Addthis

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Ζήτω η Ελευθερία-Ρομπέρτο Αντό






Η ταινία " Ζήτω Ελευθερία " του Ρομπέρτο Αντό με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Τόνι Σερβίλο θα μας απασχολήσει σήμερα φίλες και φίλοι. Πρόκειται για μία ιστορία άκρως επίκαιρη για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη γενικότερα, αλλά και στην Ελλάδα ειδικότερα. Ο σκηνοθέτης διασκευάζει ουσιαστικά και κάνει ταινία το δικό του μυθιστόρημα σε συνεργασία με τον Άντζελο Πασκουίνι," Ο άδειος θρόνος ". Γεννημένος στο Παλέρμο της Ιταλίας το 1959, έχει να επιδείξει έργο, με σημαντικότερα φιλμ  το Sotto falso nome (2004), Viaggio segreto (2006) και φυσικά το Viva La Liberta, που θα αναλύσουμε παρέα. Στόχος του προφανώς να σατιρίσει, αλλά και τα καυτηριάσει τα κακώς κείμενα της πολιτικής σκηνής στη χώρα του.

Βρισκόμαστε στην Ιταλία, σε προεκλογική περίοδο. Ο Ενρίκο Ολιβιέρι είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα πράγματα δεν πάνε καλά για το κόμμα του, που συνεχώς χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις και την πρόθεση ψήφου, ενώ η πίεση από τους δημοσιογράφους και την κοινή γνώμη αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Ξαφνικά λυγίζει από το άγχος κι εξαφανίζεται (φαίνεσθαι), αφήνει πίσω του μόνο ένα γράμμα που δεν εξηγεί ουσιαστικά τους λόγους της αιφνίδιας αποχώρησής του. Προσωπικά πιστεύω πως στόχος του είναι να δώσει ένα πολιτικό μάθημα σε συμμάχους κι αντιπάλους (είναι). Επικρατεί πανικός. Οι φήμες οργιάζουν, ωστόσο κανένας δεν γνωρίζει την αλήθεια. Τότε η σύζυγός του κι ο γραμματέας Αντρέα Μποτίνι παίρνουν την πρωτοβουλία να κάνουν κάτι παράτολμο για να κερδίσουν χρόνο και να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο του πολιτικού προβλήματος.

Ενεργοποιούν πολιτικά, τον δίδυμο αδελφό του, Τζιοβάνι. Έναν ευφυή φιλόσοφο, που έπασχε από μανιοκατάθλιψη και σε νοσηλεύτηκε σε ίδρυμα, αλλά πλέον είναι καλά. Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές παίρνουν το ρίσκο. Δεν υπάρχει άλλωστε εναλλακτική επιλογή. Στο πρόσωπό του οι οπαδοί του κόμματος βρίσκουν τον ιδανικό ηγέτη. Ένας απλός πολίτης κι όχι πολιτικός κερδίζει συνεχώς έδαφος με όπλο την ρητορική και την ανθρωπιά. Οι δημοσκοπήσεις επαναφέρουν την ηρεμία στο κόμμα, που αγγίζει το θαύμα. Το προφίλ του "Ενρίκο" αλλάζει άρδην και πλέον είναι έτοιμος για την τελική επικράτηση.

Η επιτυχία της ταινίας οφείλεται εν πολλοίς στον μοναδικό, Τόνι Σερβίλο, που έχει διπλό ρόλο. Γεννήθηκε στην Νάπολη το 1959 κι η καριέρα του στον Κινηματογράφο άρχισε πλησιάζοντας τα 40. Έχοντας πρωταγωνιστήσει ήδη στα Gammorah και Ιl Divo, μας προσφέρει το 2012-13 δύο συγκλονιστικούς ρόλους, τόσο στο Ζήτω η Ελευθερία, όσο και στο Τέλεια ομορφιά (Oscar Ξενόγλωσσης Ταινίας-Πάολο Σορεντίνο). Πραγματικά είναι σαν να βλέπουμε δύο δίδυμους αδελφούς, δύο διαφορετικούς ανθρώπους. Κοινό κάθε ηλικίας και κριτικοί τέχνης έμειναν πραγματικά ενθουσιασμένοι, με τον Ιταλό να είναι σαν το παλιό καλό κρασί. Δεν μεγαλώνει, ωριμάζει και μας προσφέρει μοναδικές ερμηνείες (Νιότη 2015).

Ποιο είναι άραγε το προφίλ του ιδανικού ηγέτη; Μήπως από μικρό κι από "τρελό" μαθαίνεις την αλήθεια; " Πρέπει να πάψουμε να φοβόμαστε ... Aς ονειρευτούμε ξανά ". To μήνυμά της διαχρονικό, είτε το 2013 που την είδα, είτε σήμερα, τόσο επίκαιρη, ελαφριά, εύληπτη στο μέσο θεατή.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου