Addthis

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Φεστιβάλ Βενετίας 2022 : O απόλυτος οδηγός

 


 Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τις ταινίες που θα μας απασχολήσουν ολόκληρη την κινηματογραφική περίοδο

 Το 79ο Φεστιβάλ της Βενετίας αποτελεί το μεγαλύτερο μαζί με τις Κάννες κινηματογραφικό γεγονός της Ευρώπης. Το 2019 ήταν το Joker που ξεκίνησε την πορεία του από εκεί κερδίζοντας τον Χρυσό Λέοντα, μία χρονιά αργότερα το Nomadland της Κλόε Ζάο και πέρυσι το Γεγονός που έκοψε την ανάσα σε όσους το παρακολούθησαν. Η συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί σε μεγάλο βαθμό κι έναν προπομπό των OSCARs για το 2023. Στο φετινό ραντεβού του Λίντο από τις 31 Αυγούστου μέχρι τις 10 Σεπτέμβρη

 Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής ο Αλμπέρτο Μπαρέρα δήλωσε πως συχνά λέγεται ότι τα κινηματογραφικά φεστιβάλ είναι ένα παράθυρο στον κόσμο. Από αυτό το παράθυρο γινόμαστε μάρτυρες πραγμάτων που θα προτιμούσαμε να μην δούμε, όπως ο επιθετικός πόλεμος στην Ουκρανία. 

 


Πρόεδρος της Επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού είναι η Τζούλιαν Μουρ και την πλαισιώνουν οι Οντρέ Ντιγουάν (περσινή νικήτρια του Χρυσού Λέοντα), Μαριάνο Κον, Ροντρίγκο Σαρογκόνιεν, Λεονάρντο Ντι Κοστάντσο, η ηθοποιός Λέιλα Χαταμί κι ο νομπελίστας συγγραφέας Καζούο Ισιγκούρο. Στα αξιοσημείωτα επίσης καταγράφεται η απόδοση της τιμητικής διάκρισης "Cartier Glory to The Filmmaker" στον Γουόλτερ Χιλ (Dead for A Dollar). Συναντάμε επίσης τους Λαρς φον Τρίερ και Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν όχι με ταινίες, αλλά με mini series επεισοδίων με τίτλους, "Τhe Kingdom Exodus" και Copenhagen Cowboy" αντίστοιχα.

Ταινίες Έναρξης και Λήξης

 Το Φεστιβάλ Ξεκινάει με το "White Noise" του Νόα Μπόμπακ (βασισμένο στο βιβλίο του Ντον Ντελίλο) με πρωταγωνιστή τον εξαιρετικό Άνταμ Ντράιβερ που στο πλευρό του θα έχει τη Γκρέτα Γκέργουικ. Μία παραγωγή του Netflix που σηκώνει τον πήχη με φόντο τα ανοιξιάτικα Βραβεία της Ακαδημίας. Αντίστοιχα στο φινάλε θα προβληθεί το "Hanging Sun" του Φραντζέσκο Καροτσίνι από την Ιταλία. 



Διαγωνιστικό Τμήμα

 Πέραν από την ταινία έναρξης συναντάμε πολυαναμενόμες επιλογές. Ο Τζαφάρ Παναχί που πρόσφατα φυλακίστηκε εκ νέου από το καθεστώς του Ιράν επιστρέφει με το "No Bears". Μία ιστορία έρωτα από την πατρίδα του. Στο ίδιο τμήμα συναντάμε το "Blonde" του Άντριου Ντόμινικ. Η ζωή της Μέρλιν Μονρόε έρχεται στην μεγάλη οθόνη με πρωταγωνίστρια την Άνα Ντε Άρμας. Μετά τον «Πατέρα» ο Φλοριάν Ζελέρ έρχεται στη Βενετία με τον «Γιο». Γεγονός αποτελεί κι η επιστροφή του Μεξικανού, Αλεχάντρου Γκονσάλες Ινιάριτου (Bardo, False Chronicle of a Handful of Truths) με την ιστορία ενός δημοσιογράφου που θα προκαλέσει μεγάλη συζήτηση. Συναντάμε επίσης το "Whale" του Ντάρεν Αρονόφσκι, το "Saint Omes" ντεμπούτο μεγάλου μήκους της Άλις Ντιόπ, το "TAR" του Τοντ Φιλντ, το "Bones and All" του Λούκα Γκουαντανίνο με το Τιμοτέ Σαλαμέ και Τέιλορ Ράσελ, το "1985" του Σαντιάγκο Μίτρε από την Αργεντινή, το "Βanshees of Inisherin" του Μάρτιν ΜακΝτόνα, το "Athena" του Ρομέν Γαβράς κι άλλες ταινίες που θα αναλύσουμε προσεχώς. 



Ελληνική χροιά κι άρωμα Ασίας

 Ο Χρυσός Φοίνικας του Ρούμπεν Έστλουντ είχε ελληνική σφραγίδα. Αυτή τη φορά έχουμε μία συμπαραγωγή Ελλάδας και Ρουμανίας. Ο λόγος για το "Προς τον Βορρά" του Μιχάι Μινκάν με τα γυρίσματα να γίνονται στο Κατάκολο Ηλείας. Ευχάριστες εκπλήξεις αναμένεται επίσης να έχουμε από τον ανερχόμενο ασιατικό Κινηματογράφο. "Love Life" του Κότζι Φουκάντα, "Call of Dog" του Κιμ  Κι-Ντουκ και το "Α Man" του Κι Ισικάγουα ... 

Εκτός Διαγωνιστικού

 Μία ακόμα επιλογή που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι το "Siccita" του Πάολο Βίρτζι, επίσης το "Kiev Trial" του Σεργκέι Λοζνίτσα, το "Matchmaker" της Μπενεντέτα Αρτζεντιέρι, το "Ηappiest Man in the World" της Τεόνα Στρούγκαρ Μίτεβσκα και το "Nuclear" του Όλιβερ Στόουν. Ένα δεκαήμερο γεμάτος αποκαλύψεις. Μία γιορτή του παγκόσμιου σινεμά που στρώνει το κόκκινο χαλί της και περιμένει εκλεκτούς προσκεκλημένους και φυσικά τους θεατές που θα γεμίσουν τις αίθουσες και θα απολαύσουν υψηλής ποιότητας θέαμα.

 Ο χρόνος μετράει αντίστροφα, μένουν μερικές ώρες μέχρι να σημάνει η έναρξη. Οι σινεφίλ ανά τον κόσμο παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα και σύντομα θα προσπαθήσουμε να έχουμε ένα είδος υβριδικής ανταπόκρισης από την καρδιά των γεγονότων. Ραντεβού εδώ σε αυτήν εδώ τη στήλη στο olafaq και μη ξεχνάτε να μας ακολουθήσετε στα Social Media, ώστε να μη χάνετε στιγμή επαφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου