Addthis

Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Το μερίδιο των Αγγέλων (Angel's Share)


Πρόκειται για μία ταινία του Κεν Λόουτς που γυρίστηκε το 2012 και πήρε Βραβείο Επιτροπής στις Κάννες, Κοινού στο Σαν Σεμπαστιάν και τα Βρετανικά Bafta, σεναρίου και πρωτοεμφανιζόμενου ερασιτέχνη ηθοποιού για τον Πολ Μπράνιγκαν. Ο σκηνοθέτης γεννήθηκε στο Νουνεάτον της Αγγλίας στις 17 Ιουνίου του 1936. Σπούδασε νομική σε Κολλέγιο της Οξφόρδης, ασχολήθηκε με το θέατρο και την τηλεόραση, ωστόσο από το 1990 και μετά δεσπόζει στα δρώμενα του Κινηματογράφου. Έχει κερδίσει το βραβείο Felix καλύτερης ευρωπαικής ταινίας το 91΄(Riff-Raff), Βραβείο Κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών το 1993 με το Raining Stones, ενώ το 2006 τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα για την ταινία του " Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι ". Έντονα πολιτικοποιημένος και στρατευμένος στην Αριστέρα δημιούργησε μία κοινωνική κωμωδία, προκειμένου να καταδείξει ένα πρόβλημα που ταλανίζει ολόκληρη την Μεγάλη Βρετανία. Μόνιμος συνεργάτης του, ο σεναριογράφος, ακτιβιστής Πολ Λάβερτι.



Ο Ρόμπι είναι ένα νεαρό παιδί, που έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης. Γλιτώνει το κελί και του επιβάλλεται ποινή 300 ωρών κοινωνικής εργασίας. Όλα αυτά με αφορμή έναν ξυλοδαρμό, που έχει τις ρίζες του σε μία οικογενειακή βεντέτα. Παράλληλα γίνεται πατέρας. " Ο γιος μας θα καβγαδίζει με τον γιο του; ", τον ρωτά η κοπέλα του. Αυτός μοιάζει καθησυχαστικός κι εγγυάται για την ασφάλεια του μικρού Λουκ. Τα αδέλφια της νεαρής μητέρας όμως έχουν διαφορετική άποψη. Τον βρίσκουν, τον ξυλοκοπούν, τον απειλούν να μείνει μακριά της. Ο ίδιος θέλει να κάνει μία νέα αρχή, αλλά το παρελθόν του τον καταδιώκει. Οι ουλές που έχει στο πρόσωπο δεν τον αφήνουν να ορθοποδήσει. Αποδέχεσαι άραγε την μοίρα σου στην ανεργία και στο περιθώριο ή αλλάζεις και διεκδικείς ότι σου ανήκει; Μία σταγόνα ουίσκι είναι ικανή να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα.

Η λύτρωση θα επέλθει έμμεσα από τον Χάρι (Charlie Maclean). Ο υπεύθυνος για την κοινωνική εργασία του νεαρού θα τον μυήσει άθελά του στον κόσμο του Whiskey. Ο Ρόμπι θα αποδειχθεί χαρισματικός σ΄αυτόν τον τομέα, έχοντας τρομερή γευσιγνωστική ικανότητα. Κι όπως οσμίζεται τις αποχρώσεις του ποτού, έτσι θα αδράξει την ευκαιρία για μία καινούρια ζωή από το πουθενά. Κάπως έτσι ξεκινά η περιπέτεια μίας παρέας, με πυξίδα την ελπίδα και στόχο την δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, που δικαιούται κάθε νέος, εφόσον δείξει ειλικρινή μεταμέλεια για την πράξη του. Το " μερίδιο των Αγγέλων ", αφορά ποσότητα αλκοόλ που εξατμίζεται κατά μυστηριώδη τρόπο κατά τη διαδικασία της παλαίωσης, για να μεθύσουν οι ουρανοί! Εδώ όμως η σημασία είναι διπλή. Πέραν της μεταφορικής έννοιας, αυτή η ελάχιστη ποσότητα μπορεί κυριολεκτικά να σώσει τα παιδιά που δίνουν αγώνα για την επιβίωση και την επανένταξή τους στην κοινωνία.

Όσο το σκηνικό ξεμακραίνει από τις φτωχογειτονιές της Γλασκώβης, τα προάστια της πρωτεύουσας και πηγαίνει προς την ύπαιθρο, μου έρχεται αλληγορικά στο μυαλό, το πέρασμα από την σκλαβιά στην ελευθερία. Τόσο σχετικά με την καταδικαστική ποινή, αλλά κυρίως με τη σωτηρία της ψυχής τους. Μιλάμε για έναν απεγκλωβισμό από το αδιέξοδο, που έχει περιέλθει η ζωή τους.

Μία βαθιά ανθρώπινη ταινία με επίγευση αισιοδοξίας και λεπτό χιούμορ που κάνει το σκηνικό της τραγωδίας, να εναλλάσσεται με αυτό της κωμωδίας αριστουργηματικά. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης δηλώνει, ότι επέλεξε να κάνει αυτό το φιλμ, διότι οι άνεργοι πλέον στην Μεγάλη Βρετανία ξεπερνούν το 1.000.000. Ξημερώνει ένα μέλλον χωρίς προοπτική για τους νέους, που ζουν μέσα στην ανασφάλεια κι είναι σχεδόν βέβαιοι πως δεν θα βρουν μία δουλειά, μόνιμη και σίγουρη. Κατάσταση παρόμοια με αυτή που βιώνουμε σήμερα στην Ελλάδα. Ελάχιστοι όμως έχουν την ευθιξία να την προβάλουν με τέτοιο τρόπο. Το καλό θα νικήσει ... υπομονή.  Άλλωστε η τύχη ου ξυλαμβάνει τοις αθύμοις!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου