Addthis

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Οι ταινίες του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ ταινιών SELECT RESPECT

Οι ταινίες του αφιερώματος
Fortress Europe (ντοκιμαντέρ) (Ελλάδα, 2016)
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Παλάσκας. Έγχρωμο, 9΄

Η Κινηματογραφική Ομάδα του Εσπερινού Γυμνασίου-Λυκείου Κω παρουσιάζει με το δικό της ξεχωριστό τρόπο τις εικόνες της προσφυγικής κρίσης που βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι του νησιού. Μέσα από το μύθο της Ευρώπης, την Κω της αλληλεγγύης, τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες της καβαφικής Ιθάκης, την ποίηση και το συμβολισμό, η ταινία μάς συγκινεί ιδιαίτερα με τις εικόνες που μας μεταφέρει και μας προβληματίζει για τις ευρωπαϊκές πολιτικές, το κλείσιμο των συνόρων και το δράμα των ανθρώπων που αγωνίζονται για τη ζωή και το μέλλον τους.
Οn The Way to School (ντοκιμαντέρ) (Τουρκία - Ολλανδία, 2008)
Σκηνοθεσία: Orhan Eskiköy, Özgür Doğan. Έγχρωμο, 81΄

Σε ένα απομακρυσμένο κουρδικό χωριό της νοτιανατολικής Τουρκίας, ένας τούρκος δάσκαλος προσπαθεί να διδάξει τουρκικά στους μικρούς μαθητές. Αυτοί όμως δεν μιλούν τούρκικα, ενώ ο δάσκαλος δεν μιλά κουρδικά. Η δυσκολία της επικοινωνίας μεταξύ τους και οι διαφορετικές κουλτούρες τους φέρνουν το δάσκαλο αντιμέτωπο με τη μοναξιά. Όμως σιγά σιγά, δάσκαλος και μαθητές αρχίζουν να καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλο και να επικοινωνούν...

The Beekeeper (ντοκιμαντέρ) (Ελβετία, 2013)
Σκηνοθεσία: Μano Khalil. Έγχρωμο, 112΄ 

Ο τουρκικός στρατός σκοτώνει μία από τις κόρες του Iμπραήμ, λόγω του ότι ο ίδιος υπήρξε μέλος της κουρδικής αντίστασης. Αφού τον συλλάβουν και τον βασανίσουν, ο Ιμπραήμ κρύβεται στα βουνά για επτά χρόνια πριν δραπετεύσει στην Κωνσταντινούπολη. Η γυναίκα του αυτοκτονεί και τα υπόλοιπα παιδιά του μεταναστεύουν στην Ελβετία. Αυτά θα τον βοήθησουν να φτάσει εκεί. Mε ιδιαίτερη νοσταλγία, ο Ιμπραήμ μας μεταφέρει το πάθος του για τα 500 μελίσσια που άφησε πίσω του και την επιθυμία του να τα φέρει στην Ελβετία. Θα μπορέσει να τα καταφέρει;

We Come as Friends (ντοκιμαντέρ) (Γαλλία - Αυστρία, 2014)
Σκηνοθεσία: Hubert Sauper. Έγχρωμο, 110΄

Συγκλονιστικές εικόνες πολέμου από το κατεστραμένο νότιο Σουδάν, η αγωνία των ανθρώπων για την ανεξαρτησία τους από το Βόρειο Σουδάν και τον κτηνώδη πρόεδρο Ομάρ αλ-Μπασίρ, κινέζοι εργάτες πετρελαίων, ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών, πολέμαρχοι του Σουδάν και αμερικάνοι ευαγγελιστές μας μεταφέρουν μια εκρηκτική κατάσταση. Οι πληγές που έχουν αφήσει η αποικιοκρατία, η εκμετάλλευση  της γης και ο ιμπεριαλισμός στην Αφρική είναι ακόμη ανοιχτές.

Ένα σπίτι στον κόσμο / At Home in the World (ντοκιμαντέρ) (Δανία, 2015)
Σκηνοθεσία: Αντρέας Κοφόντ /Αndreas Koefoed. Έγχρωμο, 58΄

Η ιστορίες πέντε παιδιών προσφύγων από διαφορετικές εθνικότητες εκτυλίσσονται με φόντο ένα προσφυγικό σχολείο του Ερυθρού Σταυρού στη Δανία. Δραπετεύοντας από τις πατρίδες τους με τις οικογένειές τους για να κάνουν μια νέα αρχή, τα παιδιά αυτά έρχονται αντιμέτωπα με τα τραυματικά τους βιώματα, τη δυσκολία προσαρμογής σε ένα διαφορετικό περιβάλλον και την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Η δασκάλα τους, Ντόρτε, δίνει τη δική της μάχη για να τους δώσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται για να νιώσουν όπως στο σπίτι τους.

Όνειρο ζωής / Dreaming of Life (ντοκιμαντέρ)
(Ελλάδα, 2016)
Σκηνοθεσία: Μορτέζα Τζαφαρί / Μorteza Jafari. Έγχρωμο, 96΄
 
Ο ιρανός σκηνοθέτης επιχειρεί να αποτυπώσει το δίχως τέλος δράμα των προσφύγων καταγράφοντας το πέρασμά τους από τα παράλια της Τουρκίας στη Λέσβο και από εκεί την προσωρινή τους εγκατάσταση στις διαφορετικές τοποθεσίες στην Ελλάδα. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2015 και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο ακηνοθέτης έζησε πριν από οκτώ χρόνια την εμπειρία της θανάσιμης διαδρομής προς την Ευρώπη, αποστασιοποίησε τον εαυτό του από το ντοκιμαντέρ. Επιθυμία του ήταν οι ίδιοι οι θεατές να κρίνουν τις καταστάσεις που βιώνουν οι πρόσφυγες, μέσα από τους κινδύνους και τις αντιξοότητες που περνούν.

Πλωτό ξενοδοχείο «Ευρώπη» / Flotel Europa (ντοκιμαντέρ) (Δανία - Σερβία, 2015)
Σκηνοθεσία: Βλαντιμίρ Τόμιτς / Vladimir Tomic. Έγχρωμο, 70΄ 

Ο Βλαντιμίρ Τόμιτς καταθέτει τις αναμνήσεις τις παιδικής του ηλικίας ως πρόσφυγας στην Κοπεγχάγη. Ενώ μένει μαζί με τη μητέρα και τον αδερφό του στο νέο τους σπίτι, ένα αγκυροβολημένο πλοίο στο λιμάνι της Κοπεγχάγης που ονομάζεται το Flotel Europa, στέλνει βιντεο-μηνύματα στον πατέρα του, που έχει μείνει πίσω στο Σαράγεβο. Πρόκειται για μια αυτοβιογραφία του σκηνοθέτη που μας παρουσιάζει την παιδική του ηλικία και την αθλιότητα της ζωής των προσφύγων, απελευθερώνοντας τον πρόσφυγα από το ρόλο του θύματος.

Pride (ταινία μυθοπλασίας) (Ηνωμένο Βασίλειο, 2015) Σκηνοθεσία: Μάθιου Γουόρκας / Matthew Warchus. Σενάριο: Stephen Beresford. Με τους: Bill Nighy, Imelda Staunton, Dominic West. Έγχρωμη, 120΄

Το 1984 δεν απειλούνται μόνο οι ομοφυλόφιλοι από τη Θάτσερ, αλλά και οι εργάτες λατομείων, των οποίων το εθνικό συνδικάτο απεργεί εδώ και αρκετό καιρό. Μια ομάδα λονδρέζων ακτιβιστών που απαρτίζεται από ομοφυλόφιλους άντρες και γυναίκες, αποφασίζουν να στηρίξουν τις οικογένειες των εργατών, ωστόσο το συνδικάτο ντρέπεται να λάβει την υποστήριξή τους. Όταν οι ακτιβιστές αποφασίζουν να πάνε απευθείας στους εργάτες, δύο εντελώς διαφορετικές κοινότητες ενώνονται σε μια απρόσμενα νικηφόρα συνεργασία.

Xenia (ταινία μυθοπλασίας) (Ελλάδα - Γαλλία - Βέλγιο, 2014)
Σκηνοθεσία: Πάνος Κούτρας. Σενάριο: Πάνος Κούτρας, Παναγιώτης Ευαγγελίδης. Με τους: Γιάννη Στάνκογλου, Μαρίσα Τριανταφυλλίδου, Κώστα Νικούλι, Νίκο Γκέλια, Άγγελο Παπαδημητρίου. Έγχρωμη, 134΄

Ο 16χρονος Ντάνι και ο 18χρονος αδελφός του Οδυσσέας, μετά το θάνατο της αλβανής μητέρας τους, διασχίζουν όλη τη χώρα αναζητώντας το χαμένο έλληνα πατέρα τους. Από την Κρήτη στη Θεσσαλονίκη, ξένοι στην ίδια τους τη χώρα, είναι αποφασισμένοι να τον πείσουν να τους αναγνωρίσει, προκειμένου να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά και να συμμετάσχουν σε ένα τηλεοπτικό talent show που πιστεύουν ότι θα τους αλλάξει τη ζωή. Στη διαδρομή θα έρθουν αντιμέτωποι με όλα όσα τους ενώνουν, την αγριότητα της εφηβείας, ένα όνειρο που πρέπει πάση θυσία να γίνει πραγματικότητα και μια Ελλάδα που αρνείται να τους ακολουθήσει. 

Die Fremde (ταινία μυθοπλασίας)
(Γερμανία, 2010)
Σκηνοθεσία -σενάριο: Φέο Αλαντάγκ / Feo Aladag. Με τους: Sibel Kekilli, Nizam Schiller, Derya Alabora. Έγχρωμη, 119΄.

H Γιουμέι, μια νέα γυναίκα τουρκικής καταγωγής αποδρά από τον καταπιεστικό της γάμο στην Κωνσταντινούπολη παίρνοντας μαζί και το γιό της. Ελπίζοντας να ζήσει μια ανεξάρτητη ζωή στη Γερμανία έρχεται αντιμέτωπη με την αντίδραση της οικογένειάς της εκεί, η οποία αρνείται να την αποδεχτεί καθότι πιστεύει ότι η γυναίκα πρόδωσε τις παραδοσιακές αξίες της κοινότητάς τους. Ο αγώνας της πυροδοτεί τελικά τέτοιες αντιδράσεις που φτάνει στο σημείο να απειλείται η ίδια της η ζωή.

Queens of Syria (ντοκιμαντέρ)
(Ιορδανία – Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – Ηνωμένο Βασίλειο, 2014)
Σκηνοθεσία – σενάριο: Γιασμίν Φεντά / Υasmin Fedda. Έγχρωμο, 70΄ 

Πενήντα γυναίκες από τη Συρία που βρίσκονται σε εξορία στην Ιορδανία μας μιλούν για τα προβλήματα της προσφυγιάς. Η εκδοχή του αγώνα που δίνουν καθημερινά παραλληλίζεται στο ντοκιμαντέρ με εκείνη της αρχαίας τραγωδίας της Τροίας του Ευρυπίδη. Μια συγκινητική ιστορία της πρσφυγιάς στο Αμάν που μας μεταφέρει τη δημιουργικότητα των απλών γυναικών από τη Συρία, οι οποίες γίνονται βασίλισσες του εαυτού τους, προκειμένου να προσαρμοστούν στο νέο και το διαφορετικό.

Sonita (ντοκιμαντέρ) (Γερμανία – Ελβετία – Ιράν, 2015) Σκηνοθεσία: Ροκσαρέχ Γκαεμαγκαμί. Έγχρωμο, 90΄ 

H Σονίτα, μια έφηβη πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, κατορθώνει να γλιτώσει το γάμο που σχεδίαζαν οι γονείς της γι’ αυτή έναντι κάποιου χρηματικού ποσού. Ζώντας πλέον σε έναν ξενώνα στην Τεχεράνη μαζί με άλλα κορίτσια στην ηλικία της, η Σονίτα προσπαθεί να ξεπεράσει τα τραύματά της μέσα από τη μουσική. Κι ενώ στο Ιράν οι γυναίκες απαγορεύεται να τραγουδούν, εκείνη κυνηγά το όνειρό της και αφοσιώνεται στη χιπ χοπ μουσική: μια απελευθέρωση για την ίδια, αλλά και ένα μέσο για να ασκήσει κριτική ενάντια στις καταπιεστικές παραδόσεις των ισλαμικών καθεστώτων.

ΡΟΜ (ντοκιμαντέρ)
(Ελλάδα, 1989) Σκηνοθεσία: Μενέλαος Καραμαγγιώλης. Έγχρωμο, 90΄

Οι τέσσερις αφηγητές του ντοκιμαντέρ μας δίνουν διαφορετικές ματιές επάνω στη ζωή των Ρομά. Ο δάσκαλος αναζητά την ιστορική τους πορεία, ο φωτογράφος αποτυπώνει τη μνήμη και το παρελθόν τους μέσα από την προφορική τους παράδοση, ενώ η γριά τσιγγάνα Ταμάρα και η νεαρή Αϊμά μας μεταφέρουν τις αντιθέσεις μιας κοινότητας που είναι γεμάτη ιστορίες και θρύλους.


Από την άκρη της πόλης (ταινία μυθοπλασίας) (Ελλάδα, 1998)
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Γιάνναρης. Σενάριο: Κωνσταντίνος Γιάνναρης. Με τους: Στάθη Παπαδόπουλο, Δημήτρη Παπουλίδη, Θεοδώρα Τζήμου. Έγχρωμη, 94΄

Μια παρέα νεαρών Ρωσοπόντιων προσφύγων που ζουν στο Μενίδι, παραμένει στο περιθώριο της ελληνικής κοινωνίας, η οποία τους θεωρεί ξένους. Οι νεαροί περνούν τις μέρες τους στους δρόμους της Aθήνας με μικροκλοπές, ναρκωτικά και βόλτες σε οίκους ανοχής. Oι αξίες και οι δεσμοί που τους δένουν με την οικογένεια αρχίζουν να εξασθενούν, καθώς έρχονται αντιμέτωποι μ’ αυτό το σκληρό νέο κόσμο που απεγνωσμένα θέλουν να κατακτήσουν.
Νew Generation Got Game (ντοκιμαντέρ) (Ελλάδα, 2015)
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πολυδωρόπουλος. Έγχρωμο, 52΄

Ένα τουρνουά μπάσκετ που διεξάγεται στην Αθήνα και τη Σύρο γίνεται αφορμή για τα παιδιά-πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ να αναδείξουν τη διαφορετικότητα της νέας ελληνικής κοινωνίας. Τα παιδιά που συμμετέχουν στο τουρνουά είναι μετανάστες δεύτερης γενιάς που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και μας μιλούν για τη ζωή και τις φιλίες που ανέπτυξαν μέσω του τουρνουά, αλλά και το ρατσισμό που έχουν αντιμετωπίσει λόγω της καταγωγής τους. Ο παίκτης του Ολυμπιακού, Γιώργος Πρίντεζης συμμετέχει στο τουρνουά ως υποστηρικτής του τελικού στη Σύρο. 

Mετά τη Λουτσία / Después de Lucía (ταινία μυθοπλασίας) (Μεξικό, 2012)
Σκηνοθεσία: Μισέλ Φράνκο / Μichel Franco. Σενάριο: Μισέλ Φράνκο. Με τους: Tessa Ia, Hernán Mendoza, Gonzalo Vega Jr. Έγχρωμη, 103΄ 

Ο πατέρας Ρομπέρτο και η κόρη Αλεχάντρα αλλάζουν σπίτι και πόλη για να αφήσουν πίσω τους τις μνήμες της μητέρας του κοριτσιού, Λουτσία, που έφυγε από τη ζωή. Ενώ ο πατέρας βρίσκεται σε κατάθλιψη, η κόρη μπαίνει σε μπελάδες όταν ένα βίντεο που τη δείχνει να ερωτοτροπεί με ένα συμμαθητή της γίνεται viral στο σχολείο. Η Αλεχάντρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον εξευτελιστικό σχολικό εκφοβισμό και τη βία.

Φιλιά εις τα παιδιά (ντοκιμαντέρ) (Ελλάδα, 2011) Σκηνοθεσία: Βασίλης Λουλές. Έγχρωμο, 95΄
Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής, που σώθηκαν από το θάνατο χάρη σε οικογένειες Χριστιανών, αφηγούνται τις ιστορίες τους. Ιστορίες τρόμου κι αγωνίας, αλλά και στιγμές παιδικής ανεμελιάς μέσα στην αγκαλιά των ξένων, ενώ παράλληλα μέσα από το ντοκιμαντέρ σκιαγραφείται η ζωή των Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας πριν τον πόλεμο. Το φιλμ παρακολουθεί αυτά τα πρόσωπα από την παιδική τους ηλικία μέχρι σήμερα, φέρνοντας στο φως τεκμήρια μιας ολόκληρης εποχής μέσα από πολύτιμα προσωπικά τους ντοκουμέντα.

Ατίθασες / Μustang (Τουρκία, 2015)
Σκηνοθεσία: Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιβέν / Deniz Gamze Ergüven. Σενάριο: Deniz Gamze Ergüven, Alice Winocour. Με τους: Günes Sensoy, Doga Zeynep Doguslu, Tugba Sunguroglu. Έγχρωμη, 97΄ 

Ένα καλοκαίρι σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Τουρκίας, η Λάλε και οι τέσσερις αδερφές της περπατούν από το σπίτι στο σχολείο παίζοντας αθώα με κάποια αγόρια που θα συναντήσουν τυχαία στο δρόμο τους. Το συμβάν αυτό εξοργίζει σε τέτοιο βαθμό τη συντηρητική οικογένεια των κοριτσιών, που φτάνει στο σημείο να τους απαγορεύσει την έξοδό τους από το σπίτι και να τις εξαναγκάσει να παντρευτούν. Τι θα επικρατήσει; Το πάθος των κοριτσιών για ελευθερία ή οι ασφυκτικές πιέσεις της οικογένειας και της κοινωνίας όπου ζουν;

Je suis Femen (ντοκιμαντέρ) (Oυκρανία, 2014)
Σκηνοθεσία: Alain Margot. Έγχρωμο, 95΄

Η Oksana Shachko είναι αγωνίστρια και καλλιτέχνιδα, μέλος της ομάδας των γυμνόστηθων ακτιβιστών FEMEN. Μαζί με τις υπόλοιπες ακτιβίστριες του κινήματος, με οδηγό τους τη θέληση να αλλάξουν τον κόσμο και να καταπολεμίσουν το διεφθαρμένο πατριαρχικό πολιτικό σύστημα της Ουκρανίας, η Οksana περιπλανιέται στην Ευρώπη προσπαθώντας να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου