Addthis

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Δέσποινα Κομπογιάννη: "Γιατί Συμμαχία Αντίστασης κι Ανατροπής"


 - Δέσποινα από ποιες δυνάμεις και σχήματα απαρτίζεται το ψηφοδέλτιο της '' Συμμαχίας Αντίστασης και Ανατροπής'' στο οποίο συμμετέχεις και ποια η προϊστορία του? Θα ήθελες να μας πεις και ορισμένα πράγματα σχετικά με τη δράση και διαδρομή της συνονόματής σου επικεφαλής του ψηφοδελτίου .της Δέσποινας Χαραλαμπίδου; 

Η Συμμαχία Αντίστασης και Ανατροπής είναι ο καρπός της συνεργασίας μεταξύ του προϋπάρχοντος περιφερειακού σχήματος Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία, που έχει πολύ πλούσια διαδρομή στην Κεντρική Μακεδονία και εκπροσωπούνταν στην προηγούμενη θητεία από τη σ. Δέσποινα Χαραλαμπίδου στο περιφερειακό συμβούλιο, και άλλων αριστερών κινήσεων με παρέμβαση στην περιφέρεια. Πρόκειται για ένα πολυσυλλεκτικό εγχείρημα, του οποίου τα ψηφοδέλτια στελεχώνουν αγωνιστές από ένα ευρύ φάσμα της Αριστεράς, από τη Λαϊκή Ενότητα μέχρι το ΜέΡΑ25,και άλλες δυνάμεις, κόσμος με πλούσια δράση στα κινήματα, εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ ελπιδοφόρα προσπάθεια να συγκροτηθεί μια ευρύτερη ενότητα του χώρου που αγωνίζεται και διεκδικεί στην περιφέρεια, κόντρα στην πολυδιάσπαση και τον κατακερματισμό που δυστυχώς μαστίζει πολλά κομμάτια της Αριστεράς. 

 Η πολιτική πορεία της επικεφαλής της Συμμαχίας Αντίστασης και Ανατροπής Δ. Χαραλαμπίδου είναι συνυφασμένη με την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων και διεκδικήσεων, πάντα στον αγώνα, πάντα με την πλευρά των αδυνάτων, των αγωνιζόμενων. Θυμάμαι όντας νεαρή φοιτήτρια, στις πρώτες μου επαφές με τον αντιμνημονιακό αγώνα, τη Δέσποινα να είναι εκεί σε κάθε πορεία, σε κάθε κινητοποίηση να καταγγέλλει την αστυνομική βία και αυθαιρεσία, μετέπειτα να αρνείται να προδώσει τη λαϊκή εντολή στο δημοψήφισμα, αλλά και την πλούσια δράση της στο περιφερειακό συμβούλιο. Να δίνει φωνή στα κινήματα, στις διαμαρτυρίες των κατοίκων , από το σχεδιαζόμενο έγκλημα εγκατάστασης πλατφόρμας LNG στο Θερμαϊκό, μέχρι την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στα Στεφανινά , φωτοβολταϊκών στις Σέρρες, τις εξορύξεις σε Χαλκιδική και άλλες περιοχές, υπήρξε η πλέον επίμονη φωνή εναντίωσης στη διοίκηση Τζιτζικώστα που δεν διστάζει να θυσιάζει την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών για να εξυπηρετεί τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. 

- Ο κύριος Τζιτζικώστας ,αν και είναι γνωστή και συγκεκριμένη τόσο η κομματική του προέλευση όσο και η ιδεολογική του αφετηρία, επιχειρεί έντεχνα να καλλιεργήσει ένα προφίλ ανθρώπου συναινετικού, ήπιων τόνων ο οποίος ηγείται ενός πλουραλιστικού και πολυσυλλεκτικού ψηφοδελτίου. Θεωρείς ότι έτσι έχουν τα πράγματα;

 Θεωρώ ότι αυτή η θεώρηση απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Είναι γνωστή η πολιτική που υλοποιεί όλα αυτά τα χρόνια ο κ. Τζιτζικώστας, η μη διεκδίκηση πόρων από την κεντρική κυβέρνηση, η υποστελέχωση όλων των υπηρεσιών , η τραγική υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας , με τους γιατρούς να κάνουν καταγγελίες για τις τραγικές ελλείψεις σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων ακόμη και σε νευαραλγικούς τομείς όπως η διαχείριση των απορριμμάτων. 

Πρόκειται σαφώς για μια περιφερειακή αρχή που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εχόντων, αδειοδοτεί ακρίτως έργα για να θησαυρίζουν οι μεγάλο επιχειρηματίες της ενέργειας εις βάρος της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και της διαφύλαξη του περιβάλλοντος, συναινεί στην καρατόμηση της πόλης σε φιλέτα ( βλ. Παραλιακό μέτωπο) για να τα νέμονται οι ιδιώτες, ενώ στο μεταξύ δεν μέριμνα ούτε στο ελάχιστο για τις τεράστιες ελλείψεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου , στην κοινωνική πολιτική , για όλα δηλαδή τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους της περιφέρεια. 

Ακόμη, στο κομμάτι της προστασίας από τις φυσικές καταστροφές η ολιγωρία της διοίκησης είναι εκκωφαντική. Ούτε αντιπυρική προστασία με έμφαση στους ορεινούς όγκους, και τεράστιες καθυστερήσεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση όπως ορίζεται από το σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας 136 αναγκαία έργα και παρεμβάσεις. Για το ίδιο το Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κ. Τζιτζικώστας είχε μοναχά να επιδείξει αυταρχισμό και έλλειψη δημοκρατίας. Εξ αποστάσεως συνεδριάσεις , αδιαφανείς διαδικασίες, κλειστές στους κατοίκους και την παρέμβαση τους για τα καίρια ζητήματα που τους απασχολούν. 

Όλα αυτά συνθέτουν ένα προφίλ , καθόλου πολυσυλλεκτικό και συναινετικό κατά την άποψή μου, αλλά μάλλον εξαιρετικά μονομερές. Όταν η διοίκηση της περιφέρειας μετατρέπεται σε οικονομική συναλλαγή με τα μεγάλα συμφέροντα για την νομή των πόρων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σαφές ότι ο επιχειρηματικός κόσμος, οι βιομήχανοι της ενέργειας και των εξορύξεων, τα κοράκια των funds και του real estate, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού και της εστίασης θα στρατεύονται για την αναπαραγωγή αυτής της συνθήκης και τη στήριξη στην παράταξη του κ. Τζιτζικώστα.

 Στην αντίπερα όχθη είμαστε όλοι εμείς, οι νέοι εργαζόμενοι, οι γυναίκες, η νεολαία, οι μετανάστες, οι πολλοί και μη έχοντες που παλεύουμε για να ακουστούμε. Αυτός είναι ο δικός μας πλουραλισμός και η δικιά μας πολυσυλλεκτικότητα, όπως εκφράζεται μέσα από το ψηφοδέλτιο της Συμμαχίας Αντίστασης και Ανατροπής. 


- Ποιες είναι κατά τη γνώμη της ''Συμμαχίας Αντίστασης και Αλληλεγγύης'' οι προτεραιότητες για την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας; Πού θα δίνατε έμφαση και τι είναι αναγκαίο να αλλάξει άμεσα και αποφασιστικά;

 Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βίωσε και εξακολουθεί και βιώνει έντονα τις επιπτώσεις της κρίσης , την ανεργία, τη μετανάστευση, την αποβιομηχάνιση. Ειδικά η νεολαία εγκαταλείπει μαζικά την περιφέρεια σε αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, μάλιστα η περιφέρεια μας είναι η δεύτερη σε μετανάστευση σε όλη την Ελλάδα και πρώτη σε μετανάστευση στις ηλικίες άνω των 45 ετών. Η ακρίβεια, η καθήλωση των μισθών, η στεγαστική κρίση επιδεινώνουν τρομακτικά την κατάσταση. Αντί, λοιπόν η περιφέρεια υπό την τωρινή διοίκηση να σταθεί στο πλάι των πλέον ευάλωτων ομάδων αρνείται κάθε έννοια κοινωνικής πολιτικής. Εμείς πιστεύουμε ότι μια διαφορετική πολιτική με επίκεντρο την καταπολέμηση της ανεργίας και την στήριξη των ευάλωτων ομάδων είναι εφικτή. Χρειάζεται δημιουργία σε συνεργασία με τους δήμους τοπικών και περιφερειακών προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες, προστασία της λαϊκής κατοικίας, μέτρα διεύρυνσης και ενίσχυσης των υπηρεσιών κοινωφελούς χαρακτήρα. 

 Ταυτόχρονα χρειάζονται έργα προστασίας των κατοίκων από τις φυσικές καταστροφές, αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση τώρα. Το θλιβερό παράδειγμα της Θεσσαλίας είναι μια επίμονη υπενθύμιση για το πώς οι διοικήσεις, μεταξύ των οποίων και η ΠΚΜ πρέπει να σταματήσουν να προτεραιοποιούν φαραωνικά έργα, τυράκια για τους μεγαλοεργολάβους και να πάρουν άμεσα μέτρα προστασίας από τις φυσικές καταστροφές, ειδικά στο διαρκώς επιδεινούμενο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγές. Χρειάζεται ακόμη ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών με προσωπικό και χρηματοδότηση, για μια περιφέρεια που θα εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. 

 Είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, από τις επιβλαβείς εξορύξεις, από τους μεγαλοεπιχειρηματίες της ενέργειας που λυμαίνονται τις βουνοκορφές για την κατασκευή αιολικών πάρκων και τις αγροτικές εκτάσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Ειδικά η Δυτική Θεσσαλονίκη, όπου ζω και εργάζομαι, όπως και ένα συντριπτικά μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού του νομού, έχει από τα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αποτελεί σε εθνικό επίπεδο τη μεγαλύτερη ζώνη συγκέντρωσης εγκαταστάσεων που υπάγονται στην οδηγία SEVESO, δηλαδή μονάδων που μπορεί να προκαλέσουν Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Έκτασης. Είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας να εκπονεί τα ειδικά σχέδια αντιμετώπισης τεχνολογικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης, να μην γνωμοδοτεί θετικά σε οποιαδήποτε πρόταση νέων εγκαταστάσεων, να καταρτίζει περιβαλλοντικές μελέτες και τακτικούς ελέγχους και να συμβάλλει στην συγκρότηση ενός πλήρους, ενιαίου δικτύου παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τα ζητήματα που αφορούν ειδικά το περιβάλλον είναι πάρα πολλά και είναι σαφής προτεραιότητα για την Συμμαχία Αντίστασης και Ανατροπής. Από την αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων στο μόνο οικολογικό και μακροπρόθεσμα βιώσιμο μοντέλο πρόληψης- ανακύκλωσης- διαλογής στην πηγή – κομποστοποίησης, μέχρι την διεύρυνση των ελεύθερων χώρων – χώρων πρασίνου, είναι επιτακτική η προστασία των πολλών και όχι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων. 

 Πρέπει να μπει άμεσα ένα τέλος στη διασπάθιση κονδυλίων με αδιαφανείς διαδικασίες και απευθείας αναθέσεις, στη σπατάλη τεράστιων πόρων για την προβολή της διοίκησης, στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων ακόμη και κρίσιμων κοινωνικών υπηρεσιών, στην τουριστική υπερεκμετάλλευση. Παρά το ασφυκτικό νομικό πλαίσιο, τη ραγδαία μείωση της χρηματοδότησης των δήμων και των περιφερειών, μια διαφορετική πολιτική που να θέτει στο επίκεντρό της τις ανάγκες των πολιτών, των εργαζομένων, των γυναικών , των μεταναστών , των ηλικιωμένων, όλων όσων πλήττονται από την υλοποιούμενη πολιτική, μπορεί και πρέπει να υπάρξει!

 - Εκτιμάς ότι υπάρχουν προϋποθέσεις και δυνατότητες συμπόρευσης ή έστω συνεργασίας/κοινών δράσεων μεταξύ των αριστερών ή και ευρύτερα προοδευτικών δυνάμεων και παρατάξεων στην Περιφέρεια; Ποιες οι πρωτοβουλίες του σχήματος στο οποίο συμμετέχεις προς τη κατεύθυνση αυτή; 

 Σαφώς και θεωρώ ότι υπάρχει ,όχι μόνο μεγάλο περιθώριο, αλλά τεράστια αναγκαιότητα να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των αριστερών, προοδευτικών δυνάμεων που παρεμβαίνουν στην περιφέρεια. Κατά την άποψή μου αυτό θα έπρεπε να αφορά όλα τα επίπεδα, από την κοινή δράση στους αγώνες και τα κινήματα, μέχρι την κοινή στάση στο περιφερειακό συμβούλιο σε σύγκρουση με την αντιδραστική διοίκηση Τζιτζικώστα, αλλά και στην εκλογική μάχη. Οι διαφορές σε προγραμματικό επίπεδο μεταξύ πολλών κατεβασμάτων που έχουν αναφορά με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο στην αριστερά είναι επουσιώδεις και θα έπρεπε να έχει γίνει ειλικρινής προσπάθεια να υπάρξει κοινή εκλογική κάθοδος. Εμείς, ως Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία, σε αυτήν την κατεύθυνση απευθύναμε πρόσκληση σε αριστερές παρατάξεις και δυνάμεις για να υπάρξει κοινή εκλογική κάθοδος, μια διαδικασία η οποία οδήγησε άλλωστε και στη συγκρότηση της Συμμαχίας Αντίστασης και Ανατροπής. Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή θα μπορούσε να είχε διευρυνθεί με περισσότερες δυνάμεις που δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και επέλεξαν εν τέλει την αυτόνομη κάθοδο, την αυτοαναφορικότητα και τον απομονωτισμό. 

 Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια περιφέρεια όπου η αριστερά καλείται να αναμετρηθεί με τα συντριπτικά ποσοστά της γαλάζιας παράταξης, τον κίνδυνο της ακροδεξιάς και του φασισμού που αναπτύσσει μια σειρά από επιθετικές πρακτικές στο σύνολο των νομών. Συν τοις άλλοις, το ευρύτερο αντιδημοκρατικό πλαίσιο που διαμόρφωσε ο Ν. Βορίδη για την αυτοδιοίκηση με τη θέσπιση του ορίου του 3 % σε μια προσπάθεια να κονιορτοποιηθεί η δυνατότητα έκφρασης των λαϊκών διεκδικήσεων στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, διαμορφώνει περαιτέρω δυσκολίες για την αριστερή αντιπολίτευση στην αυτοδιοίκηση. 

 Οπότε, θα έπρεπε να είναι εκ των ουκ άνευ η κοινή συμπόρευση μεταξύ των αριστερών δυνάμεων, και όχι η προνομιμοποίηση μικροπολιτικών επιδιώξεων που δεν έχουν τίποτε να προσφέρουν στην πάλη για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τον κόσμο της δουλειάς και τη νεολαία. Σε αυτή τη λογική της ενότητας και της συνεργασίας θα συνεχίσουμε να κινούμαστε και μετά τις εκλογές, επιδιώκοντας συγκλίσεις, κοινή δράση στα κινήματα και στο περιφερειακό συμβούλιο , έχοντας βαθιά πίστη στο ότι όλα τα σφυριά πρέπει να βαράνε μαζί. - 

- Καταληκτικά, ποιες είναι κατά τη γνώμη σου οι ιδιαιτερότητες της ενασχόλησης με την τοπική αυτοδιοίκηση έναντι της κεντρικής πολιτικής σκηνής και τι σε ώθησε να συμμετάσχεις στο ψηφοδέλτιο; 

 Ανήκω σε μια γενιά που κατέβηκε στο δρόμο το Δεκέμβρη του 2008 στη μαθητική του ηλικία, μετέπειτα αγωνίστηκε ενάντια στα Μνημόνια, στο δημοψήφισμα και την προηγούμενη τετραετία διακυβέρνησης Μητσοτάκη έδωσε πολύ μεγάλες μάχες για να διαφυλάξει τα στοιχειώδη μεταπολιτευτικά δικαιώματα, να υπερασπιστεί τα Πανεπιστήμια ως ελεύθερο χώρο, μακριά από την κρατική καταστολή και την αστυνομική παρουσία, το δικαίωμα στη διαδήλωση. Όλα αυτά τα χρόνια είχα πολύ ενεργή συμμετοχή στα κινήματα, στους αγώνες της νεολαίας, στις μάχες ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις, στην υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος , στην αντιφασιστική πάλη, μέσα σε έναν πολύ δυσμενή συσχετισμό στην Πολίχνη όπου ζω και την Σταυρούπολη όπου εργάζομαι. Συμμετέχω στη Λαϊκή Ενότητα από την ίδρυσή της το 2015, και στις εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου ήμουν υποψήφια με το ΜέΡα 25- Συμμαχία για τη Ρήξη. 

 Το καλοκαίρι που πέρασε με τις τεράστιες καταστροφές, από τις πυρκαγιές στις πλημμύρες , κατέστησε για μένα σαφές ότι για την προστασία των ζωών μας και του τόπου μας είναι παραπάνω από επιτακτική η ριζική αλλαγή της πολιτικής που υλοποιείται στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Ειδικά για τον τόπο μου, την Κεντρική Μακεδονία, είναι δυσβάσταχτο να βλέπω τα χωριά που πέρασα ένα μεγάλο κομμάτι της παιδικής μου ηλικίας να μαραζώνουν, ολόκληρες γειτονιές να πλημμυρίζουν με μια μπόρα, τους συμφοιτητές και τους φίλους μου να φεύγουν ένας ένας στο εξωτερικό αναζητώντας δουλειά, γείτονες να απειλούνται με πλειστηριασμό. Οπότε, έχοντας συμμετάσχει στην Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία τα προηγούμενα χρόνια, αποφάσισα κι εγώ να πλαισιώσω το ψηφοδέλτιο στο πλάι της Δέσποινας και μιας σειράς συντρόφων με μεγάλη συμβολή στο κίνημα, με ένα πρόγραμμα που να επικοινωνεί και να απαντάει στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. 

 Εκεί έγκειται νομίζω και η ιδιαιτερότητα της εμπλοκής με την τοπική αυτοδιοίκηση. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο εμπλοκής με τον κόσμο, τα προβλήματα και τις ανησυχίες του, μεγαλύτερη αμεσότητα και οι σχέσεις που μπορεί κανείς να συγκροτήσει με τους κατοίκους και τα τοπικά κινήματα μπορούν να έχουν μεγαλύτερο βάθος και συστηματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου