Addthis

Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

How to Survive a Pandemic: H ταινία έναρξης του 24ου ΦΝΘ

 


24ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ // 10/3-20/3/2022

Το ντοκιμαντέρ Πώς να επιβιώσετε σε μια πανδημία (How to Survive a Pandemic) του Ντέιβιντ Φρανς, μια παραγωγή του HBO που θα πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα της στη Θεσσαλονίκη, σηκώνει την αυλαία του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ο σκηνοθέτης της ταινίας, ο αμερικανός δημοσιογράφος, συγγραφέας, σκηνοθέτης και ακτιβιστής των gay δικαιωμάτων, Ντέιβιντ Φρανς, κάθε άλλο παρά άγνωστος είναι, φυσικά, στο κοινό του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. 

Δύο χρόνια νωρίτερα, το 2020, η ταινία του με τίτλο Καλώς ήρθατε στην Τσετσενία είχε αποσπάσει τον Χρυσό Αλέξανδρο, καθώς και τα βραβεία FIPRESCI και Mermaid, στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το How to Survive a Pandemic έρχεται δέκα χρόνια μετά το How to Survive a Plague (2012), ένα συνταρακτικό ντοκιμαντέρ που βρέθηκε στην τελική πεντάδα του Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και το οποίο ανατρέχει στις πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις της μάστιγας του AIDS στις ΗΠΑ, στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Η ταινία έναρξης του φετινού 24ου ΦΝΘ είναι ένα εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ που ρίχνει μια διεισδυτική και οξυδερκή ματιά στην τεράστια παγκόσμια προσπάθεια για την έρευνα, την ανάπτυξη, τη ρύθμιση και τη διάθεση των εμβολίων για την αντιμετώπιση του Covid-19, στον πόλεμο κατά της πανδημίας. Η ταινία έχει ως σημείο αφετηρίας τις αρχές του 2020, όταν ο κορωνοϊός άρχισε να εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Από απόσταση αναπνοής παρακολουθεί τους ερευνητές να δουλεύουν πυρετωδώς στα εργαστήριά τους, πραγματοποιώντας δοκιμές με εκατομμύρια εθελοντές, την ίδια στιγμή που οι θάνατοι άρχισαν να αυξάνουν δραματικά και η πολιτική πίεση να γίνεται αφόρητη. 

Προχωρώντας στο 2021, η ταινία καταγράφει τα εμπόδια, την έντονη διαμάχη και τις συστημικές αδικίες που άφησαν το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη να εκλιπαρεί για εμβόλια – και να παρακολουθεί αβοήθητο καθώς άρχισαν να αναπτύσσονται πιο θανατηφόρες παραλλαγές του ιού. Έχοντας μοναδική πρόσβαση σε πηγές και συνομιλώντας με τις πιο σημαντικές προσωπικότητες αυτού του κολοσσιαίου εγχειρήματος –από επιστήμονες μέχρι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, κυβερνητικές υπηρεσίες και εργαζομένους στην πρώτη γραμμή–, ο Ντέιβιντ Φρανς υφαίνει το ιστορικό χρονοδιάγραμμα της σημαντικότερης οικουμενικής προσπάθειας που γνώρισε η σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας. Μια προσπάθεια όπου τα τεράστια επιτεύγματα της επιστήμης συγκρούστηκαν με την ανελέητη πραγματικότητα της απόγνωσης, της απληστίας και των ποικίλων μορφών εθνικισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου