Addthis

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Ιn the Fade


H επιστροφή του Φατίχ Ακίν στη Θεσσαλονίκη, με άρωμα Ελλάδας, για μία ταινία που αποτελεί την υποψηφιότητα της Γερμανίας για το OSCAR ξενόγλωσσης ταινίας. Μετά το περσινό, " Βερολίνο Αντίο ", ο αγαπητός Τούρκος σκηνοθέτης, στο δρόμο για το Λος Άντζελες, κάνει στάση στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Mία επίγεια κόλαση, ο κόσμος που μεγαλώνουμε, εν έτει 2017, καθώς το πρόβλημα είναι καθολικό.

Ένα τραγικό συμβάν διαταράσσει την ισορροπία μίας οικογένειας. Σκιαγραφείται υποδειγματικά το πορτραίτο ενός ανθρώπου, που βιώνει το μέγιστο δράμα, χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του, από τη μία στιγμή στην άλλη, διαλύεται. Μετέωρο το επόμενο βήμα, παρά τη στήριξη φίλων. Κανείς δεν μπορεί να αναπληρώσει το κενό. Οι πληγές παραμένουν ανοιχτές. Το φορτίο δυσβάσταχτο. Ο δρόμος προς τη δικαίωση των θυμάτων, γεμάτος εμπόδια.



Όταν πλέον φτάνει η ώρα του δικαστηρίου, τα πράγματα μοιάζουν ξεκάθαρα. Κι όταν ο ελάχιστος φόρος τιμής δεν αποδοθεί, τότε τα περιθώρια στενεύουν. Οι επιλογές περιορίζονται. Καταδεικνύονται με τον πλέον εμφατικό τρόπο οι δυσκολίες στη διαχείριση της απώλειας και την απονομή δικαιοσύνης. Πένθος, οργή, αγανάκτηση, επιμονή και πείσμα μέχρι την τελική κάθαρση. Υποχρέωση και στόχος ζωής.

Με την Νταιάνα Κρούγκερ σε ρόλο πρωταγωνίστριας, σε μία συγκλονιστική ερμηνεία από την αρχή μέχρι το τέλος κι άξιους συμπαραστάτες τους υπόλοιπους ηθοποιούς, με τον δικό μας, Γιάννη Οικονομίδη σε κομβικό ρόλο, ώστε να ξετυλίξει τον μίτο της Αριάδνης. Mία πολυεπίπεδη τραγωδία, ντυμένη, όπως πάντα με εξαιρετική μουσική. Διαρκής αναζήτηση ευθυνών, μα κυρίως του ηθικού αυτουργού, που δεν είναι άλλος από το τέρας της εποχής, που γιγαντώνεται ξανά και προκαλεί δικαιολογημένη ανησυχία στους διορατικούς.

Τελικά η εξιλέωση κι η λύτρωση, ίσως να κρύβονται σε ένα οδυνηρό ταξίδι προς την επανένωση. Ένα ριζοσπαστικό πολιτικό σχόλιο, που φιλοδοξεί να διαλύσει την ομίχλη της εποχής και να στείλει σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι η τρομοκρατία, που τεχνηέντως συντηρείται μόνο δεινά μπορεί να προκαλέσει στην εποχή, με θύματα αθώες ψυχές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου