Addthis

Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟ..ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ (vol 2)

 

 


Ο υποφαινόμενος εντυπωσιάζεται πραγματικά από την ασύλληπτη πολιτική μυωπία (ή ιδιοτέλεια..) όσων επιχειρούν τεχνηέντως ( αλλά συχνά και ..άκομψα) να πείσουν όχι μόνον τους άμεσα ενδιαφερόμενους  Γάλλους εκλογείς ,αλλά και συνολικά τους -εμμέσως επηρεαζόμενους- Ευρωπαίους πολίτες , πως τα ..δύο άκρα (εκ δεξιών και εξ ευωνύμων) μοιάζουν τόσο καταπληκτικά σε σημείο που να ταυτίζονται . Και πως μια υποψηφιότητα τύπου Εμ.Μακρόν συνιστά κάπου είδους.. αριστοτελική μεσότητα!

  Για κακή τους τύχη ο εν λόγω δεν αποτελεί καινούρια υποψηφιότητα ,αλλά έχει προλάβει να δώσει ευάριθμα δείγματα γραφής! Αλήθεια, η σκανδαλώδης μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους υψηλά εισοδήματα, η προκλητική αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά 3 έτη (αυτή προορίζεται για τη δεύτερη θητεία και λαμβάνει χώρα εν μέσω πρωτοφανούς τεχνολογικής εξέλιξης και επιστημονικής προόδου, όπου η ίδια η κοινή λογική  επιτάσσει τη μείωση του εργασιακού χρόνου ),το κλείσιμο ,ως πολυδάπανων, πολλών  Κέντρων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και Υγείας ανά τη Γαλλική επικράτεια , θεωρούνται μέτρα εξισορρόπησης ? Πολιτικές αποφάσεις που δεν είναι ακραίες ? Ενέργειες που προωθούν την κοινωνική ομαλότητα και ειρήνη ? Η πιστή υιοθέτηση μιας αυστηρά περιοριστικής οικονομικής πολιτικής που αγνοεί της ανάγκες των πολλών πείθει και λειτουργεί ως δραστικό  απέναντι στη Μ.Λεπέν (εν προκειμένω) και σε παρεμφερείς υποψηφιότητες (γενικότερα); Απορία ψάλτου βηξ..

 

   Ασφαλώς και γνωρίζουμε πολύ καλά τι σηματοδοτεί η υποψηφιότητα /προοπτική επικράτησης της Μ.Λεπέν! Αυταρχισμός, καταστολή αντίδραση, αποδόμηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων θα τεθούν σε.. ημερήσια διάταξη! Ενώ ,χωρίς ασφαλώς να διαθέτουμε μαντικές ικανότητες, οι παραχωρήσεις που έχουν εξαγγελθεί για τα χαμηλότερα στρώματα  είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα εφαρμοστούν έστω και επιδερμικά! Αρκούν όμως από μόνες τους αυτές  οι διαπιστώσεις για να δώσουν τη νίκη στον νυν Πρόεδρο την ερχόμενη Κυριακή?  Όταν καθίσταται σαφές ότι και ο ίδιος δεν προτείνει ένα ριζικά διαφορετικό μείγμα πολιτικής? Άλλα τα δεδομένα της αναμέτρησης του 2017 και άλλα της επερχόμενης…

 

  ΥΓ 1: Οι πολιτικές λιτότητας και όξυνσης των αντιθέσεων (όχι μόνον ανάμεσα σε ευημερούντες και μη προνομιούχους εντός του ίδιου κράτους ,αλλά ανάμεσα και στα ίδια τα κράτη που πλέον κινούνται με πολύ διαφορετικές.. ταχύτητες) ασφαλώς και εντάσσονται στη γενικότερη κατεύθυνση που με συνέπεια δίνει εδώ και δεκαετίες η ΕΕ ,για να είμαστε δίκαιοι και να μην ενοχοποιούμε απλώς τις εθνικές Κυβερνήσεις.

 

  ΥΓ 2:  Πολλοί θα επικαλεστούν, όχι αβάσιμα, τη φιλελληνική στάση που σταθερά τηρεί ο Μακρόν ως απόδειξη αναγκαίας στήριξής του.  Εδώ τίθεται εύλογο το ερώτημα : πότε θα μπορέσει η Ελλάδα να παράξει μέρος έστω του αμυντικού της εξοπλισμού σε παραγωγικές υποδομές και βιομηχανικές μονάδες εντός των συνόρων της; Το απαιτούμενο έμψυχο δυναμικό σε κατάρτιση και εξειδίκευση ασφαλώς και υπάρχει (ανυπομονώντας μάλιστα να εργαστεί..)..Επίσης πότε θα αποπειραθεί τη σύναψη ενός moratorium παύσης της εξοπλιστικής κούρσας με την..απέναντι πλευρά; Ενέργειες άκρως απαραίτητες στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης χρημάτων ,τα οποία επιβάλλεται να διοχετευθούν προς τομείς νευραλγικούς οι οποίοι πραγματικά στενάζουν..

 

ΥΓ 3 : Άλλο ο ρατσισμός και οι φυλετικές διακρίσεις (στις οποίες πράγματι το κόμμα της κας Λεπέν καταγράφει εντυπωσιακές δυστυχώς επιδόσεις) και άλλο η ορθή επισήμανση πως συχνά οι μεταναστευτικές ροές λειτουργούν ως πρώτης τάξεως ευκαιρία για μείωση μισθών ,καταστρατήγηση ωραρίου, μέτρων ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους κλπ… φέρνοντας τους εργοδότες εκβιαστικά σε θέση ισχύος έναντι των εργαζομένων.

ΥΓ 4 : Επιτέλους διεξάγεται συζήτηση στην ευρύτερη  γαλλική Αριστερά για συσπείρωση δυνάμεων ,ενόψει των βουλευτικών εκλογών του ερχόμενου Ιουνίου .. ασφαλώς  ένα θετικό νέο, κατόπιν όμως εορτής..(λέγε με προεδρικές εκλογές)

 

 Ζήσης Μπούρτζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου