Addthis

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Midnight Express


Η Κινηματογραφική λέσχη " Μidnight Εxpress ", που έχει κάνει συνήθεια της μεταμεσονύχτιες προβολές cult αριστουργημάτων στην Αθήνα και το σινεμά Ααβόρα, ήρθε στη Θεσσαλονίκη για ένα μοναδικό διήμερο στον ιστορικό κινηματογράφο Βακούρα, κάτω από την Αψίδα του Γαλερίου, στα δεξιά της πλατείας Ναυαρίνου. Η πρωτοβουλία ανήκει στον κριτικό, Άκη Καπράνο, που βρέθηκε από νωρίς στον χώρο και φυσικά στην αίθουσα, προλογίζοντας τις ταινίες και δίνοντας παλμό στο κοινό.

Η αρχή έγινε με το θρυλικό Rocky Horror Picture Show του Τζιμ Σάρμαν, Παρασκευή βράδυ. Βρεθήκαμε εκεί από νωρίς γύρω στις έντεκα και μισή. Είδαμε με χαρά αρχικά, πλήθος κόσμου να φεύγει από το Favourite του Λάνθιμου. Για περίπου 10΄ησυχία ... Μετά ξαφνικά πλήθος κόσμου, διαφορετικής κουλτούρας. Μεγαλύτεροι σε ηλικία που έζησαν αυτές τις ταινίες στην εποχή τους και αρκετοί νεαροί, που ήρθαν να αγκαλιάσουν τη δράση και μάλιστα θέλουν να υπάρχει σταθερά τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Ήταν μία υπέροχη βραδιά.

Το Midnight Express υποδέχθηκε η ομάδα των Cinedogs στη Νύφη του Θερμαϊκού. Η πιο ανερχόμενη σινεφίλ ομάδα, που χρωματίζει την πόλη με τις δράσεις και το ζήλο της σε κάθε ευκαιρία. Ο Γιώργος Παπαδημητρίου είναι πολύ χαρούμενος με την επιτυχία του εγχειρήματος. Στέκεται στη μυσταγωγία της σκοτεινής αίθουσας, που συμμετοχικά, συνενοχικά με κραυγές " asshole " και " slut " στα κατάλληλα σημεία το έζησε στα όρια. Το πάρτυ όμως δε σταμάτησε εκεί ...

Σάββατο η συνέχεια με το μυθικό " Alien " (1979) του Ρίντλευ Σκοτ, σε ΚΟΠΙΑ DIRECTOR΄S CUT, με αφορμή της επέτειο συμπλήρωσης 40 ετών από την κυκλοφορία της. Η προπώληση θεαματική και παρά το χιόνι, που έπεφτε από τις πρώτες πρωινές ώρες, ο κόσμος δεν πτοείται κι είναι έτοιμος για ένα καυτό τριήμερο, καθώς σήμερα προβάλλεται κι η τελετή των 91ων OSCARs στην κεντρική αίθουσα του Ολύμπιον. Κι όλα αυτά λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Είναι μία καινούρια, για τους περισσότερους, κινηματογραφική εμπειρία. Μία πιο χαλαρή φάση, με τους δικούς της κανόνες. Φωνές, αλκοόλ, απόδοση συναισθημάτων, ελευθερία έκφρασης. Άλλωστε αυτό σημαίνει Τέχνη, να σου ξυπνάει πράγματα μέσα σου και να φεύγεις προς το ξημέρωμα γεμάτος. Να πας να κοιμηθείς με το συναίσθημα στην καρδιά και τις εικόνες στο μυαλό. Γιατί όπως εύστοχα είπε ο Άκης Καπράνος, όλοι μας θα μπορούσαμε να κατεβάσουμε αυτές τις ταινίες, αλλά ήμασταν εκεί να μοιραστούμε την εμπειρία. Να το βιώσουμε παρέα!

Μία φάση ιδιαίτερη. Με απρόσμενη έκπληξη είδα κοινό φανατικό να δίνει τον δικό του ρυθμό. Οι επαφές μεταξύ των μελών θα συνεχιστούν μέσω της σελίδας στο facebook κι ελπίζουμε σύντομα στην καθιέρωση του Μidnight Express και στην πόλη μας, καθώς στην Αθήνα ήδη έχει γίνει θεσμός και μάλιστα έχει προγραμματίσει τις προβολές του για ολόκληρο τον Μάρτιο. Προσμένουμε σε ευχάριστα νέα προσεχώς ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου