares, που γνωρίσαμε στο Ζero Dark Thirty κι ακολούθως τον είδαμε πέρυσι στο Κοινόβιο, είναι απλά εξαιρετικός σε ρόλο πρωταγωνιστή. Αρσενικό παλαίας κοπής. Καπνίζει αδιάκοπα. Η συνείδησή του δεν τον αφήνει ήσυχο, μέχρι το φινάλε. Περνά από πολλά κύματα, μέχρι να αποφασίσει, προς τα ποια πλευρά πρέπει να συνταχτεί και παραμείνει.

Μία πραγματικά σπουδαία ταινία, που σε θέτει σε ρόλο πρωταγωνιστή. Δεν είναι λίγα τα σταυροδρόμια, που ο Νορεντίν καλείται να πάρει κομβικές αποφάσεις. Με καθολικό χαρακτήρα κι αποδέκτες την παγκόσμια κοινότητα ταξιδεύει απ΄άκρη σε άκρη σε όλον τον κόσμο, μη χάσετε την ευκαιρία να το παρακολουθήσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου