Addthis

Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Ορκισμένη Παρθένα (Laura Bispuri)



Πρόκειται για την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους της Λάουρα Μπισπούρι, που γεννήθηκε στην Ρώμη το 1977. Είναι βασισμένη στο ομότιτλο (Sworn Virgin) βιβλίο της Elvira Dones. Έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, ενώ η πανελλήνια πρώτη προβολή έγινε στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον περασμένο Νοέμβριο. Κέρδισε πέντε βραβεία, με σημαντικότερα αυτά στο Σαν Φραντζίσκο, ενώ ήταν ανάμεσα στις υποψηφιότητες και σε άλλα μεγάλα events του σινεμά (Βερολίνο, Στοκχόλμη).

Βρισκόμαστε στην Αλβανία, σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό. Το "πρέπει" επιβάλλει τα κορίτσια να παντρεύονται νωρίς και να γίνονται σύζυγοι-υπηρέτριες του άντρα. Η πρωταγωνίστρια μας Χάνα Ντόντα δεν το αντέχει. Πρόσωπο κλειδί κι αρωγός στην προσπάθεια της να γλιτώσει τα δεινά του γάμου, είναι ο θείος της. Επικαλούνται τον παλιό νόμο του Κάνουν κι η κοπέλα δίνει όρκο αιώνιας παρθενίας για να μπορέσει να ζήσει ελεύθερη, όπως οι άντρες, κι όχι υποταγμένη. Μάλιστα μετονομάζεται σε Μαρκ κι η μεταμόρφωση αυτή θα διαρκέσει περίπου 14 χρόνια. Η εσωτερική πάλη που συμβαίνει μέσα της κλιμακώνεται. Φυλακίζεται στην ίδια της την επιλογή. Όταν πλέον πεθαίνουν οι θετοί γονείς της, δεν έχει επιλογή από το να ταξιδέψει στην Ιταλία και να βρει την αδελφή της. Το πέρασμα θυμίζει το αντίστοιχο στη γη της επαγγελίας. Ο Μαρκ αρχίζει να ανακαλύπτει το σώμα του. Και θυμάται την Χάνα. Δύο προσωπικότητες στο ίδιο σώμα. Γνωρίζει την άλλη πλευρά των ανθρώπων, την καλή, την τρυφερή. Την αγάπη. Συγκρούσεις. Τα πρέπει (όρκος) και τα θέλω (να ζήσει σαν γυναίκα). Μέσα από αυτήν την επίπονη διαδικασία προκύπτει ένας νέος άνθρωπος. Ολόκληρος, υγιής ψυχικά.

Μεγάλο κομμάτι της επιτυχίας της ταινίας ανήκει στην πρωταγωνίστρια. Η ερμηνεία της Άλμπα Ρορβάκερ είναι συγκλονιστική. Δεν είναι τυχαίο, ότι νωρίτερα είχε κερδίσει βραβεία στη Βενετία (Πεινασμένες καρδιές) και στις Κάννες (Θαύματα). Η ειλικρίνεια της, το ελαφρύ συναίσθημα κερδίζουν τον θεατή. Νομίζεις πως η ίδια έχει το πρόβλημα και το ζει τόσο έντονα. Το οδοιπορικό της σεξουαλικής ζωής της. Από τη φυλακή στην ελευθερία. Από το προξενιό (επιλογής άλλων), μέχρι τον έρωτα (επιλογή της).

Το σκηνικό δράσης επιτείνει η άγρια φύση της Αλβανίας κι κ τρόπος που κινηματογραφείται το σώμα της κοπέλας. Το φιλμ ακροβατεί μεταξύ της αποφασιστικότητας και της αμφιβολίας, μέχρι το φινάλε του, όταν κι επέρχεται η λύτρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου