Addthis

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Τις συμβαίνει με τα εργατικά ατυχήματα στην Ελλάδα;

                                         


Το 2022 ο αριθμός τους αυξήθηκε κατακόρυφα

  Συνήθως περνούν στα ψιλά γράμματα των ειδησεογραφικών δελτίων. Όταν πάλι κρίνεται αναγκαίο το κοινό να αποπροσανατολιστεί παίρνουν λίγο μεγαλύτερο χώρο και ξανά χάνονται στον χρόνο άδοξα. Ο λόγος για τις πληροφορίες που αφορούν τα εργατικά ατυχήματα στην Ελλάδα. Ο πόνος μένει στις οικογένειες των θυμάτων και σε αυτούς που κατάφεραν να παραμείνουν ζωντανοί, αλλά η ζωή τους και η ποιότητά της επηρεάστηκαν σημαντικά. Προσπαθούμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι του πρώτου οχτάμηνου της χρονιάς και τα δεδομένα προκαλούν θλίψη.

 Από 11/1 μέχρι και 22/8 μετρώ στην μακάβρια αυτή λίστα τριάντα τέσσερις (34!!!) νεκρούς. Από αυτούς μόλις τρεις έχασαν τη ζωής τους στην Αθήνα, άλλοι τόσοι στη Θεσσαλονίκη κι οι υπόλοιποι στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως τέσσερις απώλειες είχαμε στα Γρεβενά. Τρεις σε έκρηξη σε κτίριο εργοστασίου κατασκευής εκρηκτικών υλών στο χωριό Αγαλαίους και άλλος ένας από αντίστοιχη έκρηξη σε εργοστάσιο βιομάζας. Από την ίδια έκρηξη υπήρξε μάλιστα κι ένας σοβαρά τραυματίας.

  Στην τελευταία κατηγορία, των σοβαρά τραυματιών, έρχονται να προστεθούν ακόμη 35 συνάνθρωποί μας. Είναι στη ζωή, αλλά η καθημερινότητά τους άλλαξε άρδην από την ημέρα του ατυχήματος που ενεπλάκησαν χωρίς δική τους ευθύνη. Οι ηλικίες που αφορούν και τις δύο κατηγορίες ποικίλουν, από έναν 22χρονο διανομέα στη Ζαχάρω, μέχρι έναν 67χρονο που έπεσε από σκαλωσιά. Η πλειοψηφία των θυμάτων είναι μεταξύ σαράντα και πενήντα. Είναι λυπηρό να συζητάμε για τέτοια θέματα, ωστόσο είναι αναγκαίο να αναδειχθούν με στόχο την καλύτερη δυνατή πρόληψη στο παρόν και το μέλλον.

 Η ΟΣΕΤΕΕ* διοργανώνει συνεχώς ημερίδες σε ολόκληρη την Ελλάδα με στόχο την επαγρύπνηση για την υγεία και την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εργασίας. Μία απ΄αυτές θα λάβει χώρα στον πεζόδρομο Παπαμάρκου στη Θεσσαλονίκη το προσεχές Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στις 11:45 π.μ. και ομιλητές είναι οι Δρ. Ανδρέας Στοϊμενίδης, Δρ. Στυλιανός Μαυρίδης κι η Κυριακή Μιχαλοπούλου (Ειδικός Γιατρός Εργασίας). Πρόκειται για έναν μείζον θέμα που αφορά το υπέρτατο αγαθό της επιβίωσης. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το δράμα.

 Ο Σεπτέμβριος και το φθινόπωρο δυστυχώς στο ξεκίνημά τους μας επιφυλάσσουν άσχημες ειδήσεις. Τις τελευταίες ημέρες μαθαίνω πως ο αριθμός αυξάνεται ραγδαία και ξεπερνάει ακόμα και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις. Επιπλέον αρκετά ατυχήματα που αφορούν αλλοδαπούς δεν καταγράφονται στις λίστες, ενώ στη χώρα μας δεν καταγράφονται επίσης απώλειες που οφείλονται σε ασθένειες που σχετίζονται με τον χώρο δουλειάς (βλέπε Πτολεμαΐδα). Δεν είναι απλά νούμερα, αριθμοί που εξυπηρετούν τη στατιστική, είναι άνθρωποι. Ας το σκεφτούμε ...

 Πηγή Αριθμών και Απεικόνισης Συμβάντων: *Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας

Πρώτη δημοσίευση parallaximag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου