Addthis

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Σύμπραξη του ΚΘΒΕ με τα 57α Δημήτρια


Δύο σημαντικές παραστάσεις έρχονται τον Οκτώβριο στο Βασιλικό Θέατρο, στο πλαίσιο του 57ου Φεστιβάλ Δημητρίων.

 Πρόκειται για μια συνεργασία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με τα Δημήτρια, με τη μορφή συμπαραγωγής, η οποία αξίζει να αναφερθεί ότι πραγματοποιείται μετά από σχεδόν δέκα χρόνια. Μια ουσιαστική σύμπραξη που αποδεικνύει τη μεγάλη σημασία των συνεργασιών  αλλά και την ενίσχυση της εξωστρέφειας του ΚΘΒΕ. «Ζούμε σε μία εποχή συνέργειας και η γενιά μας το έχει αντιληφθεί αυτό, το υπερασπίζεται και το κάνει πράξη», δήλωσε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, Αστέριος Πελτέκης.

Οι παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στο Βασιλικό Θέατρο τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο των 57ων Δημητρίων σε σύμπραξη με το ΚΘΒΕ,  είναι οι εξής:

1. «Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου» (QUI A TUÉ MON PÈRE), του  Εντουάρ Λουί, σε σκηνοθεσία  του πολυβραβευμένου Τόμας Όστερμαϊερ

Σάββατο 1/10/2022, στις 21.00

2. «Tempest Project» του σπουδαίου Πίτερ Μπρουκ, εμπνευσμένο από την «Τρικυμία» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Σάββατο 8 & Κυριακή 9/10/22, στις 21.00

Λίγα λόγια για τις παραστάσεις:

·       «Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου» -QUI A TUÉ MON PÈRE – του  Εντουάρ Λουί, σε σκηνοθεσία Τόμας Όστερμαϊερ

 ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Σάββατο 1 Οκτωβρίου, στις 21.00

 Το σπουδαίο έργο «Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου» αφηγείται την ιστορία ενός άνδρα που συνειδητοποιεί ότι ο πατέρας του, ένας βίαιος και απόμακρος άνδρας κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, έγινε «ένας άλλος άνθρωπος μια μέρα». Με το Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου - Qui a tué mon père, ένα πορτρέτο αγανάκτησης που συνδυάζει άρρηκτα το θυμό και την τρυφερότητα, ο Εντουάρ Λουί εξερευνά τις προσωπικές αντιφάσεις ενός πληγωμένου άνδρα. Η εμβέλεια του κειμένου ενισχύεται καθώς το ακούμε δια στόματος του ίδιου του συγγραφέα και τον βλέπουμε να χορεύει και να εξιστορεί τις παιδικές του αναμνήσεις – σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Τόμας Όστερμαϊερ.
 
Το Qui a tué mon père - Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου είναι μια προσπάθεια κατανόησης των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που διαμορφώνουν και αλλάζουν τις ζωές εκείνων τους οποίους η κοινωνία τους απορρίπτει σαν να μην έχουν θέση σε αυτή. Σύμφωνα με τα λόγια του Εντουάρ Λουί, «Η δύναμη μιας παράστασης σαν αυτή που σχεδίασε ο Τόμας δεν έχει σκοπό να αποκαλύψει κάτι, αλλά να βρει έναν τρόπο να φέρει αντιμέτωπους τους ανθρώπους με αυτό που ήδη γνωρίζουν, αλλά δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν - τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά».
 
 Συγγραφέας: Με τρεις αυτοβιογραφικές αφηγήσεις, ο 27χρονος Εντουάρ Λουί έχει καθιερωθεί ως μια ουσιαστική φωνή στη σύγχρονη λογοτεχνία που συνδέεται άμεσα με την πραγματικότητα γράφοντας για την κοινωνική τάξη, τη σεξουαλικότητα και τη βία.  Τα μυθιστορήματά του έχουν εκδοθεί σε όλο τον κόσμο και έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες, γεγονός που τον καθιστά κορυφαίο συγγραφέα της γενιάς του. «Όταν γράφω το «εγώ» σε ένα αυτοβιογραφικό κείμενο, είναι ένα «εγώ» διαποτισμένο από τον κόσμο, από κοινωνικούς μηχανισμούς, από κοινωνικές κατασκευές, από ταυτότητα φύλου, φυλετική ταυτότητα και ταξική ταυτότητα, διαποτίζεται από πολλά πράγματα που δεν είναι συνειδητά γνωστά στο υποκείμενο «εγώ» που μιλάει».
 
 Σκηνοθέτης: Ο Τόμας Όστερμαϊερ είναι ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους σκηνοθέτες της σύγχρονης θεατρικής σκηνής. Στα 31 του χρόνια, το 1999, ανέλαβε την διεύθυνση της ιστορικής Σαουμπύνε του Βερολίνου. Η καλλιτεχνική του διαδρομή ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με τη φοίτηση του στη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου και αργότερα, στην Ανώτατη Σχολή Δραματικής Τέχνης Ernst-Busch. Ο Όστερμαϊερ έστρεψε από νωρίς το ενδιαφέρον του προς τη σύγχρονη δραματουργία, καλλιεργώντας, παράλληλα, την έλξη του για τα κλασικά κείμενα, όπου αναζητά σταθερά αναλογίες με τη εποχή μας.
Έργα του έχουν λάβει διεθνείς διακρίσεις και o ίδιος έχει τιμηθεί για το έργο του. Απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα στη Μπιενάλε της Βενετίας το 2011, έλαβε το παράσημο του Διοικητή της Τάξης των Γραμμάτων και των Τεχνών («Commandeur de l’Ordre des Arts etdes Lettres»)από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας το 2015 , παρασημοφορήθηκε από το Τάγμα της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και ανακηρύχθηκε επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γκέτενμποργκ.
Είναι μέλος της Γερμανικής Ακαδημίας Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών (Deutsche Akademie derDarstellenden Künste) και της Ακαδημίας Τέχνης (Akademie der Künste) του Βερολίνου

 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Γράφτηκε και ερμηνεύθηκε από τον ΕΝΤΟΥΑΡ ΛΟΥΙ
Σκηνοθεσία ΤΟΜΑΣ ΟΣΤΕΡΜΑΪΕΡ
Σχεδιασμός βίντεο ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΝΤΕΠΟΥΕ & ΜΑΡΙ ΣΑΝΤΣΕΖ
Μουσική επιμέλεια ΣΙΛΒΑΝ ΖΑΚ
Δραματουργός ΦΛΟΡΙΑΝ ΜΠΟΡΧΜΑΪΕΡ & ΕΛΙΖΑ ΛΟΡΟΥΑ
Φωτιστής ΕΡΙΚ ΣΝΑΪΝΤΕΡ
Ενδυματολόγος ΚΑΡΟΛΙΝ ΤΑΒΕΡΝΙΕ
Σκηνογράφος ΝΙΝΑ ΒΕΤΖΕΛ
Συμπαραγωγή των Schaubühne, Berlin και Théâtre de la Ville, Paris  

·        Bouffes du Nord / Paris – Attiki Cultural Society / Athens
«Tempest Project»
Peter Brook, William Shakespeare
Διασκευή - Σκηνοθεσία: Peter Brook and Marie-Hélène Estienne

Βασιλικό Θέατρο

Σάββατο 8 & Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022, στις 21.00
 
 To «Tempest Project» του Πίτερ Μπρουκ, είναι εμπνευσμένο από την «Τρικυμία» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ένα έργο που απασχόλησε τον Μπρουκ σε όλη την καλλιτεχνική του πορεία στην Αγγλία από το 1957 (με τον Τζον Γκίλγουντ) αλλά και αργότερα, τις δεκαετίες που δραστηριοποιήθηκε στη Γαλλία, όπου ίδρυσε το International Centre of Theatre Research (ICTR), την περίφημη θεατρική του στέγη στο ιστορικό θέατρο του Παρισιού Bouffes du Nord, παρουσιάζοντας νέες διασκευές στο Φεστιβάλ της Αβινιόν.

 Λίγο πριν κλείσει οριστικά την εκπληκτική του διαδρομή καταπιάστηκε για μια ακόμα φορά με το τελευταίο έργο του κορυφαίου βάρδου, το οποίο συγκεντρώνει όλα τα θεμελιώδη θέματα που τον απασχόλησαν στις σημαντικότερες τραγωδίες, στα ιστορικά δράματα αλλά και στις κωμωδίες του.
 Στην «Τρικυμία», ο μαγικός κόσμος των υπερφυσικών δυνάμεων συναντά τον πραγματικό κόσμο και ο ανυπέρβλητος ποιητής θέτει για μια ακόμα φορά τα αξεδιάλυτα ερωτήματα της ταυτότητας, της ετερότητας, της αγάπης και της εκδίκησης, της συγχώρεσης. Πάνω απ' όλα, το ζήτημα της ελευθερίας: ατομική, κοινωνική, πολιτική.

 Η τελευταία αυτή παράσταση, διασκευασμένη από τον ίδιο τον Μπρουκ και τη μόνιμη συνεργάτιδά του τα τελευταία σαράντα χρόνια Marie-Hélène Estienne,  χαρακτηρίζεται από εφευρετικότητα, διαύγεια, ταπεινοφροσύνη και βαθιά ευαισθησία. Ο Πίτερ  Μπρουκ, μετά από χρόνια ενασχόλησης με το αινιγματικό έργο με τον περίπλοκο μύθο, καταφέρνει να παραδώσει μια παράσταση που συνδυάζει την πεμπτουσία του αξεπέραστου ποιητή με τον οικουμενικό χαρακτήρα και τον βαθύ λυρισμό.

 Η συγκεκριμένη εκδοχή της 'Τρικυμίας' του Σαίξπηρ είναι το αποτέλεσμα δουλειάς αρκετών workshops  από όπου αναδύθηκε ένα πιο σύντομο και πιο προσιτό έργο....
 Η μαγεία του κενού είναι ίσως ένας από τους λόγους που θελήσαμε να ζήσουμε την εμπειρία μιας συμπυκνωμένης 'Τρικυμίας' με τίτλο Tempest Project" Ελπίζω να αποδειχθεί εξίσου συγκινητική.'' τονίζει ο Peter Brook
 Όμως το κύριο θέμα του έργου είναι η Ελευθερία... 'Έννοια που αντηχεί δια μέσου των αιώνων........

 Η πολυπολιτισμικότητα που διακρίνει το Bouffes du Nord φέρνει στη σκηνή έξι σημαντικούς διεθνείς ηθοποιούς, τους Sylvain Levitte, Paula Luna, Fabio Maniglio, Luca Meaniglio, Marilu Marini και Ery Nzaramba, που κινούνται μεταξύ του μπουρλέσκ και της τραγικότητας, χαρακτηριστικά του ανθρωποκεντρικού και αντιρατσιστικού θεάτρου του Μπρουκ. Ένα σπουδαίο θεατρικό γεγονός με αξεπέραστες στιγμές. Η μουσική και τα τραγούδια φέρουν την υπογραφή του Harué Momoyama.
 Ο Peter Brook μας χάρισε μια ζωντανή παραμυθένια “Τρικυμία” τσέπης / Le Figaro
 Η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 9 και 10 Οκτωβρίου 2022 στο Βασιλικό Θέατρο. Καθώς ο σπουδαίος Άγγλος σκηνοθέτης του θεάτρου αλλά και του κινηματογράφου Πίτερ Μπρουκ έφυγε πριν από λίγες μέρες σε ηλικία ενενήντα επτά ετών, η παράσταση αναπόφευκτα αποτελεί φόρο τιμής στον σπουδαίο θεατράνθρωπο με τη διαχρονική ματιά και την τεράστια συμβολή στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό.

Bouffes du Nord / Paris – Attiki Cultural Society / Athens
Tempest Project
Peter Brook, William Shakespeare,
Διασκευή και Σκηνοθεσία: Peter Brook and Marie-Hélène Estienne
Διασκευή και Σκηνοθεσία Peter Brook and Marie-Hélène Estienne Βασισμένο πάνω στη γαλλική εκδοχή τουJean Claude Carriere
Με τους: Sylvain Levitte, Paula Luna, Fabio Maniglio, Luca Maniglio, Marilù Marini, Ery Nzaramba
Φωτογραφίες: Pascal Victor, Marie Clauzade, Pascal Gely, Philippe Vialette
Διάρκεια 75'
Ηλικία12+
Μετάφραση -Υπερτιτλισμός Ζωή Σιάπαντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου