Addthis

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Μιχάλης Μήττας για την απόφασή του να είναι στο πλευρό του Στ. Αγγελούδη

 


- Mιχάλη πως έλαβες την απόφαση να ασχοληθείς με τα κοινά και ποιες οι ιδιαιτερότητες της καθόδου στην τοπική αυτοδιοίκηση έναντι της κεντρικής πολιτικής σκηνής;  Για να το ρωτήσω ευθέως, γιατί ειδικά με τη δημοτική παράταξη που έχει συγκροτήσει ο Στέλιος Αγγελούδης;

 

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι κατεξοχήν αρμόδια για την καθημερινότητα των πολιτών. Συνεπώς δεν προσφέρεται ως πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης ή ιδεολογικών συγκρούσεων, αλλά ως χώρος όπου αποδεικνύεται η πραγματική διάθεση προσφορές προς τον πολίτη. Αυτός και ο λόγος για τον οποίο αποφάσισα να είμαι υποψήφιος: να δουλέψω προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όσα καθημερινά μας ταλαιπωρούν. Καθαριότητα, συγκοινωνία, πράσινο. Αυτό είναι εφικτό μόνο στα πλαίσια μιας υπερκομματικής ομάδας ανθρώπων και ενός επικεφαλής με τεχνική κατάρτιση, μεθοδικότητα και εντιμότητα. Αυτή είναι η ομάδα του Στέλιου Αγγελούδη. 

 

- Αποτελεί μόνιμη επωδό των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης (κανόνα από τον οποίο σε καμία περίπτωση δεν εξαιρείται η παρούσα διοίκηση ,ενώ οι όποιες αναλαμπές είδαμε κυρίως επί διοικήσεως Μπουτάρη δεν είχαν σταθερότητα) πως ,παρά τη δυναμική από πλευράς τους διεκδίκηση, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η κεντρική Κυβέρνηση κρατούν  κλειστή (ή έστω εξαιρετικά φειδωλή) τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης, με συνέπεια την αδυναμία παραγωγής έργου που θα είναι απτό και θα έχει αποτύπωμα. Εσύ αποδέχεσαι αυτή τους την κριτική? Μήπως όμως και τα ήδη διαθέσιμα χρήματα δεν αξιοποιούνται οργανωμένα.διαθέσιμα και ορθολογικά?

 

Ειδικά την τετραετία που ολοκληρώθηκε η χρηματοδότηση ήταν αφθονη, τόσο από εθνικά όσο και από ευρωπαϊκά προγράμματα. Η εκμετάλλευσή τους όμως απαιτεί σχεδιασμό και οργανωτικότητα. Η απερχόμενη διοίκηση δεν είχε κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά, όπως άλλωστε αποδείχθηκε από τις τελευταίες αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις "γωνίες ανακύκλωσης". Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι και χαρακτηριστικό παράδειγμα ανορθολογισμού. Την στιγμή που ο στόλος απορριματοφόρων είναι μικρότερος από ποτέ, ελλείψει ανταλλακτικών, ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε, υπό την απερχόμενη διοίκηση, να δαπανήσει σχεδόν 18 εκατομμύρια ευρώ για τις συγκεκριμένες "γωνιές". Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος Θεσσαλονίκης εισπράττει εκατομμύρια από τους κατοίκους, μέσω των δημοτικών τελών, δεν νοείται τα ποσά αυτά να μην επαρκούν για την κάλυψη του κόστους των πλέον αναγκαίων ανταποδοτικών υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα, η συντήρηση των υποδομών και ο επαρκής φωτισμός. 

 

-  Ο κύριος Ζέρβας επιχειρεί μεθοδικά και έντεχνα να καλλιεργήσει το προφίλ ενός ήπιων τόνων  και συναινετικού πολιτικού ο οποίος προωθεί τον πολιτικό πλουραλισμό και  ηγείται ενός πολυσυλλεκτικού συνδυασμού. Ποια η  οπτική της '' ομάδας για τη Θεσσαλονίκη πάνω στο θέμα αυτό;

 

Το επιχείρημα αυτό, που ο απερχόμενος Δήμαρχος είχε επικαλεστεί στις προηγούμενες εκλογές, αποδείχθηκε ψευδές με το χρίσμα που ζήτησε και έλαβε από τη Νέα Δημοκρατία. Από την άλλη, για να δικαιολογήσει την πλήρη απουσία έργου στην πόλη κατά την διάρκεια της θητείας του, επικαλείται την απλή αναλογική και τους λίγους δημοτικούς συμβούλους που εξέλεξε από το ψηφοδέλτιό του, εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού του. Δημιούργησε, λέει, μια ασύνδετη ομάδα και άρα υπήρχε πρόβλημα συντονισμού. Σήμερα, είναι ξανά υποψήφιος έχοντας ενσωματώσει στο ψηφοδέλτιό του όλη αυτή την "ασύνδετη" ομάδα και προφανώς με αυτή επιθυμεί να συνεχίσει να διοικεί. Συνεπώς, όχι μόνο δεν είναι ανεξάρτητος πολιτικά, αλλά και, κατά δική του ομολογία, επικεφαλής μιας ασυντόνιστης ομάδας.

 


-   Υφίστανται  οι αναγκαίες εκείνες προϋποθέσεις  για συντονισμό και κοινές δράσεις μεταξύ των προοδευτικών δημοτικών παρατάξεων της πόλης; (όσο και αν ο όρος μπορεί πράγματι να ερμηνευτεί διασταλτικά και υποκειμενικά ,νομίζω γίνεται κατανοητό το σε ποιές παρατάξεις αναφέρομαι). Να σημειωθεί οτι το ερώτημα μου δεν αφορά αποκλειστικά τις επικείμενες δημοτικές εκλογές!

 

Η πόλη έχει ανάγκη να διοικηθεί. Έχει ανάγκη να ξεφύγει από την μιζέρια. Οι παρατάξεις λοιπόν που δεν συμμετέχουν στην απερχόμενη διοίκηση, δεν έχουν παρά να ακούσουν και να ακολουθήσουν. Ο συντονισμός και η συμπόρευση των δυνάμεων δεν μπορεί παρά να γίνει σε αυτόν τον άξονα που οι πολίτες έχουν ήδη διαμορφώσει. Εμείς τους ακούμε και με βάση αυτό πορευόμαστε, ως εκείνος ο πόλος που μπορεί να ανατρέψει μια, ομολογουμένως, κακή διοίκηση και να αναλάβει το έργο να καθαρίσει την πόλη, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Πιστεύω ότι και οι υπόλοιποι συνδυασμοί το αντιλαμβάνονται και τελικά θα πράξουν με αυτόν τον γνώμονα. 

 

- Κλείνοντας την ενδιαφέρουσα αυτή συζήτηση, η πόλη μας διοργανώνει αυτές τις μέρες μας την ετήσια Διεθνή Έκθεση. Αποτελεί κοινή παραδοχή η συν τω χρόνω παρακμή και εκφυλισμός του θεσμού αυτού.  Με ποια μεθοδολογία και ποιες ενέργειες η ''ομάδα για τη Θεσσαλονίκη'' σκοπεύει να την αναβαθμίσει σε μοχλό οικονομικής ανάπτυξης και ανάδειξης του γεωστρατηγικού ρόλου της Θεσσαλονίκης;

 

Η Διεθνής Έκθεση αποτελεί μια διοργάνωση διεθνούς εμβέλειας ταυτισμένη με την Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς πράγματι διήλθε περιόδους ιδιαιτέρως δύσκολες από κάθε άποψη, που πιστεύω ότι έχουμε αφήσει για πάντα πίσω μας. Πρώτο μέλημα πρέπει να είναι η ΔΕΘ να αποτελέσει αιχμή της οικονομικής ανάδειξης της Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση άλλων, οικονομικού ενδιαφέροντος, υποδομών, όπως το λιμάνι και το αεροδρόμιο αλλά και την ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων με τα Βαλκάνια. Ταυτόχρονα όμως απαιτείται και επανασχεδιασμός της. Ο χώρος όπου σήμερα λειτουργεί, στο κέντρο της πόλης, έχει την δυνατότητα να επιστρέψει στους κατοίκους, ως μητροπολιτικός χώρος πρασίνου. Όταν μιλούμε για σχεδιασμό, αυτός πρέπει να είναι συνολικός και να λαμβάνει υπόψη όλες τις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών. Η αναβάθμιση της λειτουργίας της ΔΕΘ και η επιστροφή του χώρου της στους κατοίκους είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

 

Μιχάλη σε ευχαριστούμε πολύ για την ωραία και χρήσιμη για την εξαγωγή συμπερασμάτων  κουβέντα!! Σου ευχόμαστε καλή επιτυχία στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο!!

 

Ο Μιχάλης Μήττας είναι δικηγόρος παρ’Αρείω Πάγω και υποψήφιος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής Α.Π.Θ.

 

Ζήσης Μπούρτζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου