Addthis

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

OSCAR φαβορί, θέλω, προβλέψεις


 Ήρθε η ώρα της 94ης τελετής των OSCARs. Έχοντας παρακολουθήσει έναν μεγάλο αριθμό από τις ταινίες που έφτασαν στην τελική ευθεία πραγματικά με εξαίρεση το "Drive my Car" του Ριοσούκε Χαμαγκούτσι καμία δεν μπορώ να πω πως έκλεψε την καρδιά μου. Η "Γαλλική Αποστολή" του Γουές Άντερσον θεωρώ αδικήθηκε. Ένα άρτιο κατασκεύασμα που στη Θεσσαλονίκη γέμισε τις αίθουσες για δύο μήνες. Στις παρακάτω σειρές θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε ποιος είναι πιο κοντά στην επικράτηση (εκτίμηση) και θα γράψω όπως κάθε χρόνο τη δική μου επιθυμία ...

Καλύτερη ταινία: Καθ΄όλη την προ-οσκαρική περίοδο το "Power of Dog" δινόταν ακλόνητο φαβορί. Η τάση όμως άλλαξε. Φαβορί σήμερα είναι το "CODA" της Apple TV. To Netflix για μία ακόμα φορά φτάνει στην πηγή με μία σπουδαία παραγωγή, ωστόσο όλα δείχνουν ... άσο ημίχρονο, διπλό τελικό. Το σίγουρο είναι πως κερδισμένες από τη διαδικασία βγαίνουν οι πλατφόρμες έναντι της παραδοσιακής αίθουσας. Προσωπικά θα ήθελα το "Drive my Car".

Πρωτότυπο Σενάριο: Ως φαβορί παρουσιάζονται το "Belfast" του Μπράνα και το "Licorice Pizza" του Πολ Τόμας Άντερσον (νίκησε στα BAFTA). Θα ήθελα προσωπικά όμως να επικρατήσει σε αυτήν την κατηγορία το "Don΄t Look Up" του ΜακΚέι. Είναι η μοναδική κατηγορία στην οποία θα του έδινα το Χρυσό Αγαλματίδιο.

Διασκευασμένο Σενάριο: CODA ή Ρower of Dog; Σχετικά ισορροπημένη κατηγορία. Η τάση του τελευταίου μήνα δείχνει επικράτηση του πρώτου κι εδώ. Προσωπικά δεν μπορώ να πω πως προτιμώ το ένα ή το άλλο.

Σκηνοθεσία: Εδώ δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για συζητήσεις. Νικήτρια της βραδιάς θα είναι η Τζέιν Κάμπιον για το "Power of Dog". Δίκαια. Για δεύτερη χρονιά γυναίκα και τρίτη στην ιστορία; Ναι μετά την Κλόε Ζάο για το "Nomadland" δεύτερη χρονιά back to back. Ριοσούκε Χαμαγκούτσι θα ήταν η δική μου επιλογή.

A΄ανδρικός ρόλος: Είδα δύο φορές στο σινεμά την "Μέθοδο των Γουίλιαμς". Πώς είναι δυνατόν να το χάσει ο Γουίλ Σμιθ; Αmerican Dream, Black Lives Matter, η ζωή ενός πρωταθλητή, η βία, η οικογένεια, το χρέος. Για σορτσάκια του και μόνο το αξίζει.

Α΄ γυναικείος ρόλος: Η Τζέσικα Τζαστέιν (Τhe Eyes of Tammy Faye) είναι το φαβορί. Εντελώς αντισυμβατικά θα ήθελα να κερδίσει η Πενέλοπε Κρουζ για την ερμηνεία της στις "Παράλληλες Μητέρες" του Πέδρο Αλμοδόβαρ. 

Β΄ γυναικείος ρόλος: Το "West Side Story" θα πάρει εδώ Χρυσό Αγαλματίδιο με την Αριάννα ΝτεΜπόουζ. Οι πιθανότητές της είναι όσες της Κάμπιον για τη Σκηνοθεσία.

Β΄ ανδρικός ρόλος: Εδώ εκτιμώ θα έχουμε τη δεύτερη μεγάλη βράβευση της βραδιάς για το "CODA". Θα κερδίσει ο Τρόι Κάτσερ. Σεβασμός στην "αναπηρία" του που εξυψώνει ακόμα περισσότερο την ερμηνεία του. Θα ήθελα κάποιον από το "Power of Dog" εδώ, ωστόσο δε βλέπω να προχωράει και δενε το αναλύω παραπάνω.

Ξενόγλωσση Ταινία: Δεν τίθεται θέμα αμφιβολίας ... DRIVE MY CAR και Χαμαγκούτσι

Ντοκιμαντέρ: Θα ήθελα να επικρατήσει το "Flee". Το περιμένουμε στις ελληνικές αίθουσες κι είναι μεταξύ των τριών για το LUX του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Φαβορί μέχρι και σήμερα παραμένει το "Summer of Soul". Ε ας γίνει και μία έκπληξη να έχουμε να λέμε ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου