Addthis

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Το Σινεμά μπαίνει στο σχολείο


Με χαρά πληροφορήθηκα τη δράση EUFORIA. Εδώ και χρόνια υποστηρίζω, πως μία ταινία μπορεί να διδάξει πολλά περισσότερα από ένα στείρο μάθημα. Ρόλος του σχολείου, πέρα από την μόρφωση, είναι η ανάπτυξη μίας ισορροπημένης προσωπικότητας του μαθητή, που αργότερα θα βγει στην κοινωνία. Για να αναπτυχθεί όμως ο νέος, πρέπει να έχει τα ανάλογα ερεθίσματα. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση καλείται λοιπόν να διαδραματίσει τον σπουδαίο αυτό ρόλο. Να ξεφύγει από τον βαθμοθηρικό της χαρακτήρα και να αλλάξει την ιστορία της.

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που οργανώνει, επιβλέπει, συντονίζει και με την συμμετοχή Πολωνίας κι η Ουγγαρίας στο πρόγραμμα αναμένουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στόχος να μεταλαμπαδεύσει αξίες όπως ο έρωτας, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός στην διαφορετικότητα και αποσαφηνίσει έννοιες, όπως η μετανάστευση, η προσφυγιά κι ο ρατσισμός. Aκόμα θα μπορούσαμε να προσθέσουμε, πως μπορεί να αναπτυχθεί το συλλογικό πνεύμα, αλλά κι η κριτική σκέψη, μέσω μίας τέτοιας διαδικασίας.

Κάπου εδώ, πολύ σημαντικός κρίνεται ο ρόλος του εκπαιδευτικού. Αρχικά να πάρει την πρωτοβουλία να μελετήσει και να δείξει ένα φιλμ στους μαθητές του. Να έχει την όρεξη να συζητήσει και τα πιστεύω του να είναι αυτά, που αρμόζουν σε έναν παιδαγωγό, άνθρωπο. Δυστυχώς, το εγχείρημα μόνο εύκολο δεν είναι στα δικά μου μάτια. Η προσπάθεια όμως γίνεται κι είναι κάτι το υγιές, το επιθυμητό. Μακάρι λίγο λίγο να καλλιεργηθεί στην συνείδηση του κόσμου, αλλά κατά τον θυμόσοφο λαό, κάθε αρχή και δύσκολη. Και τον ενθουσιασμό διαδέχεται συχνά η απογοήτευση.

Το μόνο εύκολο είναι άπαντες να αποποιηθούμε των ευθυνών μας. Σε μία περίοδο πλήρους εκφυλισμού των αξιών, η απάντηση πρέπει να έρθει μέσω του πολιτισμού και των τεχνών. Ο Κινηματογράφος είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος, καθώς συνδυάζει ήχο, εικόνα, εναλλαγές συναισθημάτων και το σχολείο είναι ο ιδανικός φορέας, στον οποίο  πέφτει το βάρος, να φέρει εις πέρας την αποστολή αυτή. Θα τα καταφέρει; Θα φανεί σε βάθος χρόνου. Εμείς ας είμαστε αισιόδοξοι, μα πάνω απ΄όλα ενεργοί, προς αυτήν την κατεύθυνση, μην ξεχνώντας πως και σε εμάς κάποιος τα έμαθε όλα αυτά και ξύπνησε το πάθος μας για το Σινεμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου