Addthis

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Η Dilili στο Παρίσι


Τα animation στην εποχή μας έχουν εξελιχθεί σε έναν εναλλακτικό κινηματογραφικό τρόπο, ώστε να περάσεις ένα μεγάλο μήνυμα μέσα από ένα πιο χαλαρό κλίμα, τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες. Πώς να ξεχάσει κανείς, τον Κολοκυθάκη, την Κόκκινη Χελώνα, το Tower, το Τehran Taboo. Ο Γάλλος Michel Ocelot στα 76 του χρόνια μας μεταφέρει νοερά στο Παρίσι της Μπελ Επόκ (1871-1914) και μας δείχνει με απλό τρόπο πως το ΦΩΣ στο τέλος θα λάμψει και θα νικήσει το σκοτάδι.

Η Ντιλιλί είναι ένα μικρό κοριτσάκι από την Αφρική (Κανάκ) που κατοικεί πλέον στη Γαλλία. Το ντύσιμο της αρχοντικό κι η μόρφωσή της αξιοζήλευτη για την ηλικία της. Γνωρίζει τον νεαρό μεταφορέα, Οριέ και με όχημα το τρίκυκλο του ταξιδεύουν σ΄ολόκληρο το Παρίσι, με στόχο αφενός να γνωρίσει αξιόλογους ανθρώπους και να αλληλεπιδράσει μαζί τους κι αφετέρου να εξυχνιάσουν ένα μυστήριο και να ξεσκεπάσουν ένα σκάνδαλο που απασχολεί έντονα την εποχή εκείνη. Ακούγεται ουτοπικό, αλλά όπως θα δείτε ο " τολμών νικά ".

Μία αληθινή εικόνα του Παρισιού εκείνης της εποχής κι ο Πύργος του Άιφελ κυριαρχούν στο φόντο. Πλάι τους εξέχουσες φυσιογνωμίες της τέχνης και του πολιτισμού (Μαρί Κιουρί, Προυστ, Τουλούζ Λοτρέκ.) Σαν να μας δείχνει τον δρόμο προς την ολοκλήρωση ο σκηνοθέτης. Και σε αντιδιαστολή έρχεται να μας (κατα)δείξει το λόμπυ των " κυρίαρχων ανδρών ". Εμείς απλά πρέπει να διαλέξουμε πλευρά. Θέλουμε ισότητα, ελευθερία, αγάπη ή σκοταδισμό, να εκτελούμε εντολές σαν άβουλα πιόνια σκοπιμοτήτων;

Η ταινία αποτελεί έναν ύμνο στην εποχή του Διαφωτισμού, ένα ουμανιστικό ποίημα για το δικαίωμα στη ζωή επί ίσοις όροις. Μακριά από κάθε είδους ρατσισμό, προκατάληψη, με θεμελιώδη άξονα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν υπάρχει δυνατός κι αδύναμος, άνδρας και γυναίκα, λευκός κι έγχρωμος. Κι αυτό πρέπει να το βάλουν όλοι καλά στο μυαλό τους. Κάθε τέτοια αντίδραση μας οδηγεί στην απόλυτη ταπείνωση, στην απώλεια της αξιοπρέπειας και στον εξευτελισμό.


Κι αν σκεφτεί κανείς λίγο καλύτερα, υπάρχουν ακόμα χώρες και πόλεις στον κόσμο, που το ασθενές φύλο είναι πλήρως χειραφετημένο. Υπάρχει και σήμερα ένα κίνημα που θέλει να μαυρίσει την Ευρώπη και δεν είναι άλλο από τον Φασισμό, που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις συγκυρίες της κοινωνικοοικονομικής κρίσης, ώστε και πάλι να σπείρει διχόνοια και να προκαλέσει την καταστροφή, καθώς δεν έχει αξίες κι ιδανικά ως κίνημα. Τον τρέφει μόνο το αίμα. Εμείς όμως δεν θα τον αφήσουμε ατιμώρητο.

Η πόλη του Φωτός θα λάμψει και μαζί της θα φωτίσει όλη την Ευρώπη, ολόκληρο τον κόσμο. Όσο οι άνθρωποι αγωνίζονται με όπλα τους τη λογική, την κριτική σκέψη, την αλληλεγγύη, τον πολιτισμό, ποτέ δε θα καταφέρουν να μας γυρίσουν πίσω στην κόλαση. Γι΄αυτό και στόχος τους είναι άβουλες μάζες κι όχι σκεπτόμενα άτομα. Θα μείνουν επομένως στους " υπονόμους " τους, όσο κι αν φαίνεται επιφανειακά πως κερδίζουν έδαφος με όπλα τη διαφθορά κάθε τύπου και τα χρήματα. Χαρείτε τη ζωή, εξελιχθείτε, σηκώστε τον πήχη ψηλά. Μας αξίζουν τα καλύτερα και θα τα κατακτήσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου