Addthis

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

17o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδας


Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνεργάζεται για άλλη μια χρονιά με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και φιλοξενεί το 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, το οποίο μετά από επτά μέρες προβολών στην Αθήνα έρχεται στη Θεσσαλονίκη από τις 14 έως τις 20 Απριλίου 2016, στην αίθουσα Ολύμπιον.
Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος είναι παραγωγή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και αποτελεί κάθε χρόνο ένα σημαντικό και αναγνωρισμένο πολιτιστικό ανοιξιάτικο ραντεβού στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το Φεστιβάλ προωθεί τον γαλλόφωνο κινηματογράφο καθώς και τον πολιτισμό, τη γλώσσα και την εικόνα της Γαλλίας στην Ελλάδα και συγκεντρώνει ετήσια μια αντιπροσωπεία καλλιτεχνών οι οποίοι εκπροσωπούν τον γαλλικό κινηματογράφο και προωθούν τις ταινίες οι οποίες πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά. Το Φεστιβάλ αποτελεί όμως και σημείο συνάντησης και ανταλλαγής ανάμεσα σε Έλληνες καλλιτέχνες και γαλλόφωνα ταλέντα.
Κατά τη διάρκεια της «παραμονής» του στην πόλη μας, θα προβληθούν 14 ταινίες από το πρόγραμμα του 17ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, οι οποίες εντάσσονται στα τμήματα «Διαγωνιστικό» και «Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου», καθώς και στην ειδική θεματική ενότητα «Από το βιβλίο στην οθόνη» με φιλμ βασισμένα σε γαλλικά λογοτεχνικά έργα.
Για επτά μέρες λοιπόν η Θεσσαλονίκη υποδέχεται αυτή την επιλογή αντιπροσωπευτικών ταινιών από τη γαλλική και γαλλόφωνη παραγωγή. Δείτε αναλυτικά τις ταινίες και το πρόγραμμα προβολών:
Πέμπτη 14/4
19.00 Η ιδιωτική ζωή του κυρίου Σιμ / La vie très privée de monsieur Sim του Michel Leclerc, Γαλλία, 2015, 102’
Ο κύριος Sim δεν παρουσιάζει κανένα ενδιαφέρον. Τουλάχιστον έτσι πιστεύει για τον εαυτό του. Η γυναίκα του τον εγκατέλειψε, δεν έχει δουλειά και όταν πάει να δει τον πατέρα του στην άλλη άκρη της Ιταλίας, αυτός δεν βρίσκει καν τον χρόνο για ένα γεύμα μαζί του. Και τότε δέχεται μια απρόσμενη πρόταση: να οργώσει τη Γαλλία για να πουλήσει οδοντόβουρτσες που θα «φέρουν την επανάσταση στην οδοντική και στοματική υγιεινή».
21.00 βασίλισσα Μαργκό / La reine Μargot του Patrice Chéreau, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, 1994, 159’
Είναι όμορφη, καθολική, έχει αδελφό τον βασιλιά, τη λένε Marguerite de Valois. Ο αδελφός της τής έδωσε το όνομα Margot. Ο Henri de Navarre είναι προτεστάντης, κακοαναθρεμμένος, κακοξυρισμένος, μυρίζει σκόρδο και ιδρώτα. Τους παντρεύουν με το ζόρι για να έρθει η συμφιλίωση, σε μια περίοδο που η Γαλλία σπαράσσεται από τους θρησκευτικούς πολέμους. Έξι μέρες μετά τον γάμο έρχεται η φρικιαστική νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. Εκείνη τη νύχτα ένας νεαρός άντρας πληγωμένος από σπαθιά χτυπά απελπισμένα την πόρτα της Margot. Αυτή τον κρύβει, τον φροντίζει και τον ερωτεύεται. Εκείνη τη νύχτα τα πάντα θα ανατραπούν.
Παρασκευή 15/4
19.00 Έρωτας στα τυφλά / Un peu, beaucoup, aveuglément του Clovis Cornillac, Γαλλία, 2015, 91’
Από τη μια μεριά της μεσοτοιχίας ένας δημιουργός γρίφων, αφοσιωμένος στη δουλειά του, λιγομίλητος και μισάνθρωπος, που δεν μπορεί να δουλέψει παρά μόνο με απόλυτη ηρεμία. Από την άλλη μεριά μια νεαρή πιανίστρια που μόλις έχει εγκατασταθεί στο καινούργιο της διαμέρισμα. Προετοιμάζεται για έναν σημαντικό διαγωνισμό και πρέπει να κάνει πολλές πρόβες. Ανάμεσά τους μια λεπτή μεσοτοιχία που δημιουργεί μια υποχρεωτική, ηχητική και τυφλή συγκατοίκηση. Έπειτα από πολλές προσπάθειες να βλάψει ο ένας τον άλλον, θα συμφωνήσουν για το ποιες ώρες θα χρησιμοποιούν τον ηχητικό τους χώρο.
21.00 Ο βασιλιάς μου / Mon roi της Maïwenn, Γαλλία, 2015
Η Tony μπαίνει σε ένα κέντρο αποκατάστασης έπειτα από μια σοβαρή πτώση στο σκι. Ενώ νιώθει εξαρτημένη από το ιατρικό προσωπικό και τα παυσίπονα, ανακαλεί στη μνήμη της τη θυελλώδη ιστορία που έζησε με τον Georgio. Γιατί αγαπήθηκαν; Ποιος είναι στ’ αλήθεια ο άντρας που λάτρεψε; Πώς μπόρεσε να αφεθεί σ’ αυτό το ασφυκτικό και καταστροφικό πάθος; Για την Tony ξεκινάει μια πολύ δύσκολη ανασυγκρότηση της ζωής της…
Σάββατο 16/4
19.00 Η αγάπη είναι θαύμα / Le goût des merveilles του Éric Besnard, Γαλλία, 2015 , 100’
Η Louise, μια νεαρή χήρα που ασχολείται με τη δενδροκομία και αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, χτυπάει με το αυτοκίνητό της έναν άντρα που περπατά σε έναν χωματόδρομο. Είναι ένας περίεργος τύπος, πολύ αδύνατος, με γρήγορη και μηχανική ομιλία. Αρνείται την ιατρική φροντίδα και δεν αντέχει να τον αγγίζουν. Η Louise ανακαλύπτει σιγά-σιγά πως ο Pierre είναι αυτιστικός και πάσχει από σύνδρομο Asperger, αλλά και πως είναι φοβερός στην παρατήρηση και τους υπολογισμούς, αναλύοντας τα πάντα με τη βοήθεια του κομπιούτερ του.
21.00 Παράφορα / Eperdument του Pierre Godeau, Γαλλία,  2016, 100’
Η Anna Amari φυλακίζεται περιμένοντας να γίνει η δίκη για πράξεις που έκανε όσο ήταν ακόμη ανήλικη. Ο Jean Firmino, ο διευθυντής της φυλακής, αναστατώνεται αμέσως από την παρουσία της κοπέλας. Της προτείνει να ασχοληθεί με τη μηχανοργάνωση ενός προγράμματος έτσι ώστε να περνάει περισσότερο χρόνο μαζί της. Η αμοιβαία έλξη δεν θα αργήσει να έρθει…
Κυριακή 17/4
19.00 Valley of Love του Guillaume Nicloux, Γαλλία, Βέλγιο, 2015, 93’
Η Isabelle και ο Gérard έχουν να ιδωθούν πολλά χρόνια. Πηγαίνουν σε μια παράξενη συνάντηση στην Κοιλάδα του Θανάτου, στην Καλιφόρνια, απαντώντας σε μια πρόσκληση του γιου τους, του φωτογράφου Michael, που έλαβαν μετά την αυτοκτονία του, έξι μήνες πριν. Παρόλο που η κατάσταση είναι παράλογη, αποφασίζουν να ακολουθήσουν την πορεία της μύησης που είχε φανταστεί ο Michael…
21.00 Πέθανα μα έχω φίλους / Je suis mort mais j’ai des amis των Guillaume και Stéphane Malandrin , Γαλλία, Βέλγιο, 2015, 96’
Τέσσερις μουσάτοι, μαλλιάδες –και Βέλγοι– ρόκερ θάβουν τον τραγουδιστή του συγκροτήματός τους. Σε ένδειξη φιλίας αλλά και για να δείξουν ο ένας στον άλλον πως τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει, αποφασίζουν να φύγουν τουρνέ στο Λος Άντζελες με τις στάχτες του. Την παραμονή της αναχώρησης ένας μουστακαλής στρατιωτικός παρουσιάζεται ως ο εραστής του φίλου τους. Το ταξίδι τους παίρνει μια τουλάχιστον αναπάντεχη τροπή.
Δευτέρα 18/4
19.00 Η ανυπότακτη / Je suis un soldat του Laurent Larivière, Γαλλία, Βέλγιο, 2015, 97’
H τριαντάχρονη Sandrine υποχρεώνεται να γυρίσει να ζήσει στο σπίτι της μητέρας της στο Roubaix. Μια και είναι άνεργη, δέχεται να δουλέψει για τον θείο της σε ένα κυνοκομείο που τελικά αποδεικνύεται κέντρο διακίνησης σκύλων από ανατολικές χώρες. Πολύ γρήγορα κερδίζει εξουσία και σεβασμό σε ένα αντρικό περιβάλλον, καθώς και τα χρήματα που της έλειπαν για να είναι ελεύθερη. Όμως κάποιες φορές οι καλοί στρατιώτες σταματούν να πειθαρχούν.
21.00 Γλυκιά απόδραση / Comme un avion του Bruno Podalydès , Γαλλία, 2015, 105’
Ο πενηντάρης Michel φτιάχνει γραφικά με υπολογιστές, είναι παθιασμένος με τα αεροπλάνα, αλλά ο ίδιος δεν έχει πιλοτάρει ποτέ… Κάποια μέρα κοντοστέκεται μπροστά σε κάτι φωτογραφίες με καγιάκ: θα έλεγε κανείς πως μοιάζουν με άτρακτο αεροπλάνου. Κρυφά από τη γυναίκα του, αγοράζει ένα συναρμολογούμενο καγιάκ. Ο Michel ονειρεύεται τα ταξίδια που θα έκανε μόνος του, αλλά δεν αποφασίζει να το ρίξει στο νερό. Η Rachelle ανακαλύπτει τα σύνεργά του και τον παροτρύνει να σαλπάρει.
Τρίτη 19/4
19.00 Αferim! του Radu Jude, Ρουμανία, 2015, 108’
Το 1835 ένας αστυνομικός και ο γιος του διασχίζουν τη ρουμανική ύπαιθρο, αναζητώντας έναν τσιγγάνο σκλάβο που κατηγορείται πως πλάνεψε τη γυναίκα του τοπικού άρχοντα. Ένας δημόσιος υπάλληλος με υπερβολικό ζήλο, που θυμίζει σερίφη βγαλμένο από οπερέτα, οργώνει με το άλογό του τα άγρια Βαλκάνια και δεν χάνει ευκαιρία να μαθαίνει στο βλαστάρι του το νόημα της ζωής.
21.00 Υπόθεση: άγνωστο DNA / L’affaire SK1 του Frédéric Tellier , Γαλλία, 2014, 120’
Το 1991 ο επιθεωρητής στη Δίωξη Εγκλήματος Franck Magne είναι επικεφαλής στην εξιχνίαση της δολοφονίας ενός κοριτσιού. Καθώς θα συμβούν κι άλλα παρόμοια περιστατικά, ο Magne δεν θα αργήσει να καταλάβει ότι οι φόνοι είναι έργο του ίδιου ατόμου. Ο Bougon, ο προϊστάμενός του, τον συμβουλεύει να μην εμπλακεί πάρα πολύ. Είναι ήδη αργά: ο Magne καταδιώκει ασταμάτητα τον δολοφόνο μέχρι το σημείο να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή της οικογένειάς του.
Τετάρτη  20/4
19.00 Όσα ζητάει η καρδιά / Crache cœur της Julia Kowalski, Γαλλία, Πολωνία, 2015,  80’
Η Rose, μια κοπέλα μπερδεμένη συναισθηματικά, εισβάλλει στη ζωή ενός πολωνού εργάτη που έχει έρθει από τη Γαλλία για να αναζητήσει τον γιο του. Το τρίγωνο που θα σχηματιστεί σιγά-σιγά θα φέρει ανατροπές στη ζωή και των τριών προσώπων.
21.00 Από άλλο πλανήτη / Des nouvelles de laplanète Mars του Dominik Moll , Γαλλία, 2015, 101’
Ο Philippe Mars, διαζευγμένος μηχανικός υπολογιστών, προσπαθεί να περάσει μια ήρεμη ζωή, ανάμεσα στον γιο του που πάει στο γυμνάσιο και ξαφνικά έγινε χορτοφάγος, την κόρη του που πάει στο λύκειο και έχει εμμονή με την επιτυχία, την αδελφή του που ζωγραφίζει ξεδιάντροπους πίνακες και την πρώην γυναίκα του που δουλεύει στην τηλεόραση… Η τύχη φέρνει στη ζωή του και τον Jérôme, έναν κάπως διαταραγμένο συνάδελφο, κι έτσι πια τα πάντα μετατρέπονται σε χάος. Μήπως όμως η τρέλα δεν είναι και τόσο κακή σύμβουλος σε έναν κόσμο που έχει χάσει τα λογικά του;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου