Addthis

Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Παουλίνα-Σαντιάγκο Μίτρε


Έχουμε δει πολλές δυνατές ταινίες, που πραγματεύονται το ευαίσθητο θέμα ενός βιασμού. Άλλες σε πιο εξευγενισμένη μορφή, άλλες προκλητικές. Η Παουλίνα είναι ένα φιλμ, που ανατρέπει τα στερεότυπα στην Λατινική Αμερική και δίνει μία οικουμενική ανθρωπιστική απάντηση. O Σαντιάγκο Μίτρε είναι Αργεντινός σκηνοθέτης, 36 ετών κι αυτή είναι η τρίτη του ταινία, μετά το " Αρπαχτικό " (2010) και " Την ιστορία μίας εξεγερμένης γενιάς (2011). Bραβεύτηκε τόσο στις Κάννες, όσο και στον Σαν Σεμπαστιάν.


Βρισκόμαστε στην Αργεντινή. Μία νεαρή κοπέλα (Ντ. Φότσι) αποφασίζει να αψηφίσει τις νουθεσίες του αστού πατέρα της για μεταπτυχιακές σπουδές και να δουλέψει ως κοινωνικός λειτουργός σε ένα σχολείο της περιφέρειας. Εκεί δοκιμάζεται. Η προσαρμογή είναι δύσκολη. Τα παιδιά είναι στην πλειοψηφία τους ανεπίδεκτα μαθήσεως. Έχει όμως πείσμα, υπομονή κι επιμονή να τα μορφώσει. Ξαφνικά μέσω μίας παρεξήγησης, πέφτει θύμα βιασμού από μία ομάδα νεαρών, επιστρέφοντας από μία φίλη της. Κάποιοι εκ των οποίων ήταν μαθητές της. Για κακή της τύχη, πέραν του ισχυρότατου σοκ, μένει έγκυος. Ακολουθεί ένα κοινωνικό, αλλά κι οικογενειακό δράμα. Η ίδια θέλει να διαλευκάνει μόνη της την υπόθεση. Ο πατέρας της απαιτεί παρέμβαση των αρχών. Η σχέση τους φτάνει σε οριακό σημείο. Χάνει τον σύντροφό της, αλλά είναι αποφασισμένη να φέρει στη ζωή αυτό το παιδί. Το "προϊόν" βιασμού είναι μία αθώα ψυχή. Η νεαρή καθηγήτρια είναι άξια επαίνων. Κόντρα σε όλες τις προκαταλήψεις και τη λογική, αθωώνει τον ένοχο. 


Αναλαμβάνει μόνη της το βαρύ φορτίο, με τεράστιο προσωπικό κόστος. Αλλά είναι άνθρωπος. Κάνει τη δική της επανάσταση. Μένει πιστή στα ιδανικά της. Αυτή είναι η αξία και το μήνυμα της ταινίας. Το λογικό θα ήταν να τιμωρηθεί ο ένοχος και να βρει άσχημο τέλος στη φυλακή, η ίδια να κάνει έκτρωση και να συνεχίσει τη ζωή της μακριά από το περιβάλλον που της προξένησε τόσο πόνο, κοντά στο σύζυγο και τον πατέρα της. Κι όμως αυτή τα θυσιάζει όλα. Έχει το θάρρος να κοιτάξει κατάματα την αλήθεια, στα μάτια τον βιαστή της και πατέρα του παιδιού της. Επιστρέφει μάλιστα και στο σχολείο σε μία πράξη γενναιότητας, μεγάλης ψυχής.

Η επιλογή της είναι υποχρεωμένη να την κατατρέχει για το υπόλοιπο της ζωής της. Το κόστος του ρίσκου που πήρε τεράστιο. Είναι αποφασισμένη, ωστόσο, να το φτάσει μέχρι τέλους. Μία γυναίκα βάζει τα γυαλιά σε μία κοινωνία ανδροκρατούμενη. Η φυσιογνωμία της έχει αλλάξει από τα δεινά και την περιπέτεια, όχι όμως και τα πιστεύω της, παρά τα όσα βίωσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου