Addthis

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

OSCARS 2019 (ανανεώνεται ...)


Με φόντο τα OSCARs, τα οποία θα απονεμηθούν την προσεχή Κυριακή, πάμε να μιλήσουμε για μερικές από τις καλύτερες ταινίες της τρέχουσας κινηματογραφικής σεζόν και πρόσωπα που τις σημάδεψαν. Φυσικά μία μεγάλη ενότητα αποτελεί το σινεμά εκτός Αμερικής, αλλά γι΄αυτό έχουμε μιλήσει διεξοδικά όλη την υπόλοιπη χρονιά. Επομένως ...

Καλύτερη ταινία: Σε αυτήν την κατηγορία διαγωνίζονται τα Roma, Green Book, Vice, Bohemian Rapsody, A Star is Born, Favourite, Black Panther κι η Παρείσφρηση. Ακλόνητο φαβορί θεωρείται το Romα του Αλφόνσο Κουαρόν, ωστόσο θεωρώ πως μπορεί την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή να ανατραπούν τα προγνωστικά και το Βραβείο να καταλήξει στο Green Book του Peter Farrely με πρωταγωνιστές τους Βίγκο Μόρτενσεν και Μαρχεσάλα Άλι.


Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία: Kι εδώ συμμετέχει το Roma κι είναι το φαβορί. Μου φαντάζει δύσκολο να κερδίσει και τα δύο κορυφαία Βραβεία. Τόσο το Cold War του Πάβελ Παβλικόφσκι, όσο και τα Shoplifters-Xιροκάζου Κόρε-Έντα και Capernaum-Nάντινε Λαμπάκι μπορούν να το απειλήσουν για διαφορετικούς λόγους. Κανένα δεν θα μου προκαλέσει έκπληξη, εφόσον τελικά κερδίσει. Προσωπική επιθυμία αυτό να είναι το Capernaum γιατί μόνο ο πολιτισμός μπορεί να ξυπνήσει έναν κόσμο που βαθίζει σε απελπιστικά μονοπάτια.


Καλύτερος ανδρικός ρόλος: O Ραμί Μαλέκ του Βοhemian Rapsody έγινε φαβορί μετά τις Χρυσές Σφαίρες. Στο δικό μου μυαλό ακροβατώ μεταξύ Kρίστιαν Μπέιλ του Vice και Βίγκο Μόρτενσεν του Green Βοοk. Την πεντάδα συμπληρώνουν ο Μπράντλυ Κούπερ του A Star is Born και Γουίλιαμ Νταφόε του Αt Εternity΄s Gate.


Καλύτερος γυναικείος ρόλος: Οι Χρυσές Σφαίρες έδειξαν Glen Close από το Wife. Tο δικαιούται φυσικά ως συνολική παρουσία. Πιθανολογώ, ότι τόσο η Ολίβια Κόλμαν του Favourite, όσο κι η Lady Gaga από το Α Star Is Born είναι πιθανό να κάνουν την έκπληξη σε αυτήν την κατηγορία, την οποία συμπληρώνουν Μelissa McCarthy και Υalitza Aparicio.

Σκηνοθεσία: Aλφόνσον Κουαρόν κι εδώ φαβορί με το Roma. Η πεντάδα συμπληρώνεται από τον Αdam McKay του Vice, που κάνει το έξυπνο τέχνασμα με το τέλος στο μέσον της ταινίας, με τον Πάβελ Παβλικόφσκι του Cold War, με τον Σπάικ Λι της Παρείσφρησης και φυσικά με τον Γιώργο Λάνθιμο για το Favourite. Εκτιμώ πως θα επικρατήσει ο Μεξικανός, αν έχουμε έκπληξη είτε από τον δικό μας Λάνθιμο θα έρθει, είτε από τον Παβλικόφσκι εκτιμώ.


Β΄ανδρικού ρόλου: Ο Μαρχεσάλα Άλι είναι έτοιμος μετά το Μοonlight να πάρει σπίτι του ένα ακόμα χρυσό αγαλματίδιο. Richard E.Grant, Sam Elliot, Adam Driver, Sam Rockwell οι άλλοι τέσσερις. Πολύ δύσκολα όμως θα χαλάσει κάτι σε αυτήν την κατηγορία, που μάλλον το φαβορί θα επιβεβαιωθεί με πανηγυρικό τρόπο, άξια.

Β΄γυναικείου ρόλου: Φαβορί η Regina King του Ιf Beale Street Could Talk. Ακολουθούν οι Έμμα Στόουν και Ράσελ Βάις του Favourite, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν η Marina De Tavira του Roma και Αmy Adams του Vice. Έχοντας δει και το " Αν η οδός Μπιλ μπορούσε να μιλήσει ", θεωρώ πως η Ράσελ Βάις θα είναι η μεγάλη νικήτρια, με δυνατό αουτσάιντερ επίσης την Έιμι Άνταμς από το Vice.


Διασκευασμένο σενάριο: Mεταξύ Παρείσφρησης και Ιf Beale Stree Could Talk με φαβορί την πρώτη. Can you ever forgive me, Α Star is Born και Τhe ballad of buster scruggs τα άλλα τρία. Κι εμείς με την Παρείσφρηση του Σπάικ Λι.

Πρωτότυπο σενάριο: Εδώ είναι η κατηγορία στην οποία περιμένω την επικράτηση του Γιώργου Λάνθιμου. Του αξίζει και με το παραπάνω. Ούτε το Green Book είναι δα τόσο πρωτότυπο, ούτε το Roma, oύτε το First Reformed. Tελευταίο άφησα το Vice, που έχει την πρωτοτυπία που ανέφερα και παραπάνω, ότι ο σκηνοθέτης βάζει ένα τέλος στη μέση. Ο θεατής κολλάει και στη συνέχεια χτυπάει το τηλέφωνο κι η ιστορία συνεχίζεται ...


Μοντάζ: Ο Γιώργος Μαυροψαρίδης του Favourite φιγουράρει στη δυάδα των φαβορί, μαζί με το Vice. Έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και μιας κι είναι συμπατριώτης μας ευχόμαστε αυτός να είναι ο τελικός νικητής στις λεπτομέρειες. Οι άλλες τρεις υποψηφιότητες αφορούν το Bohemian Rapsody, την Παρείσφρηση και το Green Book.

Πρωτότυπο τραγούδι: Το Shallow από το Α Star Is Born έχει πάρει σπίτι του εκτιμώ το Βραβείο. Την πεντάδα συμπληρώνουν τα Αll the Stars (Black Panther), I will fight back (RBG), The place where lost things go (Mary Poppins Returns) και When a cowboy trades his spurs for wings.

Kαλύτερο Soundtrack: Εκτιμώ πως εδώ θα επικρατήσει το " Αν η οδός Μπιλ μπορούσε να μιλήσει " του Μπάρυ Τζένκινς, με τις επιλογές του Nίκολας Μπρίτελ. Black Panther, Mary Poppins Returns, Παρείσφρηση, Isle οf Dogs.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου