Addthis

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Νους υγιής, εν σώματι υγιεί ...


Οι αρχαίοι Έλληνες έχουν διατυπώσει πολλές σοφίες, μεταφέροντας στις επόμενες γενιές διαχρονικά μηνύματα. Ένα απ'αυτά, το "νους  υγιής, εν σώματι υγιεί" θα πραγματευτούμε σε αυτό το κείμενο.

Ο άνθρωπος είναι πολυσύνθετη προσωπικότητα, πρέπει σαφώς να φροντίσει το πνεύμα του, να μορφωθεί, να πάρει εφόδια για το μέλλον, να αναπτύξει κριτική σκέψη, να ωριμάσει, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να αμελήσει τις ασκήσεις του κορμιού, καθώς η σωματική υγεία ή η ευεξία αν θέλετε, φέρνει πιο εύκολα την πνευματική και ψυχική ισορροπία.

Από μικρός ασχολήθηκα εν παραλλήλω με τον αθλητισμό και τις σπουδές. Προσπαθούσα να ισοσταθμίσω τα πράγματα, να καλλιεργηθώ από τη μία, να'μαι αριστούχος κι από την άλλη να γυμνάζομαι σε καθημερινή βάση, αυτό απαιτούσε άλλωστε ο πρωταθλητισμός, δεν γινόταν αλλιώς.

Αργότερα, μεγαλώνοντας, οι υποχρεώσεις με έπνιγαν, η κούραση της ημέρες ήταν τόσο μεγάλη, που το βράδυ έτρωγα υπερβολικές ποσότητες, άκρατα, σαν να τιμωρούσα τον εαυτό μου, είχα χάσει τη σειρά μου. Δεν άντεξα όμως μακριά από τη γυμναστική. Βρήκα τον χρόνο κι ένα χώρο κι όσο μπορώ ασκούμε, γιατί αυτό, κι αυτό μάλλον, μου δίνει ζωή. 

Κάθε φορά που σ΄αυτόν τον χώρο ωστόσο, βλέπω ανθρώπους να κοιτούν τα μπράτσα τους στον καθρέφτη, να καυγιούνται και να λένε ο ένας στον άλλον, πόσο άντρες είναι, χωρίς να παρουσιάσουν κάτι παραπάνω,  θέλω να τους συμπληρώσω και να πω μισοί άντρες, μισή προσωπικότητα, άδικος κόπος όμως προφανώς. Από την άλλη βλέποντας άλλους πρεσβύτερους σε ηλικία, ακόμα κι ανθρώπους της τέχνης, φτασμένους, να παραμελούν το σώμα τους, να σνομπάρουν αυτούς που αθλούνται, λέω κι εσείς είστε λάθος, είστε μισοί και τους θυμίζω το ρητό. 


Δεν είναι τυχαίο, πως οι Αθηναίοι έμειναν ζωντανοί, παρ΄ότι τους κατέκτησαν οι Σπαρτιάτες και προσπάθησαν να καταστρέψουν κάθε ναό πολιτισμού, χάρη στην ιδιαίτερη ταυτότητά τους. Λίγα χρόνια αργότερα δε, σαν Έλληνες, ενώ οι Ρωμαίοι μας κατέκτησαν με το όπλΑ, εμείς τους κερδίσαμε το επίπεδό μας, τις τέχνες μας. Και κατά την τουρκοκρατία τα γράμματα κράτησαν ζωντανό το ελληνικό Έθνος, στην εκκλησίες και τα κρυφά σχολειά.


Η δύναμη του σώματος είναι σπουδαία, δεν αντιλέγω, αλλά "πλούσιος" κατ΄εμέ είναι αυτός που θα καταφέρει τον συνδυασμό. Οι αρχαίοι συχνά χρησιμοποιούσαν την έκφραση καλός κι αγαθός, δηλαδή καλλιεργημένος, μορφωμένος, ολοκληρωμένη προσωπικότητα, με καλλίγραμμο σώμα. Αυτό πιστεύω, πως ακόμα και σήμερα είναι το ιδανικό πρότυπο κι αυτό, όπως όλοι καταλάβατε πρεσβεύω.

Κατανοώ πλήρως δε, πως πολλές φορές ο χρόνος δεν επαρκεί, υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες, πειρασμοί ικανοί να σε κάνουν να αλλάξεις ρότα, αλλά εκεί φαίνεται ο πραγματικά δυνατός και στα δύο επίπεδα. Δεν είναι ανάγκη η καθημερινή άσκηση, δεν είναι βέβαια θεμιτές κι οι συνεχείς κρεπάλες. Μέτρον άριστον, αλλά μέτρο σε όλα.

Ολοκληρώνοντας, θεωρώ πως καλό θα είναι όλο αυτό να το επικοινωνήσουμε στα νέα παιδιά, μέσα από το θεσμό του σχολείου, ώστε να περιοριστούν φαινόμενα παχυσαρκίας κι αμάθειας ή ημιμάθειας. Πάνω απ΄όλα η υγεία, πνευματική, ψυχική, σωματική!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου