Addthis

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

A Star is Born


Μπράντλυ Κούπερ σε σκηνοθεσία και α΄ανδρικό ρόλο, Λέιντυ Γκάγκα στον αντίστοιχο γυναικείο. Εκρηκτικό μίγμα. Ένα Αστέρι Γεννιέται σε τρίτο remake, 32 ολόκληρα χρόνια μετά το τελευταίο και κι 81 μακριά από το πρώτο. Μοιάζει όμως επίκαιρη αυτή η ιστορία. Σα να την έχουμε ξανακούσει, σα να την έχουμε ξαναδεί. Ίσως κάτι θέλει να μας θυμήσει, καθώς τα γεγονότα κάνουν συνεχώς κύκλους. 'Οσο μεγάλη είναι η διαδρομή προς την κορυφή, τόσο μικρή η απόσταση από τον θρίαμβο μέχρι τον εφιάλτη της καταστροφής.

Ο Τζάκσον Μέιν είναι ένας φτασμένος καλλιτέχης της country σκηνής. Έχει το λαϊκό έρεισμα και κάνει περιοδείες ξεσηκώνοντας τα πλήθη με την κιθάρα του, τον κατατρέχει όμως μία εσωτερική δυστυχία. Σε ένα διάλειμμα θα συναντήσει την Άλι. Στα μάτια της θα διακρίνει τη θέληση και στη φωνή της το ταλέντο. Αποφασίζει σύντομα να μοιραστεί μαζί της όλη του τη ζωή. Τα πάντα αλλάζουν. Ο ενθουσιασμός, η ικανοποίηση και το αίσθημα πληρότητας αντανακλούν από τον έναν στον άλλον και το μεγάλο ταξίδι ξεκινά.


Μία ιστορία λεπτή, σίγουρα όχι πρωτάκουστη, αλλά ικανή να ευαισθητοποιήσει και να συγκινήσει ανά πάσα στιγμή. Για τον αληθινό έρωτα, για την πραγματοποίηση των ονείρων και φυσικά για το κόστος της μεγάλης ζωής. Από τη μία η μουσική κι ο ρυθμός που δίνουν χρώμα, μας ταξιδεύουν και προκαλούν έντονα συναισθήματα στη ζωή μας κι από της άλλη, η πίεση, οι δυσκολίες στη διαχείριση της επιτυχίας, οι καταχρήσεις κι ένας αέναος αγώνας για τη λύτρωση, που τελικά δεν έρχεται ποτέ, παρά μόνο αν το αποφασίσεις ο ίδιος.

Πολλοί βιάστηκαν να τη χαρακτηρίσουν ως την ταινία της χρονιάς. Για κάποιους σίγουρα είναι, καθώς δεν έχουν τη διάθεση να εμβαθύνουν σε πολύπλοκα μηνύματα και προβούν σε αποκωδικοποίηση συμβολισμών. Είναι όμως κι αυτά κομμάτια της Τέχνης του Κινηματογράφου. Φυσικά όμως αποτελεί μία αξιόλογη προσπάθεια σε σκηνοθετικό ντεμπούτο. " Οι νότες είναι 12 σε μία οχτάβα, τις ίδιες παίζουν όλοι, διαφέρει ο τρόπος που θα τις συνδυάσεις ". Έτσι ακριβώς και στην καθημερινότητα, πολλά μικρά απλά πράγματα, φέρνουν την ευτυχία, αν βρεις τον τρόπο να συμπληρώνεις το παζλ σωστά.


Η Lady Gaga επανασυστήνεται στο κοινό. Τζάνετ Γκέινορ, Τζούντι Γκάρλαντ και Μπάρμπρα Στρέιζαντ και τώρα αυτή. Μία διαφορετική Άλι. Μία γυναίκα που αρχικά φοβάται, μετά πιστεύει στον ευατό της, αφήνεται στην μαγεία της μουσικής, δουλεύει σκληρά και μένει πιστή στον ευεργέτη συζυγό της, παρά τις μεταξύ τους διαφωνίες στην πορεία. Περνάει από το μυαλό σου κάποια στιγμή, το " ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος ", αλλά το τέλος αναδεικνύει το μεγαλείο της αγάπης. Πλάι της ο Κούπερ, που έμαθε κιθάρα και δεν έχει να ζηλέψει πολλά πράγματα από τραγουδιστές αυτού του είδους μουσικής.

Υπό τους ήχους του Shallow, που σε ακολουθούν για αρκετές ημέρες μετά την αποχώρησή σου από την σκοτεινή αίθουσα σκέφτεσαι πόσο εύκολο είναι να κάνεις τον άνθρωπο σου ευτυχισμένο γράφοντας του στίχους, που απλά πηγάζουν από μέσα σου και συγχρόνως πόσο μάταιος είναι ο κόσμος στον οποίο ζούμε. " Αν δε ψάξεις στη ψυχή σου βαθιά, δε θα έχεις πόδια ". Αυτό είναι το κλειδί. Η αυτογνωσία, ο επαναπροσδιορισμός προτεραιοτήτων και στόχων ζωής. Η ευελίξια που σε καθιστά δυνατό, ικανό να προσεγγίσεις κάθε κατάσταση και να ανταπεξέλθεις ...


1 σχόλιο: