Addthis

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Oδηγός Φεστβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (μέρος πρώτο)


Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ξεκινάει την προσεχή Παρασκευή 1 Μαρτίου κι οι απανταχού σινεφίλ δίνουν ραντεβού για δέκα ημέρες στη Νύφη του Θερμαϊκού. Μόνο τυχαίο άλλωστε το γεγονός, ότι πλέον συμπεριλαμβάνεται στα 28 κορυφαία του κόσμου κι ο νικητής του Χρυσού Αλέξανδρου κερδίσει απευθείας θέση στις υποψηφιότητες των OSCAR για την κατηγορία Καλύτερο Ντοκιμαντέρ. H προπώληση ξεκινάει σήμερα Τρίτη και εμείς ξεκινάμε σιγά σιγά τη διαδρομή μας.

Παρασκευή 1 Μαρτίου: Ξεκινάμε με την Τελετή Έναρξης και το Μαριάν και Λεονάρντ: Λόγια Αγάπης στις 20:00 στην κεντρική αίθουσα του Ολύμπιον. Το συγκινητικό αυτό ντοκιμαντέρ του Νικ Μπρούμφιλντ, φέρνει στο φως τρυφερές λεπτομέρεις του έρωτα του Λεονάρντ Κοέν με την Μάριαν Ιλέν, η οποία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το έργο του θρυλικού Καναδού τραγοδοποιού. Στη συνέχεια δίνουμε ραντεβού στο ΠΑΡΤΥ έναρξης και την ΑΠΟΘΗΚΗ Γ΄ του λιμανιού. Οι πιο σκληροπυρηνικοί κάνουν μία στάση στις 23:00 στη Φρίντα Λιάππα για τον " Κλειστό φάκελο Χάμαρσκελντ ", τον οποίο θα αναλύσουμε στην πορεία.


Σάββατο 2 Μαρτίου: Από νωρίς στις επάλξεις. Ξεκινάμε στις 12:45 με το " Crime and Punishment " του Στίβεν Μέινγκ (Τζον Κασσαβέτης. Στο προσκήνιο ένα πολύ λεπτό ζήτημα: Το κατώτατο όριο αριθμού συλλήψεων ενός αστυνομικού, προκειμένου να πάρει προαγωγή. Τα ευαίσθητα όρια της εμπιστοσύνης με τους πολίτες κι η έμμεση καταδίκη, όσουν τολμούν να ορθώσουν ανάστημα. Συνέχεια με τη " Σιωπή των Άλλων " από την Ισπανία (15:30 Λιάππα). Mπορεί να έχουν περάσει 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, οι πληγές όμως δεν έχουν κλείσει ακόμα. Πολλές φορές η επιμονή των λίγων για δικαιοσύνη είναι ικανή να σπάσει την εγκληματική σιωπή των πολλών. Ολοκληρώνουμε για το Σάββατο με το " Οι Τάφοι δίχως Όνομα " του Ρίτι Παν (Λιάππα 20:30). Καμπότζη, 40 χρόνια μετά την απόλυτη Φρίκη. Ένα ντοκιμαντέρ που βυθίζει τα χέρια στο ματωμένο χώμα και συνομιλεί με τις ψυχές αυτών που χάθηκαν.

Κυριακή 3 Μαρτίου: Στάση το μεσημεράκι στην αίθουσα Σταύρος Τορνές. 15:30 " Άγγελος Κατακουζηνός: Στη λεγεώνα της τιμής " σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Δήμα. Διακεκριμένος νευροψυχίατρος της εποχής του ο Κατακουζηνός, που συνδέθηκε με την καλλιτεχνική και πνευματική δραστηριότητα της γενιάς του 30΄, ως αναπόσπαστο μέρος της. Μαζί της, " Η Ιστορία του Λαϊκού Σανατορίου Ασβεστοχωρίου ". Ένα ιστορικό κτίριο, ένα νοσοκομείο που φιλοξένησε πολλούς ασθενείς μεταξύ 1920-1960. Συνέχεια με Διεθνές Διαγωνιστικό στη κεντρική αίθουσα του Ολύμπιον (18:00), " Οι χαμένες ψυχές της Μοσούλης ". Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα. Παιδιά που στερήθηκαν κάθε υποψία αθωότητας, εκπαιδευόμενα να γίνουν βομβιστές αυτοκτονίας. Υπάρχει άραγε επιστροφή; Τρίτη πρόταση, το Βραβευμένο με OSCAR Ντοκιμαντέρ, " Free Solo " (Ολύμπιον 20:30 σε μία και μοναδική προβολή). Το Ελ Καπιτάν είναι ένας γρανιτένιος μονολιθικός σχηματισμός στο Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι της Καλιφόρνια. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για κάθε αναρριχητή εξαιτίας της κάθετης κλίσης του. Ένα πραγματικά αγωνιώδες ντοκιμαντέρ.


Mετά την κορύφωση του πρώτου Σαββατοκύριακου, πάμε στη Δευτέρα 4 Μαρτίου. 13:30 στον Στ.Τορνέ, " Η μαγική ζωή της Β ". Μία νεαρή κοπέλα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της και να ξεπεράσει τα τραύματα που τη συνοδεύουν από την παιδική της ηλικία. Μόνη διέξοδος η ονειρική διαφυγή από τη ζοφερή πραγματικότητα. Αντιλαμβάνεται όμως πως η αληθινή απελευθέρωση θα έρθει μόνο αν κοιτάξει κατάματα το σκοτάδι. Και συνέχεια με τρεις αλλεπάλληλες προβολές στο Ολύμπιον. Στις 18:00 " African Mirror "-Μίσα Χέντινγκερ για το Διεθνές Διαγωνιστικό. Η κατασκευή εικόνων και φυλετικών στερεοτύπων λειτουργεί ως μία μορφή αποικιοκρατίας, ως ένας καθρέφτης, που επιστρέφει σε αυτόν που τον κοιτά ένα παραμορφωμένο είδωλο. Συνέχεια με το " Πυροβολώντας τη Μαφία "-Κιμ Λοντζινότο στις 20:30. Η αληθινή όψη ενός κυκλώματος βίας, αίματος κι εξουσίας. Κυριαρχούν η καταπίεση, ο κώδικας σιωπής, η τελετουργική τιμωρία κι ο φόβος. Κλείνουμε με το " Panama Papers "- Άλεξ Γκούιντερ στις 23:00. Η μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων εγγράφων στην ιστορία την ανθρωπότητας αποκάλυψε ένα κολοσσιαίων διαστάσεων δίκτυο εγκληματικής δραστηριότητας, σοκάροντας την κοινή γνώμη. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία.


Το πρώτο μέρος του αφιερώματος μας κλείνει με την Τρίτη 5 του Μάρτη. Η κινηματογραφική ημέρα ξεκινάει και πάλι από τις αίθουσες του Λιμανιού και πιο συγκεκριμένα από τη Φρ.Λίαππα στις 13:15 με το California Dreaming του Φαμπρίτζιο Μαλτέζε. Καλιφόρνια σύμβολο ελπίδας, ονείρων, ανεμελιάς και περιπέτειας. Η πίστη στο αμερικανικό όνειρο δε λέει να ξεφτίσει. Πέντε ιστορίες ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αλλάξουν άρδην τη ζωή τους. Πέντε ιστορίες που υφαίνουν το νήμα της νέας Αμερικής. Δεύτερη στάση και πάλι για το Διεθνές Διαγωνιστικό στο Ολύμπιον (17:45). Η Συνήγορος- Ρέιτσελ Λι Τζόουνς, Φιλίπ Μπελές. Το συγκινητικό πορτραίτο μίας γυναίκας, που έχει αφιερώσει όλη της τη ζωή στην απονομή δικαιοσύνης και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βάζοντας το δικό της λιθαράκι για έναν καλύτερο κόσμο. Κλείνουμε το βράδυ με το " Μake the economy scream ". Ο Άρης Χατζηστεφάνου ταξιδεύει στη Βενεζουέλα κι ανακαλύπτει μία διαφορετική πραγματικότητα απ΄αυτήν που περιγράφουν ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, ταξιδεύοντας απ΄άκρη σε άκρη ολόκληρη τη χώρα (22:00 Tζ. Κασσαβέτης).

Ραντεβού μέσα στο Σαββατοκύριακο για το δεύτερο μέρος το αφιερώματος και φυσικά από Παρασκευή τα λέμε καθημερινά εδώ, με καθημερινές ανταποκρίσεις από το σπουδαίο αυτό πολιτιστικό γεγονός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου