Addthis

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Κάτω από το δέντρο


Πέρα από ήδη βραβευμένες ταινίες, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρία να ανακαλύψεις κάτι ξεχωριστό, που δε θα έχει την ευκαιρία να το ξαναδείς. Κάπως έτσι με κέρδισε η υπόθεση του " Κάτω από το δέντρο " του Χάφστειν Γκούναρ Σίγουρδσον από την Ισλανδία. Ένα νησάκι που οι περισσότεροι γνώρισαν στο πρόσφατο ποδοσφαιρικό Euro, ενώ θα το δούμε και στο προσεχές Μουντιάλ. Και κάνω τη σύνδεση, για να φτάσω στο πάθος των κατοίκων του.

Αφετηρία μας είναι το Ρέικιαβικ. Τρεις οικογένειες, δύο ιστορίες. Οι ισορροπίες λεπτές. Ο Άτλι έχει μόλις χωρίσει. Επιστρέφει στο πατρικό του. Βάλλεται από παντού, καθώς το δράμα που βιώνει είναι πολυεπίπεδο κι οι απώλειες ποικλόμορφες. Χάνει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα τους ανθρώπους, που αγαπάει. Την ίδια ώρα επικρατούν έριδες κι η ένταση κλιμακώνεται, με φόντο ένα ψηλό όμορφο δέντρο, που κρύβει τον ήλιο στους γείτονες.


Γεμάτο συμβολισμούς, σαγηνεύει τον θεατή και τον κάνει να σκεφτεί τι κρύβεται πίσω από τις εικόνες. Όπως για παράδειγμα το αλυσοπρίονο που παραδοσιακά στη Βόρεια Ευρώπη ισοδυναμεί με αποσύνθεση των κοινωνικών δεσμών. Ή τις ακτίνες του ηλίου, που δίνουν μία αίσθηση ελπίδας και το δέντρο που δεν είναι κακό από τη φύση του, αλλά θέλουν σώνει και καλά να μας αποδείξουν πως αυτό είναι η πέτρα του σκανδάλου. Σαν μία κατάρα να το δένει.

Μία διαρκής προσπάθεια απενεχοποίησης, μέχρι το τέλος, που επιφυλάσσει η μοίρα στον καθένα. Να κοιμηθούν με ήσυχη τη συνείδησή τους. Κι όλος αυτός ο κύκλος, γεμάτος αθώα θύματα, μάταια, καθώς η επιστροφή του ασώτου θα συμβεί, όταν πλέον θα είναι πολύ αργά, σχεδόν για όλους. Κι αυτός που μένει πίσω, ίσως τελικά να ήταν ο ηθικός αυτουργός της ανείπωτης τραγωδίας. Έτσι είναι όμως η ζωή. Σπάνια δίκαιη.

Μία πολυφωνίκη σύνθεση που ανακαλύπτει την αρμονία μέσα στο χάος, δίχως συμβιβασμούς. Ένα ψυχολογικό θρίλερ, που εξερευνά το υπαρξιακό κι αναδεικνύει πόσο θεμελιώδες είναι, όσον αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις. Mε μήνυμα σαφώς οικουμενικό, που δεν περιορίζεται και δεν τοποθετείται, γι΄αυτό άλλωστε κι αποτελεί την πρόταση της χώρας για το ξενόγλωσσο ΟSCAR.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου