Δύο αδελφές μεγαλώνουν μαζί στο δάσος του Αμαζονίου. Μοιάζουν αχώριστες κάθε στιγμή. Έρχεται όμως κάποια στιγμή στην εφηβεία που πρέπει να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον σου. Την 20χρονη Γκουίδα κερδίζει ο έρωτας και την 18χρονη Ευριδική το μεγαλείο της μουσικής. Όνειρό τους και ταυτόχρονα επιθυμία τους να αποδράσουν από την πατριαρχική οικογένεια στην οποία μεγαλώνουν το συντομότερο με προορισμό την Ευρώπη των Τεχνών και του Πολιτισμού. Η μία σαλπάρει για ένα ταξίδι δίχως επιστροφή μέχρι την Μεσόγειο, καθώς ο Έλληνας ναυτικός Γιώργος έκλεψε την καρδιά της κι η δεύτερη ονειρεύεται ανώτατες σπουδές πιάνο στο Ωδείο της Βιέννης.
Δημιουργείται ένα ισόπλευρο τρίγωνο. Η βάση τους, που είναι η μία και που η άλλη στις τρεις κορυφές. Δεν είναι μεγάλη η απόσταση, ωστόσο τα φορτία απωθούνται με τρόπο που δεν επιτρέπει τη σύγκλιση σε καμία περίπτωση. Ισ(απέχουν) και δε φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Βαθιά επιθυμία, απογοήτευση καθώς οι ελπίδες αποδεικνύονται φρούδες και διαχείριση της απώλειας με την ψευδαίσθηση ότι έστω η μία κάπου (μακριά) είναι ευτυχισμένη. Χούλια Στόκλερ και Κάρολ Ντουάρτε "βιώνουν" τη διαδρομή. Ο ρόλος γίνεται κομμάτι του εαυτού τους κι ο θεατής πείθεται ότι έχει να κάνει με ένα σπουδαίο εγχείρημα. Έρχεται κι η φωτογραφία της Ελέν Λουβάρ ("Ευτυχισμένος Λάζαρος") να ανεβάσει ένα ακόμα επίπεδο τη συνολική δημιουργία.
Έρχεται ο κυνισμός να συναντήσει το συναίσθημα, έρχεται η λογική να πληγώσει τη ψυχή. Με αφετηρία, με πυξίδα το ομότιτλο βιβλίο της Μάρτα Μπατάλα φτάνει στα μάτια μας και μας διαπερνά το πορτραίτο δύο γυναικών που είναι τρομερά ευάλωτες όσο βρίσκονται μακριά ή μία από την άλλη. Ο άνθρωπος είναι το πιο δυνατό ον, σημασία έχει όμως πως θα διαχειριστεί αυτή του τη δύναμη. Γι΄αυτό φτάσαμε σε αυτή την οριακή κατάσταση σήμερα. Γι΄αυτό μία ταινία που αναφέρεται στο 1950 μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ. Ο κύκλος του χρόνου κλείνει και στο φινάλε μοναδικοί χαμένοι θα είμαστε εμείς οι ίδιοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου