Addthis

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Τι θα δούμε στο 58ο ΦΚΘ

H ώρα που όλοι οι σινεφίλ περιμέναμε έφτασε. Ένα από τα σπουδαιότερα Φεστιβάλ Κινηματογράφου του κόσμου, συμβαίνει στην πόλη μας. Κανείς δεν μένει αδρανής κι άπαντες θέλουν να βιώσουν την αύρα της σκοτεινής αίθουσας, έστω για μία προβολή το δεκαήμερο από τις 2 μέχρι και τις 12 του Νοέμβρη. Φτάσαμε στο 58ο. Δεν είναι μικρή υπόθεση. Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά, τις ταινίες, που επιλέξαμε από το πρόγραμμα, ώστε να έχετε κι εσείς έναν μπούσουλα. 

Ξεκινάμε από την Παρασκευή. Σημειώνουμε δε, ότι την Πέμπτη υπάρχει η τελετή έναρξης και το αντίστοιχο πάρτυ στην αποθήκη Γ΄ του Λιμανιού. Πάμε όμως στις ταινίες. Πρώτη στάση νωρίς το μεσημέρι στις 15:30 και την κεντρική αίθουσα του Ολύμπιον. Η " Ψυχή και το σώμα " της Ίλντικο Ενιέντι, που είναι ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα του Φεστιβάλ. Η Χρυσή Άρκτος από το Βερολίνο στη Θεσσαλονίκη.  Μια ταινία που αποδεικνύει πως ο κινηματογράφος γίνεται από το υλικό απ’ το οποίο είναι φτιαγμένο τα όνειρα, ένα τόσο ρομαντικό όσο και λυρικό ποίημα. Συνέχεια με το 1945  του Φερέντς Τούκουρ. Σε ασπρόμαυρο φόντο,  ο σκηνοθέτης τολμά ν’ ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και ν’ αποτυπώσει σ’ αυτό το πορτρέτο μιας ρημαγμένης γης όλες τις γκρίζες ζώνες που καταπατούν οι άνθρωποι σε καιρό ειρήνης. 18:00 στη Φρίντα Λιάππα. Η πρώτη ημέρα κλείνει με το " Ρέκβιεμ για την κυρία Γ ". Ο Μπόγιαν Βούλετιτς από το Βελιγράδι έχει δημιουργήσει μία καφκική, κωμικοτραγική ιστορία για το απότομο πέρασμα από τον κομμουνισμό στον καπιταλισμό και για την κατάθλιψη ως τη μόνη εγνωσμένη συλλογική κληρονομιά σ’ αυτή τη γωνιά του πλανήτη. 23:15 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές.

Κι από την Παρασκευή στο Σάββατο, στη μάχη ενός αληθινού σινεμαραθωνίου. 12:15 (Tζον Καββασέτης), ο Bασίλης Κουκαλάνι επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη και πρωταγωνιστεί στην ταινία του Ναίμ Μοχαιεμέν, Προς Τρίπολη: ακυρώθηκε. Ένα φιλμ που συνθέτει μια χορογραφία αποξένωσης διαποτισμένη από σκηνές καθημερινότητας με χιούμορ, ακλόνητη φαντασία και ευαισθησία. Κι από εκεί στην " Οικογενειακή ζωή " (18:00 Φρ. Λιάππα). Ο Μπρούνο και η οικογένειά του μετακομίζουν για τρεις μήνες από τη Χιλή στη Γαλλία και αφήνουν τα κλειδιά του σπιτιού στον εργένη Μαρτίν, που ενθουσιάζεται με την ιδέα πως μπορεί να κάνει ένα διάλειμμα από τη θλιβερή του πραγματικότητα. Το έργο της Αλίσια Σερσόν από το Σαντιάγκο της Χιλής. Και συνεχίζουμε με το πολυαναμενομένο, " Α Ciambra " (20:00 Τζ. Κασσαβέτης).  Η νέα ταινία του Ζόνας Καρπινιάρο, μετά το Mediterranea, που έφτασε πριν μία διετία στην τελική τριάδα των βραβείων LUX του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου. Κλείνουμε την πρώτη βαριά ημέρα με το Newton (22:30 Τζ. Κασσαβέτης) του Αμίτ Β. Μασουρκάρ. Καθώς στήνονται εκατομμύρια κάλπες στην Ινδία –τη μεγαλύτερη δημοκρατία του πλανήτη, όπου οι εκλογές κοστίζουν σχεδόν πέντε δισεκατομμύρια δολάρια–, ένας νέος κυβερνητικός υπάλληλος ονόματι Νιούτον αναλαμβάνει την αποστολή να διενεργήσει εκλογές χωρίς βία και νοθεία σε μια περιοχή ρημαγμένη από συρράξεις.

Κυριακή. Αργία για όλους ή σχεδόν για όλους, καθώς κάποια καταστήματα είναι υποχρεωμένα να ανοίξουν. Ημέρα για Σινεμά. Από το πρωί και πάλι στον στίβο.  Ραντεβού στις 12:30, " Ο Χεσούς πρέπει να πεθάνει " (Tζ. Κασσαβέτης). Μια 22χρονη Κολομβιανή γίνεται μάρτυρας της δολοφονίας του πατέρα της. Λίγους μήνες αργότερα συναντά τυχαία τον φονιά, κι ενώ πνίγεται από την παρόρμηση να τον εκδικηθεί με τον ίδιο τρόπο, αποφασίζει να τον γνωρίσει προτού γίνει και η ίδια εγκληματίας. To έργο της Λάουρα Μόρα από την Κολομβία. Και φύγαμε για μία σύντομα εκδρομή στις 18:00 (Στ. Τορνές) του Ίγκορ Μπεζίνοβιτς από την Κροατία. Ο Ρόκο πείθει τον Στόλα και μια τυχαία παρέα που διασκεδάζει στα πάρτι να τον συνοδεύσουν στην αναζήτησή του. Ωστόσο, όταν ξεμένουν με το λεωφορείο στη μέση του πουθενά, η σύντομη εκδρομή τους θα μετατραπεί σε μια αλληγορική διαδρομή προς το άγνωστο. Στις 20:30 κάνουμε focus στη νέα ταινία του Φατίχ Ακίν (In the Fade). Μια γυναίκα καταδύεται στην κόλαση μετά τον θάνατο του συζύγου και του γιου της σε βομβιστική επίθεση και αναδύεται στο καθαρτήριο, επιζητώντας την τιμωρία των δύο νεοναζί που κρύβονται πίσω από το έγκλημα. Ένα σαφές, ριζοσπαστικό πολιτικό σχόλιο, που φιλοδοξεί να διαλύσει την ομίχλη της εποχής.

Δευτέρα, αλλά δε χαλαρώνουμε. Αντέχουμε, γεμάτοι από εικόνες, χαμένοι στις σκέψεις μας. Στις 15:30 (Φρ.Λιάππα) έχουμε επιλέξει το " Για την οικογένεια " του Κάντεμιρ Μπαλάγκοφ. Ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης (που υπήρξε μαθητής του Αλεξάντερ Σοκούροφ) παραδίδει ένα τολμηρό, ανατριχιαστικό ντεμπούτο που βασίζεται σε πραγματική ιστορία, για το αίμα που κυλά στις φλέβες ορίζοντας τους πιο ισχυρούς δεσμούς και για το αίμα που χύνεται στο όνομα της «αμοιβαίας ανοχής». Συνέχεια με το " Ταξίδι Αναψυχής " και την επιστροφή του Πάολο Βίρτζι, μετά την " Τρελή Χαρά ". Μια εναλλακτική, κινηματογραφική θεραπεία για το φορτίο της ψυχής και του σώματος, που αποδεικνύει πως ο άνθρωπος μπορεί να συναντά εκπλήξεις σε κάθε διαδρομή, ακόμα κι αν θεωρεί πως βλέπει το τέλος της.

Τρίτη, στάση το μεσημεράκι στις 14:00 (Π.Ζάννας) για το Western της Βαλέσκα Γκρίζεμπαχ, που είναι στην τελική τριάδα για το φετινό LUX. Στον δικό της ορισμό του ανδροκρατούμενου είδους, οι καουμπόηδες είναι οι Γερμανοί υπάλληλοι μιας κατασκευαστικής εταιρείας που αναλαμβάνει έργα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι ινδιάνοι είναι οι Βούλγαροι γηγενείς που φαντάζουν εξωτικοί –άλλοτε διασκεδαστικοί κι άλλοτε επικίνδυνοι– στα μάτια των εισβολέων, αλλά η Δύση παραμένει άγρια και σταθερά προσανατολισμένη στην «ανάπτυξη».  Και φυσικά το βράδυ, το " Square " του Ρούμπεν Έστντλουντ. Ο Χρυσός Φοίνικας των Καννών στο Ολύμπιον. Μία ταινία για την ευθύνη και την εμπιστοσύνη, τους πλούσιους και τους φτωχούς, την εξουσία και την ανημποριά... για τη δυσπιστία απέναντι στο κράτος, στα μίντια και στην τέχνη.

Βαλέσκα Γκρίζεμπαχ

Βαλέσκα Γκρίζεμπαχ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου